Свържи се с нас

Любопитно

Обновиха „Пейката на любовта“ край Дряново

Published

on

снимка: Сдружение „МОГА”

снимка: Сдружение „МОГА”

Група млади хора от Сдружение „МОГА” облагородиха т.нар. „Пейка на любовта” и пространството около нея, част от екопътека „Дряновска” край Дряновския манастир. Благородното начинание е било осъществено през изминалата събота, а идеята е да се популяризира направеното, за да разберат повече хора и други да се вдъхновят, предприемайки действия за подобряване на средата около нас.

снимка: Сдружение „МОГА”

снимка: Сдружение „МОГА”

„Нашето искрено желание е да възродим красивия ни предбалкански град и да го направим едно не само по-приятно, но и по-живо място. За целта организираме многобройни малки прояви, а „Пейката на любовта” е третият ни по-голям проект за годината, след като по-рано засадихме 100 дръвчета на различни места в Дряново, а заедно с художниците от „140 идеи” създадохме 5-метрово изображение на великия ни съгражданин майстор Колю Фичето“, споделят от Сдружение „МОГА”.

снимка: Сдружение „МОГА”

снимка: Сдружение „МОГА”

Няколко дни предварителна подготовка и един ден работа на място са били необходими, за да се облагороди пейката и пространството около нея. „Тя беше пребоядисана и лакирана, за да е траен ефектът от труда ни, поставихме уникално кошче за боклуци, създадено от стар пчелен кошер, пребоядисахме и заздравихме предпазната ограда, а чрез големи саксии с цветя допълнихме прекрасната природа наоколо“, разказват още младите хора.

снимка: Сдружение „МОГА”

снимка: Сдружение „МОГА”

„Обновихме тази пейка заради любовта си към Дряново и за всички, които са докоснати от това велико чувство. Било то към половинката си, към приятелите, природата или нещо друго. И за да докажем още веднъж, че хубави неща могат да се случват навсякъде и за това не са необходими огромни средства, а само безкористно желание за положителна промяна“, заявяват от Сдружение „МОГА”.

снимка: Сдружение „МОГА”

снимка: Сдружение „МОГА”

Направена е и фейсбук страница на пейката, където всички, които са я посетили, могат да споделят своите снимки и впечатления: https://www.facebook.com/bench.of.love. Подробности за целия процес около подготовката и осъществяването на проекта, богата фотогалерия и видео има в сайта им: www.mogadryanovo.org.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Българската литература nakratko“ на Иво Сиромахов гостува в Габрово

Published

on

Как може един учител да задържи вниманието на учениците в час по литература? С упорство и изобретателност – като буквално играе произведенията и биографиите на авторите!

Заповядайте да видите как се случва това и да се посмеете на премиерата на „Българската литература NAKRATKO“, на 21 февруари от 19.00 часа в зала „Възраждане“ в Габрово.

Авторът на постановката Иво Сиромахов разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф Ивелина Минева, а музикалното оформление е дело на D-Trax.

Премиерата в Габрово се случва благодарение на Продуцентска къща „Ажур Пико“.

На сцената на зала „Възраждане“ публиката ще види в ролята на трима изтерзани, но усърдни учители, Мария Игнатова – за която това е дебют на театрална сцена, Ненчо Илчев и Антоан Петров.

Изправени пред предизвикателството да преподадат българската литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици, те избират забавен подход. Всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“.

Постигат ли целта си? Заповядайте да разберете сами! Заповядайте да гледате премиерата, която ще разсмее всеки от сърце, улавяйки точно с горчива ирония моменти от битието на българското образование.

Билети за представлението Ви очакват във фото „Спринт“, на централната ул. „Радецка“ №24-26 в Габрово. За повече информация и резервации: тел. 0894 654 920 – Даниела Метева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Държавният архив показа как се е празнувал Трифон Зарезан

Published

on

Днес, 1 февруари, празнуваме Трифон Зарезан. Държавен архив – Габрово показа как се е отбелязвал празникът в миналото, публикувайки снимки и припомняйки ни какво повелява обичаят.

Традицията повелява жените да омесят пресен хляб, да сготвят кокошка, пълнена с ориз или булгур. Извършва се ритуална резитба на лозята, с която се поставя началото на земеделската година.

Мъжете взимат в нова вълнена торба всичко приготвено, заедно с бъклица вино и отиват на лозето. Прекръстват се, отрязват по три пръчки, отново се прекръстват и извършват ритуала „зарязване“, т.е. поливат с виното, което са донесли.

Един от тях се избира за Цар на лозята, около когото всички се събират, окичват го с венци от отрязани лозови пръчки и играят хоро.

Представените снимки са от отбелязването на празника в с. Бериево, Севлиевско, през 1966 г. и се съхраняват в Държавен архив – Габрово, фонд № 817 „Окръжен център за фотопропаганда и фотооблсужване – Габрово”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица