Свържи се с нас

Култура

Започват Дните на камерната музика

Published

on

снимка: www.arenamedia.net

снимка: www.arenamedia.net

Силно присъствие на осем изявени габровски творци във фестивалния афиш, разчупване на рутината и стереотипите чрез смесване на различни изкуства и музикални жанрове, присъствие на класни изпълнители от България и чужбина – с това накратко се характеризира поредното издание на международния музикален фестивал Дни на камерната музика. От създаването му през 1976 г. до днес това е „най-габровската“ фестивална програма съобразена с желанията на голяма част от постоянната концертна публика.

Концертите са 8 на брой, като в пет от тях ще участват изпълнители, които за пръв път ще гостуват на Дните на камерната музика. Афишът е изключително разнообразен и застъпва широк жанров спектър от концерти. Целта е да се задоволят почти всички вкусове и желания на високо образованата габровска публика, която по време на фестивалните вечери попълва анкетни карти и по този начин косвено влияе както на програмирането на Дните на камерната музика, така и на сезона на Габровския камерен оркестър. Част от концертите имат свое мото, което ще помогне на посетители, които за първи път ще прекрачат прага на фестивалната зала да се ориентират по- лесно в музикалните послания. По този начин организаторите от Община Габрово се надяват да провокират любопитството на младите хора и те да станат бъдеща публика на този фестивал – запазена марка за висока култура.

По време на фестивала ще се отбележат и личните юбилеи на забележителния цигулар проф. Димо Димов, пианистката проф. Ружка Чаракчиева – почетен гражданин на Габрово и известния габровски живописец и карикатурист Георги Каралиев. С изключение на неделно матине от 11 часа на 15 септември, всички концерти ще се състоят в Художествената галерия „Христо Цокев” от 19 часа и ще бъдат съпътствани от специална тематична изложба с нови творби на Георги Каралиев.

В това издание, три концерта са посветени на синтеза – музика и поезия, в който ще бъдат представени стихове от немския романтик Вилхелм Мюлер, френският символист Артюр Рембо и изявените габровски поети Велизар Велчев, Жанет Октавиан Михова и Елена Христова. В традиционния междужанров концерт „Класика и Джаз“ за пръв път на фестивала ще гостува виртуозното клавирно дуо Живко Петров и Ангел Заберски – син. И тази година в програмата са включени любимите на габровската публика Международен майсторски клас на проф. Минчо Минчев и Софийски солисти.

На 9 септември, понеделник, от 19 часа в Художествената галерия „Христо Цокев” с тематична юбилейна изложба на известния художник Георги Каралиев и китарно дуо Милена Вълчева и Димитър Балев ще бъде открито 37-то издание на Дни на камерната музика Габрово 2013 и 45-я концертен сезон на Габровския камерен оркестър. За пръв път от създаването си, Дните на камерната музика ще бъдат открити с музика за китарно дуо и оркестър. Като солисти на Габровския камерен оркестър ще дебютират китаристите Милена Вълчева и Димитър Балев. Ще бъдат изпълнени концерти за една и две китари от Антонио Вивалди, Йозеф Хайдн, италианският романтичен композитор Фердинандо Карули и съвременния немски автор на театрална и филмова музика Хербет Бауман. Всички творби, включени в програмата ще бъдат изпълнени за пръв път в Габрово.

Втората вечер, 10 септември, вторник е посветена на 75 годишнината на изтъкнатия български камерен музикант и цигулар проф. Димо Димов. С най-прославеният български квартет „Димов“ той отново ще гостува на Дните на камерната музика след 30-годишно отсъствие. Квартет „Димов“ е единственият български квартет, който е концертирал на всички континенти, записван е от най-реномираните световни звукозаписни фирми и е отличаван с десетки международни награди. Проф. Димо Димов освен забележителен музикант е и изявен общественик и дипломат. Той е основател и директор на Празниците на изкуствата „Аполония“ в Созопол, бил е ректор на Националната музикална академия „проф. Панчо Владигеров“ в София, депутат в Народното събрание и посланик в Дания. Програмата на концерта включва първия струнен квартет на Лудвиг ван Бетховен, рядко изпълнявания струнен квартет № 3 от Паул Хиндемит и недовършения квартет на Антон Веберн от неговия ранен романтичен период.

Третата вечер, 11 септември, традиционно е посветена на съчетанието между класическа музика и джаз. За пръв път в Габрово ще гостува елитното клавирно дуо Живко Петров и Ангел Заберски – син. Най-виртуозните български джаз пианисти ще импровизират върху теми от популярни произведения на Волфганг Амадеус Моцарт, Едвард Григ, Сергей Рахманинов, Джузепе Верди, Клод Дебюси и Петко Стайнов. В този атрактивен междужанров проект ще участват и джазмените Борис Таслев – контрабас и Димитър Семов – ударни инструменти

На 12 септември, четвъртък габровската музикална общественост ще отбележи 70-годишния юбилей на почетната гражданка на Габрово, забележителната българска пианиска проф. Ружка Чаракчиева. В партньорство с младия баритон Алекс Аведисян, за пръв път в Габрово ще бъде представен вокалния цикъл на Франц Шуберт „Хубавата мелничарка“ по стихове на немския поет Вилхелм Мюлер. Гостуването на Ружка Чаракчиева и Алекс Аведисян е по желание на постоянната габровска концертна публика.

Международният майсторски клас на проф. МИНЧО МИНЧЕВ традиционно ще гостува на Дните на камерната музика на 13 септември, петък. В присъствието на своя професор младите цигулари ще изпълнят популярни виртуозни пиеси за цигулка.

Съботната вечер на 14 септември е адресирана към най-образованата част от габровската публика. Фестивално клавирно трио в състав: Цветана Гигова – пиано, Теодора Христова – цигулка и Иван Лалев – виолончело ще представи за пръв път в България клавирното трио на Морис Равел и на непознатия у нас белгийски романтичен композитор Гийом Лекю. Членовете на фестивалното клавирно трио са изявени млади български музиканти завършили престижни висши училища по изкуствата в Лос Анжелис и Брюксел. Цигуларката Теодора Христова – цигулка понастоящем е концертмайстор на Софийската опера, а Иван Лалев е солист – оркестрант в Симфоничния оркестър на Българското национално радио. И двамата гостуват за пръв път на габровския фестивал.

Неделно матине от 11 часа на 15 септември ще реставрира позабравените традиции от преди 30 години в програмата на фестивала да присъстват и изявени български поети. Под надслов „Споделяне на самота“ свои стихове ще представят изявените габровски поети Велизар Велчев, Жанет Октовиан Михова и Елена Христова. Поезията ще бъде озвучена от любимецът на габровци, цигуларя Христофор Михайлов.

На 16 септември, понеделник, от 19 часа, Дните на камерната музика Габрово 2013 традиционно ще бъдат закрити от най-класния български оркестър – Камерният ансамбъл „Софийски солисти” с диригент проф. Пламен Джуров. Солист ще бъде изявеното българско сопрано Мариана Панова, която за пръв път ще гостува в Габрово. Програмата включва шедьоври на бароковата, класическата и музиката на ХХ век. Освен прочутия Канон на Йохан Пахелбел, Фантазия и фуга в сол минор на Йохан Себастииан Бах и Концертът за струнен оркестър на Игор Стравински, габровци ще имат възможността запознаят с първото дивертименто на Йозеф Хайдн и „Видения“ за сопран и оркестър по стихове на Артюр Рембо на Бенджамин Бритън.

Екип на Българското национално радио традиционно ще запише и ще излъчи всички концерти в специализираните предавания по програма „Христо Ботев”. Някои от концертите ще се предават пряко в ефир.

37-то издание на Дните на камерната музика Габрово 2013 г. се реализира със субсидия от Община Габрово и финансовата подкрепа на Министерството на културата спечелена с проект от Габровския камерен оркестър.

Цените на билетите са символични. За един концерт всеки посетител ще плати 3 лева, а учениците, студентите и пенсионерите 2 лева. Абонаментна карта за всичките 8 концерта е на цена 10 лева.

Афишът с програмата на Дните на камерната музика можете да видите тук.

Дните на камерната музика се провеждат в рамките на „Есенен салон на изкуствата“ Габрово 2013 г., които е част от кампанията по кандидатурата на нашия град за Европейска столица на културата 2019 г.

Източник: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Музей „Етър“ стана част от световната молиноложка общност

Published

on

„Толкова се радвам да съобщя, че възобновихме пътуванията си по линия на ТИМС тази есен, с нашите две междинни обиколки на България“ – с това емоционално изречение започва излязлата наскоро статия в списание „Международна молинология“ (International Molinology), посветена на обиколката на представители на тази световна организация в нашата страна. ТИМС е Международно общество, където членуват лица и организации, които имат интерес към съоръжения, задвижвани с вода и вятър. От ТИМС откриха колко богата е България на действащи или не – но съхранени под някаква форма, воденици, мелници, точила, тепавици и други от този род. Музей „Етър“ се оказа истински център на опазвани и много добре представени пред публиката такива съоръжения и получи огромно признание в това отношение от членовете на организацията, които го посетиха. От 2016 година главният уредник Росица Бинева е индивидуален член на ТИМС, а от есента на 2022 самият музей стана част от тази световна общност.

През 2022 година две групи с представители на ТИМС – 32 души от Гърция, Естония, Англия, Нидерландия, Белгия, Швейцария, Швеция, Дания, Германия, Франция, САЩ, водени от Росица Бинева, обиколиха по различно време България, документираха запазени съоръжения и се запознаха с техните специфики. По това време се зароди и идеята музей „Етър“ да се присъедини към организацията не само чрез уредника си.

„Толкова се радвам да съобщя, че възобновихме пътуванията си тази есен, с две междинни обиколки на България. Въпреки продължаващата пандемия и проблемите в Европа успяхме да приемем в групите всички желаещи да се присъединят и не мога да благодаря достатъчно на Росица Бинева, Митко Балабанов и екипа на музей „Етър“ за тяхната организация, администриране и успешно провеждане на двете събития.

Това издание на International Molinology съдържа пълен доклад за първата от двете български обиколки, като сме включили толкова снимки, колкото е възможно, а също и две скици от Йохан Де Пунт. Както и опознаване на завладяващи мелници (някои все още се използват от местните селяни), а където и да бяхме, прекрасното българско гостоприемство имаше върху нас буквално лечебен ефект, благодарение и на представената ни традиционна култура. Незабравимо!“, пише в писмото си до членовете на ТИМС настоящият президент Вилем ван Берген, цитиран в списанието.

Автор на статията в International Molinology е Греъм Хакни, който подробно описва положителните впечатления на групата от обиколката в България и не пропуска да акцентира върху уникалния не само за нашата страна музей „Етър“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Театър под върбите на село“

Published

on

НЧ “Дядо Стойно- 1927”, Кметство Поповци защити проект към НФ “Култура” по “ Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество” . Срокът за изпълнение е 30 ноември 2023 и е на стойност 14350 лв. Самото заглавие “Театър по върбите на село” дава възможност за съчетаване на оригинални идеи на закрито и открито сред природата.Значима част от събитията ще се проведат на голямата поляна в центъра на селото, под емблематичните три върби, под които се провежда и Богородичния събор. Изборът не е случаен. След трудните години на пандемията селските зелени площи и вековните върби ще станат свидетели на нови идеи, на много деца и младежи в техните творчески превъплъщения , актьори от ТС”Смехoранчета” , в партньорство и с МТС “Смехoранчета”- Габрово. Стартирахме проекта на 1 октомври 2022 г. с участието на децата- актьори, партньорите от младежкия състав от, родители, кмета, ръководството на читалището и гости. Ръководителят на проекта Недялка Пенева- Игнатова- секретар на читалището представи всички инициативи по проекта, екипът, който ще го ръководи, партньорите и изискванията на НФК. Със забавна блиц- анкета се включиха големите актьори, към които има големи очаквания за обогатяването на спектакъла и представянето му пред публика. Пиесата на големия Недялко Йорданов – ”Приключения опасни със герои сладкогласни” се откроява с интригуващ и динамичен сюжет, с който емоционално завладява зрителя. Тетралният състав вече има трайни успехи, традиции и натрупан опит в своето художествено развитие, излязал е от годините на своя ентусиазиран период и е навлязъл в годините на утвърждаване. Съставът е създаден през 2014 г. В него участват 18 актьори на възраст от 8 до 17 години. През годините взеха участие в театралните фестивали в Русе и Хисаря. Съставът е от големи и малки актьори затова бе необходимо да се направи точен подбор на драматургията, за да се получи ярко представяне на персонажите. Затова реализацията на спектакъла и иновативните съпътстващи инициативи са залегнали в основата на проекта.

ЦЕЛИ: 
Финализиране на представление-  готов театрален продукт и промотирането му в публична среда. Запознаване с театралната среда и професиите на тетралния екип Сценографско оформление на спектакъла Усвояване на нови атрактивни театрални умения Запознаване на родителите с осмислянето на свободното време на техните деца Творческа почивка през антракта Подготовка за новия мюзикъл Визуално представяне и описание на героите Представяне в конкурсни програми Популяризиране и поддържане на творческия потенциал на актьорите Приобщаване на различните групи към културния продукт Презентиране на различни жанрове от уличния театрален спектакъл, герои, декор, костюми Представяне на многообразието на приказния свят за малки и големи.

Очаквани резултати и ефекти
Едно готово представление- нов сценичен продукт . Навлизане в атмосферата на театралния живот . Участие в уличния мултижанров спектакъл . Приобщаване на родителите към театралното изкуство. Формиране на ново отношение и избор на културни продукти. Умение за съчетаване на полезното с приятното. Допълване на актьорските умения за повишаване нивото на спектаклите. Знания за коплектиране визията на театрален герой. Разширяне и включване на публиката. Морално стимулиране на актьорите Устойчивост на проекта . Откритото театрално пространство под върбите е припознато като сцена на открито.

Обогатена среда, интерес към театралното изкуство, активиране на творческите способности на децата, активно участие на селската общност, развитие на речевата култура и умение за публично говорене- към това се стремим и ще постигнем в края на проекта Съпътстващите инициативи, заложени в проекта са с творческа и социална значимост: Театрално кафене с бар за отдих; Разходки в театралните зали; “Аз под театралната шапка”; Приказна книжарница, заедно с родители; Театрални етюди пред други деца от общността. С партньорите от МТС”Смехoранчета”, през летния сезон ще се разиграят и научат младежки улични танци, флашмоб, които ще финализират проекта с уличен спектакъл под върбите на Богородичния събор, който традиционно събира над 800 човека, както и в салона на читалището с над 150 човека. Ще гостуваме и на други читалища от общността на големите, селски читалища. В културният продукт, който подготвяме с помощта на НФК чрез проекта , публиката ще види славейчето в конкуренция с “недостойни” таланти- лисицата Елвира като непопулярен член на театрално жури. Младите актьори се готвят да представят разнообразието на приказните герои на сцена. През целия проект те ще работят за изграждане на музикални умения, за представяне на мюзикъл, за танцови умения за представяне на уличен спектакъл, умения за представяне и ангажиране на публиката, игра с декор, с реквизит и презентиране на различни театрални жанрове.

Огранизацията, управлението, координацията на проекта с НФК е задължение на ръководителя на проекта- Недялка Пенева- Игнатова, която има богат управленски и организационен опит, както и опит в разработването и управление на европейски проекти.

Автор, консултант и ръководител по 9 проекта от Програми на ЕС на НПО, Фирми, Училища в Габрово и Шумен. Сертификати на Асоциацията на немските свободни университети за обучение на възрастни. Сертификат на Help ig, Холандия за грижа за възрастните хора. Диплом на Лондонския колеж по хомеопатична медицина. Сертификат за треньор на интерактивни групи. Автор , съвместно с проф .Ивайло Кусев на книга „Мотивационен профил на персонала“.

Вписана в книгата на Габрово “Личности на 20-21 век“

Издадени 3 книги с поезия и проза. В работата , освен актьорите ще се привличат активно кметството, ръководството и доброволците на читалището, родителската общност, деца и младежи от различни възрастови групи.

Художественото ръководство на проекта е поверено на дългогодишен специалист в областта на театралната самодейност и в работата с детски колективи- Виктория Петрова. Гранд при за режисура на детски спектакъл в международен театрален фестивал » Приятели на България »- Албена. Първо място на Международен фестивал »Арт театър»- Испания в 2 години. Първо място в национални фестивали В.Търново, Лом, Сливен, Русе и други. Това са само част от отличията за нейните умения. Цялата си креативност и познания тя е заложила за изпълнение на множество иновативни идеи и работи усърдно за предаване на ентусизма и на малките и големи актьори.

За музикалните иновации, изграждане на музикални и танцувални умения ще се погрижи Тихомир Иванов, актьор в МТС “Смехoранчета”,  Бакалавър ВТУ»Св.Св.Кирил и Методий», специалност «Педагогика на обучението по музика».

 За популяризиране на целите, задачите, дейностите и резултатите от проекта е привлечена младата журналистка Виктория Памукова. С нейните умения – афишите, поканите, флайерите, публикациите ще изглеждат красиво, професионално и носещо информация, връзката с пресата ще е компетентна и навременна в полза на целите на проекта.

Други младежи- актьори разработват музикалното оформление на проекта, заснимането на събитията на видео и изработване на снимки за представянето му. Разработена е и страница “Театър под върбите на село” , на която се отразява напредъка на дейностите по проекта и се предоставя информация на всички, които проявяват интерес.

Цялостната дейност по проекта ще обогати и обнови дейността на читалището. Създават се условия екипът да покаже, че има наличен ресурс от знаещи и можещи специалисти в различни области, които са в състояние да оправдаят доверието на НФК с предоставянето на финансова подкрепа и ще допринесе за създаването на иновативен продукт, който ще издигне нивото на самодейността на село в посока на надграждане на нови знания и умения на децата и младежите- актьори. А с ефектите върху цялата общност ще покаже, че творчеството е един добър и възможен път за изграждане на ново отношение към изкуството и културата и изнасянето му навън, на поляната, сред хората, с възможностите, които кретивността е в състояние да създаде. Това е начинът читалището да си изгради имидж на успешен автор и изпълнителна проекти и да придобие възможност за постигане на реализация на нови такива по НФК в посока на подпомагане и развитие на многогобразната читалищна дейност

Очаквайте новините около този проект в целия период на неговото изпълнение октомври 2022 – ноември 2023 г.

Зареди още

Култура

Стартираха номинациите за „Събитие на годината в областта на културата“

Published

on

Народно Читалище „Будителите 2017“ обявява ежегодния си конкурс „Събитие на годината в областта на културата – Габрово’22”.

„Заедно и тази година ще избираме сред събития, докоснали сърцата ни и дарили ни с надежда. На фона на войни, инфлация, срив в човешките отношения, да мислим и говорим за култура, е като да послушаме Джани Родари, който твърди, че „най-човешкото нещо би било на земята, мирът да се сключва преди войната“, казват организаторите и призовават авторите, участниците, зрителите, организаторите или спонсорите на събития да номинират събития от изминалата 2022.

Крайният срок за номинациите е 19 февруари 2022 г. Предоставени са различни възможности за гласуване:
– на email: buditelite@abv.bg
– във Фейсбук на страниците на Народно Читалище „Будителите 2017“ и Клуб на будителите Габрово.
– На входа на сградата на читалището на ул. „Николай Палаузов” № 3 /бившето Помощно училище/ – откъм Соколови къщи ще бъде поставена кутия за всички, които не предпочитат онлайн гласуването.

За събитие на годината ще може да се гласува в периода 20.02 – 20.03.2023 г. Номинацията, събрала най-много от гласовете на журито и публиката, ще бъде отличена като събитие на Габрово в областта на културата за 2022-ра година.

Наградата ще бъде връчена на церемония в края на м. март.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица