Свържи се с нас

Крими

Габровската полиция е първа в страната по разкрити престъпления

Устойчив ръст на разкритите престъпления, отчете полицията

Published

on

През 2019 г. на територията, обслужвана от Областната дирекция на МВР – Габрово, са регистрирани 1 099 криминални престъпления, срещу 1286 за 2018 г. Установени са извършителите на 809 от тях, през сравнителния период са били 756.

Налице е сериозно увеличение на процента на разкриваемост с 14.82 пункта, като през отчетния период е 73.61%, което е и най-висок за страната. Отличните резултати бяха оповестени по време на годишния отчет-анализ за дейността на Областната дирекция в Габрово за миналата година.

снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово

На представянето на анализа присъства главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГД „Борба с организираната престъпност“, който поздрави ръководството и служителите на ОДМВР – Габрово за постигнатите от тях високи резултати.

Официални гости на отчета за дейността през 2019 година на Дирекцията бяха областният управител на Габрово Невена Петкова, председателят на Окръжен съд – Габрово съдия Веселина Топалова, представители на Окръжната и Районна прокуратура, кметът на община Габрово, представители на институции и структури на МВР, ръководни служители от Областната дирекция.

снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово

През миналата година на територията на ОД на МВР Габрово са били установени 700 извършители на криминални престъпления срещу 645 за 2018 г. От регистрираните криминални престъпления, към момента на заявяването им с неизвестен автор са 720 при 745 за 2018 г., като от тях са разкрити 435 срещу 304 престъпления, при процент на разкриваемост 60.42%/.

През 2019 година минимално намаление, с 6,34%, има при броя на регистрираните престъпления, свързани с наркотични вещества, 133 за 2019г. и 142 за 2018 г. С наркотични вещества са задържани 171 лица, 15 от които са непълнолетни, 17 са жените.

снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово

Иззети са 68,69 грама амфетамин, 152,73 гр метамфетамин, 6 763,61 гр марихуана, 1 386 растения марихуана със 204,5 кг листна маса, 37,62 гр екстази и 3,8 гр хероин. Най – висок на национално ниво е процентът на разкриваемост на този вид престъпления – 97,74% 71,13% през 2018 г/.

През отчетния период са били регистрирани 180 икономически престъпления, работено е по 353 заявителски материала. Коефициентът на престъпност е 145,75 – с 47,05 пункта по-нисък от миналата година.

И през този отчетен период най-голям е броят на престъпленията против стопанството, финансовата, данъчната и осигурителната система – 64,56% от всички регистрирани престъпления. Делът на документните престъпления – 20,25%, делът на тези против собствеността е 10,13%, а 6% са останалите.

снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово

През миналата година активно е работено по разкриване на престъпления, свързани с разпространението на акцизни стоки без бандерол. Планирани и проведени са били 12 специализирани полицейски операции, съвместно с инспектори от митническите бюра в Габрово и Севлиево, на множество обекти, автомобили и физически лица, за наличие на стоки без редовни акцизни бандероли.

Открити са общо 517 671 къса, 25 883 кутии или 51,7 мастърбокса цигари, 259,1 кг. нарязан тютюн за пушене и 2 185 литра алкохол в висок градус, като за 2018 г. количествата са 114 984 къса, 5750 кутии или 12 мастърбокса, установени са 113,4 кг. насипен тютюн и 105 литра наливен алкохол с висок градус.

По регистрираните случаи са заведени 14 досъдебни производства по чл. 234 от НК, наложени 54 административни санкции по ЗАДС, отработени са 20 преписки по описа на ОДМВР – Габрово. Предотвратените щети за бюджета, само от невнесения акциз на заловените контрабандни стоки, възлизат на над 225 000 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Крими

Арестуваха двама непълнолетни заради марихуана, сред тях британец

Published

on

Двама непълнолетни бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ Габрово спрели за проверка 16-годишно момче, гражданин на Великобритания, известно на МВР.

Установено било, че придобило и държи в себе си суха зелена листна маса с тегло 8.5 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Последвало претърсване в обитаваното от него жилище, където също била намерена марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство.

На детска площадка в Севлиево полицейски служители проверили 17-годишно момче от село Богатово.

При извършения му личен обиск униформените служители установили, че лицето придобило и държи в себе си свивка, съдържаща суха зелена листна маса с тегло 1.93 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Крими

Кола блъсна 14-годишно момиче, пресичащо на бул.“Априлов“

Published

on

14-годишно момиче беше блъснато от кола в Габрово. Пътнотранспортното произшествие е станало вчера, 9 април, около 16.20 часа на бул.“Априлов“, съобщават от пресцентъра на полицията.

Момичето е било ударено на пешеходната пътека от лек автомобил „Дачия“. Колата била управлявана от 59-годишен мъж, който не пропуснал пресичащи на пешеходната пътека пешеходци и е блъснал детето.

Момичето било откарано в габровската болница от своя баща, където била установена контузия на десния лакът, като след прегледа било освободено за домашно лечение.

Водачът на автомобила напуснал местопроизшествието без да уведоми контролните органи. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица