Свържи се с нас

Крими

Габровската полиция е първа в страната по разкрити престъпления

Устойчив ръст на разкритите престъпления, отчете полицията

Published

on

През 2019 г. на територията, обслужвана от Областната дирекция на МВР – Габрово, са регистрирани 1 099 криминални престъпления, срещу 1286 за 2018 г. Установени са извършителите на 809 от тях, през сравнителния период са били 756.

Налице е сериозно увеличение на процента на разкриваемост с 14.82 пункта, като през отчетния период е 73.61%, което е и най-висок за страната. Отличните резултати бяха оповестени по време на годишния отчет-анализ за дейността на Областната дирекция в Габрово за миналата година.

снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово

На представянето на анализа присъства главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГД „Борба с организираната престъпност“, който поздрави ръководството и служителите на ОДМВР – Габрово за постигнатите от тях високи резултати.

Официални гости на отчета за дейността през 2019 година на Дирекцията бяха областният управител на Габрово Невена Петкова, председателят на Окръжен съд – Габрово съдия Веселина Топалова, представители на Окръжната и Районна прокуратура, кметът на община Габрово, представители на институции и структури на МВР, ръководни служители от Областната дирекция.

снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово

През миналата година на територията на ОД на МВР Габрово са били установени 700 извършители на криминални престъпления срещу 645 за 2018 г. От регистрираните криминални престъпления, към момента на заявяването им с неизвестен автор са 720 при 745 за 2018 г., като от тях са разкрити 435 срещу 304 престъпления, при процент на разкриваемост 60.42%/.

През 2019 година минимално намаление, с 6,34%, има при броя на регистрираните престъпления, свързани с наркотични вещества, 133 за 2019г. и 142 за 2018 г. С наркотични вещества са задържани 171 лица, 15 от които са непълнолетни, 17 са жените.

снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово

Иззети са 68,69 грама амфетамин, 152,73 гр метамфетамин, 6 763,61 гр марихуана, 1 386 растения марихуана със 204,5 кг листна маса, 37,62 гр екстази и 3,8 гр хероин. Най – висок на национално ниво е процентът на разкриваемост на този вид престъпления – 97,74% 71,13% през 2018 г/.

През отчетния период са били регистрирани 180 икономически престъпления, работено е по 353 заявителски материала. Коефициентът на престъпност е 145,75 – с 47,05 пункта по-нисък от миналата година.

И през този отчетен период най-голям е броят на престъпленията против стопанството, финансовата, данъчната и осигурителната система – 64,56% от всички регистрирани престъпления. Делът на документните престъпления – 20,25%, делът на тези против собствеността е 10,13%, а 6% са останалите.

снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово

През миналата година активно е работено по разкриване на престъпления, свързани с разпространението на акцизни стоки без бандерол. Планирани и проведени са били 12 специализирани полицейски операции, съвместно с инспектори от митническите бюра в Габрово и Севлиево, на множество обекти, автомобили и физически лица, за наличие на стоки без редовни акцизни бандероли.

Открити са общо 517 671 къса, 25 883 кутии или 51,7 мастърбокса цигари, 259,1 кг. нарязан тютюн за пушене и 2 185 литра алкохол в висок градус, като за 2018 г. количествата са 114 984 къса, 5750 кутии или 12 мастърбокса, установени са 113,4 кг. насипен тютюн и 105 литра наливен алкохол с висок градус.

По регистрираните случаи са заведени 14 досъдебни производства по чл. 234 от НК, наложени 54 административни санкции по ЗАДС, отработени са 20 преписки по описа на ОДМВР – Габрово. Предотвратените щети за бюджета, само от невнесения акциз на заловените контрабандни стоки, възлизат на над 225 000 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Акция на полицията и жандармерията днес в Габрово

Published

on

Специализирана полицейска операция по безопасност на движението и противодействие на битовата престъпност, с участие на служители от Зонално жандармерийско управление – Плевен, ще се проведе днес, 4 август, на територията обслужвана от Районното управление на полицията в Габрово.

Акцията стартира в 14.00 часа. Целта е противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества, престъпни посегателства върху личността и собствеността на гражданите, установяване и санкциониране на нарушители по Закона за движението по пътищата, както и недопускане на прояви против обществения ред.

Във връзка с целите на операцията, ще се извършват полицейски проверки на лица, моторни превозни средства и адреси, с цел установяване на нарушители на Закона за гражданската регистрация, Закона за българските лични документи, Наредби на Общината и други нормативни актове.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Акция срещу битовата престъпност се проведе в Габровско

Published

on

Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност и опазване на обществения ред бе проведена на територията на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В хода операцията са били проверени 53 моторни превозни средства, 88 души и десет адреса.

В резултат на полицейските действия са били констатирани 18 нарушения, за които са съставени 2 акта по Закона за движението по пътищата, 7 – по Закона за гражданската регистрация и са били наложени 9 глоби с фиш.

Връчените електронни фишове са четири.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Марихуаната създаде проблеми за четирима

Published

on

Двама габровци и двама севлиевци ще си имат проблеми със Закона, след като бяха хванати да извършват различни престъпления, свързани със забраненото наркотично вещество марихуана. Трима от тях са били арестувани заради притежанието ѝ, а четвъртият бе установен да шофира след употреба.

Първи от всички бил установен 33-годишен криминално проявен габровец, шофирал под въздействието на канабис. Той бил спрян за проверка в петък, 31 юли, около 03.45 часа, в района на площад „Ракетата“ в Дряново, по време на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества.

Лекият автомобил, който габровецът управлявал, бил собственост на трето лице. При извършена проверка на водача за употреба на наркотици, техническото средство отчело положителна проба за наличие на наркотичното вещество канабис. Водачът не е дал кръв за химически анализ, а по случая е образувано бързо производство под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Същият ден, но около 22.15 часа в района на булевард „Могильов“ в Габрово при проверка, полицейски служители задържали 29-годишен, криминално проявен местен жител, за когото били налице данни, че е придобил и държи в себе си хартиена „свивка“, съдържаща зелена суха листна маса. При направения полеви наркотест тя дала характерната реакция и оцветява на наркотичното вещество марихуана.

Двата ареста на севлиевците били извършени в събота, по едно и също време, около 23.00 часа. При специализираната полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества на територията на Севлиево, били задържани 30 и 33-годишен.

В хода на проведените процесуално-следствени действия, чрез протокол за доброволно предаване, двамата по отделно предали на полицейските служители известно количество суха зелена листна маса, която при проведените полеви наркотестове реагирала на наркотичното вещества марихуана.

По случаите са започнати досъдебни производства под надзора на районната прокуратура в Севлиево.

*Снимка: Пресцентър МВР, Архив.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица