Свържи се с нас

Крими

Светкавичен поздрав от евро-атлантическите партньори

Очевидно ръководството на МВР поема същата линия на безкрайни виртуални победи, характерна и за екипите преди него. Това няма как да е от полза на потърпевшите граждани.

Published

on

Koruption-1В края на юли публикувах статията “Статистически трикове на МВР за престъпността”, в която се коментираше поредният отчет на министерството за успехи срещу престъпността през 2012 г. Докладът, излязъл на сайта на МВР през същия месец е изключително победоносен, което прави странно впечатление. Предположението ми бе, че документът е писан по време на служебното правителство, когато министерството беше ръководено от немската филоложка Петя Първанова и главния секретар, също филолог, но завършил руска филология Калин Георгиев.

Хвалебственият доклад е в пълно съзвучие със случилото се при смяната на властта в министерството. Министър Йовчев награди главния комисар, той и главен секретар – Калин Георгиев с почетно отличие “За доблест и заслуга” – I степен, за “безупречна служба, изключителен принос за институционалното развитие и изграждане на положителен образ на институцията”. (Как това е възможно при негативното отношение към МВР и ръководителите му, остава енигма.) Новият главен секретар пък, Светлозар Лазаров, подари на Калин Георгиев икона на Иисус Христос. Изключително умилителна сцена. Познавам дами, които ходеха цяла седмица просълзени или със сълза в очите.

Новото ръководство на МВР още в началото на своето управление заяви, че няма да прави ревизия на случилото се през последните 4 години в министерството. От публикувания вече при министър Йовчев доклад и наградата на бившото първо професионално лице (горката Петя, пак не получи нищо), стана ясно че сегашното ръководство на МВР и сектор “сигурност“, дава висока оценка на предното управление, казано alias* – на Цветан Цветанов.

Управляващите успяха да дойдат на власт и да съставят правителство поради това, че даваха негативна оценка на управлението на Борисов и МВР-то на Цветанов по време на цялата предизборна кампания, нещо, което повечето българи споделяха, и за премахването на което гласуваха. Толкова по-странно изглежда отношението на новите ръководители на МВР, които като че нямат нищо общо с назначилите ги на управленските постове.

Странно поведение, което, разгледано в светлината на окървавения протест пред Народното събрание и аферата с “белия автобус”, изглежда обяснимо, последователно и целенасочено.

Излезе юнският доклад на Бюрото за борба с наркотиците към Държавния департамент на САЩ за легализирането на мръсни пари в различни държави по света за 2012 г.** , в който оценката за България се различава драстично от самооценката на лидираното от Цветанов МВР.

Ето основните заключения:

– Корупцията на държавно ниво остава сериозен проблем;

– Всички сфери, в които през последните години се реализират доходи в България, са използвани от организирани престъпни групи и за пране на пари. Няма област, в която мафията да не е разпростряла пипалата си, за да изпере придобитите от наркотици, проституция, контрабанда, оръжие, данъчни измами и източване на банкови сметки пари.

– България продължава да бъде основна транзитна зона за трафика на наркотици и хора към Западна Европа;

– Контрабандата на цигари, алкохол и горива генерира сериозен обем мръсни капитали;

– В документа се посочва, че шестте безмитни зони в страната се използват за избягване на митнически такси, особено при търговията с горива и цигари;

Миналата 2012 г. протече под знака на негативните доклади от къде ли не. Международната организация “Прозрачност без граници” след анализ публикува доклад, в който констатира, че страната е в пълен застой в борбата с корупцията, налице е липса на прозрачност в политическата и икономическата среда, финансирането на партиите, публичните институции, купуването на гласове, преобладаваща роля на монополите и т. н.

Докладът на ЕК от средата на миналата година отчита провали по почти всички “знакови дела“, завършили с оправдаване на обвиняемите, гигантско нарастване на ежедневната престъпност, почти пълното ликвидиране на бизнеса, смазан от огромно корупционно налягане.

Отрицателни са и докладите на Европол, Интерпол, Държавния департамент на САЩ за наркотрафика, борбата с корупцията, контрабандата, трафика на хора и антитероризма. Нещо повече, в доклада на Европол страната е наречена “Врата на наркотиците към Европа“.

Така изглеждаха и докладите за 2010 и 2011 г.

Ако обобщим: Според авторитетни международни организации тенденцията към нарастване на престъпността и намаляване на разкриваемостта ù в страната е ясно видима и устойчива. Организираната престъпност е недосегаема и влязла в корупционна симбиоза с администрацията.

Днес нещата не изглеждат по-различни. С 10 процента се е повишила разкриваемостта на престъпления през юни и юли във Варна (спрямо същия период на 2012 г), а с 15% е намаляла престъпността – заявява на брифинг новият главният секретар на МВР Лазаров. Тоест подобрението е приблизително с 25%!

Още 3-4 месеца и МВР няма да има какво да работи!

Многократно съм се опитвал да обясня на управляващите МВР, че героичният пи ар по отношение на министерството отдавна не действа, поради дългогодишно преекспониране. Престъпленията, които се регистрират, са от 3 до 5 пъти по малко от нерегистрираните.

Заявлението, че си намалил престъпленията и увеличил разкриваемостта за 1-2 месеца е абсолютен нонсенс. При това става дума за летни месеци, през които целият престъпен контингент е на море и РПУ-тата не смогват да обработят подадените жалби, камо ли да противодействат сериозно на връхлетялата ги престъпна сган от цялата страна.

Очевидно ръководството на МВР поема същата линия на безкрайни виртуални победи, характерна и за екипите преди него. Това няма как да е от полза на гражданите, които са потърпевши и свидетели на все по-тежки и по-безумни престъпления срещу собствеността и личността.

Radulov

Доцент д-р Николай Радулов е преподавател в НБУ, секретар на МВР в служебния кабинет на Стефан Софиянски и в правителството на Иван Костов.

Моментът да се каже истината, да се въведе истинска отчетност, с което да се даде възможност за работа по реално извършените престъпления, е само в началото на управленския мандат.

Този момент май вече е пропуснат.

Очакват се нови доклади на ЕК, Европол и държавния департамент на САЩ, които едва ли ще са оптимистични.

Дали този екип ще дочака докладите на европартньорите за тяхната собствена дейност, които ще излязат през следващата година, е твърде спорно. Но ако демонстрираният, макар и за кратко време, подход на романтично-героични победи се запази, те няма да се различават особено от получените досега.

* Alias (Лат.) — по друг начин.
** http://www.state.gov/documents/organization/211396.pdf, стр.72

Автор: Николай Радулов.
Статията е публикувана в Аргументи БГ.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Образуваха досъдебно производство за смъртта на блъсната на бул.“Трети март“ жена

Published

on

Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие и се води за престъпление по чл.343 ал.1  б. «в» във вр. с чл.342 ал.1  от НК.

Образувано е за това, че около 18.00 часа на 1 декември в Габрово, на бул.“Трети март“ срещу № 27, при управление на моторни превозни средства, са нарушени правилата за движение по пътищата и е предизвикано пътнотранспортно произшествие между л.а.“Фолксваген Поло“, управляван от А.Ч. от Габрово, л.а.“Дачия Сандеро“, управлява от В.В. от Габрово и пешеходец Д.И. от Габрово, в резултат на което по непредпазливост е причинена смъртта на пешеходеца.           

Неотложните следствени действия са извършени от екип на Областна дирекция на МВР – Габрово с участие на автоексперт в присъствие на дежурния прокурор от Окръжна прокуратура – Габрово.

Предстои назначаването на съдебномедицинска експертиза и автотехническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътнотранспортно произшествие.             

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Тихомир Петков е новият окръжен прокурор на Габрово

Published

on

Прокурор Тихомир Петков встъпи в длъжност „административен ръководител – окръжен прокурор“ на Окръжна  прокуратура – Габрово, с ранг „прокурор във ВКП и ВАП“. Актът за встъпване в длъжност беше връчен днес, 2 декември, от Таня Недкова – административен ръководител – апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Велико Търново.

На встъпването присъстваха Антоанета Чакърова – прокурор от Апелативна прокуратура – Велико Търново, отговорник за Габровски съдебен район в АП, Атанас Йорданов – завеждащ Окръжен следствен отдел и прокурорите от ОП Габрово.

Прокурор Петков е избран за длъжността с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от 16.11.2022 г.

Прокурор Петков има над 33 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Професионалната си кариера започва през 1989 г. като следовател в Следствен отдел при ОУ МВР – Габрово. От 2009 г. започва работа като прокурор в Районна прокуратура – Севлиево и заема последователно длъжностите „заместник-районен прокурор“ и „районен прокурор“.

От 2021 г. е на ръководни длъжности в Районна прокуратура–Габрово като „заместник на административния ръководител- заместник районен прокурор“, „и.ф.административен ръководител – районен прокурор“ и „административен ръководител-районен прокурор“ на Районна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Напушен крими младеж бяга през глава в Габрово, погнат от полицаи

Published

on

Полицията в Габрово залови 20-годишен криминално проявен местен младеж, шофирал напушен и опитал да осуети проверката си, бягайки от опитващите да го проверят органи на реда.

Екшънът се разиграл в сряда, 30 ноември. Около 17.05 часа в района на ул.“Генерал Николов“ полицейски служители подали знак за спиране със стоп-палка на водача на “Фолксваген Поло“.

Въпреки подадения сигнал, шофьорът на автомобила вместо да отбие за проверка, продължил движението си в посока площад “Марсел де Бископ“, където на паркинга пред ЖП-гарата изоставил колата си и побягнал през железопътните релси.

Там обаче бил задържан от хукналите по петите му униформени служители. При извършената справка била установена самоличността на лицето. Това бил 20-годишен криминално проявен габровец.

Младежът бил тестван за употреба на наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за марихуана. Младежът отказал кръвна проба.

Същият бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано бързо производство.

37-годишен мъж от село Поповци бе уличен в кражбата на мултифункционален комплект “BOSCH” от голям търговски обект, съобщават още от полицията по отношение на разкритите престъпления от последните дни.

По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица