Свържи се с нас

Крими

Жега

Ежеседмичните героизирани от медиите подвизи са капка в морето. 1-2 акции на седмица предполагат десетина арестувани срещу 2100 извършени престъпления.

Published

on

prestupnostПротести, охрана, вувузели, бели рейсове. Всяка нощ горят коли, от време на време и избухват. Полицията е уморена, на нея протестите вече са ù омръзнали. От време на време и облечените с жълти жилетки служители с надпис „Антиконфликт“ бият шамари. Какво да се прави, жега, напрежение, нерви!

Героични епизоди в стил „Цветанов“ – МВР арестува „Килъри“ 2, 3, 4 ….. и т. н. Липсата на поръчкови убийства през предишното управление, която очевидно ще ни излезе скъпо, е налице.

Цветанов, който копаеше трупове с багер, явно не е копал където трябва.
Или пък има „наши“ и „ваши“ трупове, „наши“ и „ваши“ поръчкови убийства, наши и ваши Килъри?

Сега друг копае с багери трупове на криминално проявени лица, разстреляни от поръчкови убийци във времето на царството на спокойствието и благоденствието, управлявано от Борисов и Цветанов.

Налице са симпатични усилия на разкриване на всичките над 160 поръчкови убийства от 2000 година насам. Килърите 3, 4, 5 … ., може би са убили Георги Илиев, Емил Кюлев, Бай Миле и така – докато се стигне до …. Кенеди? Като че изкристализира идея за верижно убийство – убитите от яма 1 са убили тези от яма 2, а те от своя страна …

Интересен паралел са направили разследващите – някои от убитите са разстреляни с един и същ боеприпас – 22 калибър, което ги довежда до заключението за един и същ изпълнител. Това е забавно, като се има предвид, че точно този куршум не се поддава на идентификация – той е оловен и се сплесква в тялото, по него не остават следи. Това е любим боеприпас на професионалните убийци. Твърди се, че израелските специални служби го ползват с удоволствие.

„В момента се връщаме назад по абсолютно всички случаи, за които имаме данни, нови свидетелски показания и т. н. Проверяваме ги активно и както виждате, не правим разлика между знакови убийства, поръчкови убийства или битови“, обяснява Лазаров. Има си хас, ако се прави разлика, ще стане ясно, че се занимават не със своята работа.
ГДБОП, превърнат в ПОП, премина в ДАНС. Кой знае защо МВР е водещо за работата по бандите за поръчкови убийства (ОПГ), когато това е приоритет на ПОП-а, алиас (демек) ДАНС, поне според промените в закона. Говори се, че в МВР се прави нов ГДБОП. Това, заедно с нелегалния такъв, май ще дойде в повече на данъкоплатеца-гражданин, дежурния потърпевш при всяка реорганизация в призваното да го пази министерство
.
По морето – рязък спад на престъпността и рязко повишаване на разкриваемоста (по думите на новата знакова фигура в МВР, новият главен секретар). Да, ама не! Може и нещо да е намаляло, но това не е престъпността. Който иска – да отиде на място да се убеди. Дисциплинираните поделения на проститутките от вътрешността на страната са на плажа, в заведенията, баровете и дискотеките. Джебчиите, тези творци на двупръстия подход са разпределени по курорти и смени. От време на време избухва нещо.

Митьо Очите се оглежда за диверсификация на бизнеса си.

Прокуратурата докладва за нови 26 000 престъпления с неизвестен извършител, пренесли се в небитието на прашните архиви. Само преди няколко години по същата магистрала си заминаха над 400 000 прашни папки със аналогична тематика. При разкриваемост на МВР 40 % от регистрираната престъпност няма как неизвестният извършител да се превърне в известен.

Прокуратурата практически играе ролята на посредник между разследващите полицаи и съда. Натоварена с 150-200 дела на човек годишно, тя само теоретично може да се занимава с разследване на конкретно престъпление.

Прокурорът се е превърнал в наблюдаващ субект.

Всъщност, идеята за прехвърлянето на ГДБОП към ДАНС бе свързана и с това, МВР да може да се концентрира върху т. нар. „конвенционална“ престъпност. Този приоритет за момента е видимо изоставен. Как работата по Килърите въздейства върху него? Никак! По-скоро отново е налице увлечение по сензационност и неуместен PR.
При 13 000 регистрирани престъпления месечно, дневно се извършват официално 433. Ако предположим, че латентната престъпност е 50% (а тя всъщност е над 80 %), то тогава дневно се извършват към 900 престъпления.

Следователно ежеседмичните героизирани от медиите подвизи са капка в морето. 1-2 акции на седмица предполагат десетина арестувани срещу 2100 извършени престъпления, от минимум 2100 извършителя с потенциал да останат „анонимус“.

Редуцирането на администрацията в МВР засега се извършва на ментално равнище. Министърът иска 50%, главният секретар говори за 15%, а всичко е замръзнало и е в предпроектен вид.

Ясно е, че за сериозни промени е необходимо време. Независимо от това обаче, всяко следващо ръководство на МВР е с все по-ограничен времеви ресурс, защото е натоварено и с негативите на предното. При положение, че не са направени и необходимите разследвания на дивотиите, свързани с подслушване, безсмислено харчене на средства, изхарчване на годишния ресурс за рискови дейности за първите два месеца на 2013 г. (не е ясна съдбата на 70-те милиона за преодоляване на последиците от бедствията и авариите, предназначени за 2013 г., които се управляваха от Цветанов), цялата отговорност за нерешените и бавещи решението си проблеми в МВР ще паднат върху сегашното ръководство.

Това, заедно с тихомълком демонстрираната положителна оценка на работата на предишния екип от страна на министър Йовчев (символичното награждаване на бившия главен секретар на МВР за прекрасно свършена работа с най-високата награда) създава обстановка на нарастване на проблемите и намаляване на възможностите за решение.
Жегите ще отминат. Заявеният от правителството „Орешарски“ приоритет за сериозно противодействие на битовата престъпност от МВР ще наложи преглед на извършеното. Идва есента, а както знаем пилците се броят наесен.

Автор: Николай Радулов.
Статията е публикувана в Аргументи БГ.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Контрольор в градския транспорт на Габрово пострада при инцидент

Published

on

52–годишна жена, контрольор в автобус от обществения транспорт на Габрово, пострада при инцидент, станал във вторник, около 16.50 часа, на ул.“Свищовска“.

Водачът на превозното средство, приближавайки пешеходна пътека, намалил скоростта с цел да пропусне преминаващи пешеходци, в резултат на което жената паднала напред и си ударила главата в таблото на рейса.

Пострадалата била транспортирана в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ с комоцио, без опасност за живота.

Пробите за алкохол и на двамата са отрицателни. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Мащабна полицейска акция срещу престъпността в Габровско

Published

on

Акцията се проведе вчера, като част от превантивните мерки за противодействие на престъпността, гарантиране на обществения ред, осигуряване на полицейско присъствие в уязвимите райони и пътната безопасност, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В полицейската операция участваха служители от Районните управления в Габрово, Севлиево, Дряново Трявна, секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР Габрово, Зонално жандармерийско управление Плевен, Регионална дирекция по горите, НАП Габрово.

Обект на проверка бяха различни направления – криминална, икономическа престъпност, както и спазване на Закона за движение по пътищата от водачи на моторни превозни средства.

Проверени са били общо 414 граждани, 320 автомобила, 32 лица с криминални прояви, 22 сборища на криминално проявени, 13 пункта за изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали, 7 заложни къщи, 15 автоморги, автосервиза и депа, 18 питейни и увеселителни заведения и 27 търговски обекта. Издирено е 1 лице.

Съставени са били 11 протокола по чл. 64 и чл. 65 от ЗМВР. Съставени са 75 акта за установяване на административни нарушения. Разкрити са 9 престъпления. Образувани са 2 бързи и 3 досъдебни производства. Задържани са 6 лица.

Криминалисти от габровската полиция задържали мъж и жена за притежание на наркотици. В хода на извършено претърсване в жилището, обитавано от лицата, служителите са намерили и иззели 2,8 грама пико; 2,4 грама екстази; 8,3 грама амфетамин и над 17 грама марихуана.

Около 16.45 часа на ул. „П.Р. Славейков“ в Севлиево, полицейски екип спрял за проверка 43-годишен мъж. Установено, че той е придобил и държи в себе си близо 2 грама марихуана.

Близо час по-рано, в 15.30 часа в севлиевския ж.к. „Д-р Атанас Москов“ бил спрян за проверка 17-годишен местен жител. Установено било, че момчето придобило и държи в себе си над 3 грама амфетамин.

Полицейски екипи съвместно със служители на  РДГ – Габрово извършили проверки на адреси на територията на областта. В склад в Габрово били намерени 10 куб. метър дърва за огрев „, немаркирани с контролна горска марка.

В 13.40 часа в района на село Ловнидол бил спрян за полицейска проверка лек автомобил “Киа Рио“, управляван от 55-годишен габровец. Мъжът не представил шофьорска книжка, като при извършената справка било установено, че е неправоспособен и управлява автомобила в едногодишния срок от наказанието му по административен ред за същото деяние.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица