Свържи се с нас

Новини

Въпреки че не “ваканцували”, депутатите излизат в 32-дневна почивка

Народните представители отново на работа на 4 септември.

Published

on

26 ns prazenСлед повече от час и половина препирни между управляващи и опозицията в лицето на ГЕРБ депутатите си гласуваха лятна ваканция, като я скъсиха само с 2 дни. Решението бе прието със 102 за (БСП, ДПС и “Атака”), 75 “против” (ГЕРБ), информираха от Аргументи БГ. Двама се въздържаха от ГЕРБ и “Атака”. По правилник почивката им трябва да започне от 1 август, тоест утре. Те обаче ще работят и в четвъртък и петък (2 август).

В тези два дни управляващите възнамеряват да приемат актуализацията на бюджета за 2013 г. и ветото на поправките в закона за специалните разузнавателни средства, наложено от президента.

Депутатите удължиха днешното си заседание до 16 часа, за да се опитат да приемат на второ четене петте текста от актуализацията на бюджета за 2013 г. За четири часа пленарно време успяха да гласуват само един текст, който предвижда намаляване на планираните приходи и увеличаване на разходите.
По правилника на парламента народните представители трябва да са във ваканция през целия август.

Първият работен ден на депутатите след ваканцията ще е 4 септември – сряда. Така ще се съберат 32 почивни дни.

Първоначално управляващите възнамеряваха последната седмица на август да бъде посветена само на работа на депутатите в комисиите, но се отказаха от този вариант.

По време на дебата от ГЕРБ се обявиха против парламентът да излиза във ваканция, но така и не внесоха предложение тя да бъде отменена.

От ДПС и БСП им отвърнаха, че имат нужда от почивка, за да се възстановят от “тежката работа през последните месеци”, докато депутатите от ГЕРБ почивали повече от месец през юни и юли, когато напуснаха пленарната зала.

“Ще работя в избирателния си район през ваканцията, за да чуя техния глас, защото медиите не отразяват тяхното мнение”, заяви Хюсеин Хафъзов от ДПС от Бургас. И призова колегите си от ГЕРБ да го подкрепят, за да е в постоянна колаборация с избирателите си. Той отбеляза, че лятната ваканция е много добра възможност за посещение на планинските места, защото през зимата ще ни е много по-трудно. Нито аз съм ходил на море, нито моето семейство, нито моята дъщеря поради религиозни причини, защото има изключително нелицеприятни гледки на морето, обясни депутатът от ДПС.

“Ще гласувам за лятна ваканция. Никога през живота си не съм ваканцувал, никога не съм бил на почивка – нито на море, нито на планина. Не смятам да го сторя и сега”, заяви Хафъзов. Не отричам обаче правото на всички колеги да почиват. През тази ваканция аз ще работя и ще продължавам да посещавам работните места, на които хората са ми гласували доверие, посочи той.

Бившият председател на парламента и настоящ депутат от ГЕРБ Цецка Цачева предложи на 5 август да има извънредно заседание на парламента за обсъждане на промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ и едва след гласуването им депутатите да излязат във ваканция до 31 август.

Предложението й обаче беше отхвърлено с 86 “за” и 106 “против”.

Мая Манолова разкритикува поправките и призова ГЕРБ да ги подобрят, защото са негодни нито за приемане, още по-малко за прилагане. Покани ги да се включат през август в работни групи, които ще пишат различни варианти за изборния кодекс, за да е готов до края на ваканцията.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица