Свържи се с нас

Култура

Тази вечер Колежански джаз от Чикаго ще звучи в Габрово

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Колежански джаз от Чикаго ще звучи за първи път в Габрово, съобщават от местната общинска администрация.

Габровци отдавна са доказали любовта си към джаз музиката, отдавна са създали традиция в почитането на това изкуство и отдавна са дали модел за успешно провеждане на джаз фестивали.

Поканата на Общината към “Elmhurst College Jazz Band” от Елмхърст, Илинойс не е нито случайна, нито необичайна.

Концертът ще се състои тази вечер, 14 август, от 19.00 часа в двора на Национална Априловска гимназия, а входът е свободен.

“Elmhurst College Jazz Band” носи името на колежа в град Елмхърст, западно предградие на Чикаго, Илинойс. Оркестърът отдавна е спечелил международно признание и е концертирал в редица страни. Под ръководството на Дъг Бийч, бендът получава изключително висока оценка от най-големите имена в джаза – Тери Кларк, Грег Хопкинс, Роб Макконъл и много други. Традиционни са концертите, които организират с известни гост-изпълнители като Даян Шуур, Тери Гибс, Лий Кониц и други. “Elmhurst College Jazz Band” е домакин на ежегоден джаз фестивал, който привлича най-добрите джаз състави от цяла Америка и е едно от големите събития на колежа.

При лошо време събитието ще се премести в зала „Възраждане“, уточняват организаторите.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица