Свържи се с нас

Новини

Обсъждането за Кредита било уведомяване, според „Гражданите“

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Публичното обсъждане по отношение на Кредита, който Община Габрово ще тегли за обезпечаване на водния проект на града според нас не бе точно обсъждане, а по – скоро уведомяване на габровската общественост за намеренията на Общината.“ Това е позицията на местната структура на Движение “България на гражданите” относно заема за цялостното асфалтиране на уличната мрежа, вследствие на Водния цикъл, съобщена пред медиите от председателя на партията в Габрово Нели Недева.

Недева изрази пред журналистите притесненията си относно поемането на обществения дълг и зададе няколко въпроса към управлението на Общината, и по-конкретно към кмета Таня Христова. Основното притеснение е свързано с начина на изчисляване на сумата на Кредита. При направена проверка било установено, че във Водния цикъл има предвидени 3 милиона лева, които са за частично асфалтиране и частично възстановяване на бордюри и тротоари.

„Тази сума е много близка до тези 3 770 000 лв. за цялостното асфалтиране. Смущава ни фактът, че двете суми са близки. Как и по каква методика Общината изчислиха, че им трябват 3 милиона за частично и 3 770 000  за цялостно? В отговор на въпрос, поставен от ГД „ДНЕС“ – Габрово, Община Габрово отговаря, че общо за трите етапа на Водния цикъл средствата за асфалтиране и възстановителни работи, предвидени от Бюджета на Общината за 2013 – 2014г., възлизат на 3 923 676,06 лв. Първият въпрос, който задаваме е сигурни ли са, че тези пари ще стигнат и как ще се реагира, ако не не стигнат?“, попита Нели Недева.

На следващо място председателят на Движение “България на гражданите” – Габрово попита какво ще се случи с тези 3 милиона от Водния цикъл, за частично асфалтиране. „Остават ли 7 милиона общо и какво ще се случи с тях? Ще бъдат ли усвоени? Защо фирмите изпълните по Водния цикъл ще извършат цялостното асфалтиране и ще усвоят средствата от този кредит? Това означава ли, че няма да има обществена поръчка и търгове? Строителните работи, в техния пълен обем се изпълняват паралелно от едни и същи изпълнители в рамките на един и същ договор. Кой е този договор? Кога е сключен той – преди или след намерението на  Общината да тегли този кредит? Какви са параметрите му? Защо няма конкурс?“

Нели Недева беше категорична, че това са 2 различни инвестиционни намерения и в случая се погазва българското законодателство. Тя информира още, че 857 504,01 лв. са били преведени авансово от Бюджета на Община Габрово на тези въпросни фирми. „Предвидени ли са тези средства, в частта Капиталови разходи за 2013г.? Има ли решение на Общинския съвет? На какво основание Общината е решила да преведе авансово тези средства?“, попита още Недева.

Местният лидер на „Гражданите“ допълни към казаното, че при извършена от тях справка било установено, че Общината отчита цялостното асфалтиране на 7 улици и подготвя на още 5. Тези улици обаче продължават да фигурират в инвестиционното намерение на Общината Габрово за теглене на кредит. „Какво означава това? Излиза, че един път те са платени авансово, отчитайки, че сумата е платена и втори път – фигурират отново в инвестиционното намерение, защо и на какво основание? Означава ли това, че те не са асфалтирани цялостно или че не са платени цялостно. И ако не са платени къде са парите? Защо след като във Водния цикъл има предвидени 3 милиона не са платени с тях, а са платени с пари на Бюджета?“, заяви още Нели Недева.

Според нея остава неизвестно защо в Бюджета на Общината за дофинансиране и съфинансиране по Водния цикъл има заложени нула лева. „Не би ли следвало, след като февруари месец Общината е направила изявление, че е предвидила собствени средства, в размер на 3 923 676,06 лв., да бяха намерили перо за тези средства. Ако още тогава са били наясно, че нямат собствени средства и ще теглят кредит защо не са предвидени лихвите?“, допълни в заключение още тя.

Недева сподели още и притеснението, витаещо сред габровската общественото, че има неизпълнение на Бюджета, в частта му приходи и попита дали не би било редно Общината на миналото обсъждане да уведоми габровци, че възнамерява да тегли кредит, който да обезпечи с бъдещи вземания и да бъде направен отчет на изпълнението на приходите към този момент.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица