Свържи се с нас

Новини

Бяла лястовица съпътства ДЦВХУ – Габрово

Published

on

снимка: Боянка Богданова

снимка: Боянка Богданова

„Бяла лястовица ни окрили и ни даде нова надежда за тайни желания, нови пътувания и много късмет в Аквапарк Овощник!

Тази година Сдружение “Бъдеще и закрила за лица с интелектуални затруднения” и Дневен център за възрастни хора с увреждания имат спечелен проект за „Спортна анимация в туризма” към нашите дългогодишни партньори от Тун (Швейцария). Координатор на проекта е Милка Проданова – отдел Социални дейности, Община Габрово.

Идеята на проекта е – спорт, игри, забави и добро настроение с цел подобряване здравния статус на потребителите в ДЦВХУ – Габрово, чрез упражняване на летен воден туризъм.

Проектът включва 3 еднодневни екскурзии през лятото до Аквапарк в село Овощник, подчинени на три направления: културна анимация – разглеждане на паметниците – вр.Шипка,село Шипка, връх Бузлуджа; художествено – творческа анимация – фотография – „Това виждам аз”, кроене и шиене на шалове„Парео” за момичетата; спортна анимация – водни процедури в минерален басейн и игри във водата.

За по – интересно и да сме по – подготвени ние си организирахме наша туристическа агенция, която да се погрижи за списъците и какви неща са необходими да носим при пътуване и спешна нужда. Групата включи – Снежана, Христинка и Владлен. А Иво Милев, Галя и с помощта на Иринка скроиха шаловете.

На 9 август екипирани и готови потеглихме за Овощник. Пътят не ни се увидя, защото знаехме какво ни очаква – горещи приключения и игри във водата. Къпане, плуване с пояс, гмуркане и подскачане на вълните, водна топка в басейна, много приятна струя – джакузи от устата на делфина направи така, че не видяхме кога е дошло време за обяд.

Похапнахме в заведението на комплекса и приятно ни изненада сладоледът за десерт, почерпка от барманката. Благодарихме й сърдечно, и подарихме от нашите картини, снимахме се с мустаци от шоколад.

Следобедните ни игри прекъснаха за около 20 минути, за да проследим полета на ято лястовици, подготвящи се за юг и по-точно една Бяла лястовица, която като че ли за нас точно беше решила да кръжи и да се покаже. Много пожелания за късмет и тайни желания си казахме наум, за да се сбъдне народното поверие – за „Бялата лястовица”, която носи късмет.

Окрилени и доволни, малко уморени казахме „Чао” до следващия петък.“

Автор: Боянка Богданова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Симона Петкова смени отбора в Швейцария

Published

on

Габровската футболна звезда Симона Петкова смени отбора в Швейцария, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Футболистка №1 на България за 2021 година подписа договор за година и половина със състава на „Аарау“. Тимът от едноименния град се състезава Супер лигата и преди старта на втория полусезон заема осмата позиция в подреждането.

Това ще бъде третия тим от страната на шоколадите, банките и часовниците, за който Симона Петкова ще играе. Тя вече носила екипите на „Лугано“ и „Йънг Бойс“.

Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Представят книгата „Физическа и емоционална трансформация“

Published

on

Представяне на книгата „Физическа и емоционална трансформация“ ще се състои в Габрово на 10 февруари от 17.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието е част от програмата на седмия фестивал „Здраве, здраве“ в Габрово. Авторът на книгата Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология.

През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология.

Как да подобрим емоционалното и физическото си здраве чрез приложна кинезиология посетителите на фестивала Узана поляна видяха за първи път през 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затварят за посещения НМО – Габрово до края на март

Published

on

Поради ремонтни дейности Националният музей на образованието ще бъде затворен за посещения до края на месец март, информират от институцията. Ремонтът, който ще се реализира е част от инвестиционен проект „Основен ремонт, реставрация и модернизация на стара сграда на НАГ и НМО – Габрово”, който бе разработен и одобрен в три етапа при изпълнение на предвидените ремонтни и реставрационни дейности.

През 2018 год. бе финансирана и завършена първа част „Спешен ремонт на сутерен и английски двор в Национален музей на образованието” от първия етап на проекта.

През 2022 год. бе изпълнена втората част от първия етап на проекта включващ „Основен ремонт на покрива на Националната Априловска гимназия и Национален музей на образованието”.

След проведена процедура по ЗОП на 14.12.2022 г. бе сключен договор със строител за изпълнение на дейностите по втория етап на проекта, включващ „Подмяна дограма и реставрация фасада на сградата на Априловска гимназия и НМО“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица