Свържи се с нас

Любопитно

„Ваканция на чардака” продължава

В Дечкова къща днес децата украсяват клонки със златна боя

Published

on

Ваканция под чардака

Никола Андреев е на осем години. Момченцето е възпитаник на училище „Ран Босилек” и обича да рисува. Съсредоточен, Никола украсява предварително очертаните сокайни шевици в книжка на Регионален исторически музей–Габрово. Никола е едно от децата, които на 3 април взеха участие във „Ваканция на чардака”. Инициативата се провежда тази седмица в Дечкова къща.

Децата, които се включиха във „Ваканция на чардака” разбраха какво е сокай, как се изработват сокайни шевици и ги оцветиха в книжка. Въпреки че пред него е поставен каталог с шевици, Никола проявява творчество и рисува с цветовете, които сам преценява за подходящи.

Ваканция под чардака

Ивет и Теодора също са от Габрово и учат в училище „Св. св. Кирил и Методий”. Двете обичат да рисуват и очевидно се забавляват добре. Ивет обича математика, а да спортува е едно от другите й любими занимания. На Теодора физкултурата е любим предмет. Момиченцата споделят тези неща, докато украсяват книжката със сокайни шевици. Ивет е особено прецизна, мечтае да стане архитект.

Ваканция под чардака

Инициативата „Ваканция на чардака” е създадена специално за този период, когато децата са извън училище. Досега през Дечкова къща са минали 25 деца – 15 на 2 април и 10 на 3-ти.

Главният уредник в РИМ–Габрово Радост Балевска разказва, че през първия ден заниманието е свързано с възрожденската къща.

„Децата се запознаха с характеристиките на възрожденската архитектура и изработваха макет на възрожденска къща. През втория ден им разказахме за сокайното забраждане, а те имаха възможност да оцветят своя уникална сокайна шевица.”

Децата се записват предварително, но се оказва, че идват повече от предварително заявените. Тъй като ученето чрез забавление им харесва, някои решават да доведат свои приятели.

„Най-хубавото е, че тук създават приятелства. Запознават се, създават нещо заедно и се учат как да опазват културното наследство”, споделя удовлетворението си от резултатите Радост Балевска.

Днес, 4 април, в Дечкова къща темата е „Варакосани китки”, а в петък – „Ретро фото”.

Ваканция под чардака

Главният уредник на РИМ–Габрово Радост Балевска уточнява какво е варакосване.

„Идва от думата варак – позлатяване. Златото в българската традиция не присъства само като социално положение. Има защитна функция и служи за привличане на плодородие. Присъства през целия живот на човека. Още от люлката на детето се слага златна паричка или при кръщене–златно кръстче. При лазарството и коледарството присъстват тези варакосани китки.

И в лазарския венец, и в коледарския чемшир могат да бъдат видени елементи на позлата. Д-р Цончев го описва като габровски обичай – при сватба с варакосани китки се закичват сватбарите от момината и момковата страна. Символизира се плодородието. На 4 април в Дечкова къща заниманията са посветени на рисуването върху бръшлянови клончета със златна боя.“


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази вечер ще светне коледната елха на Габрово

Published

on

Светлините на коледната елха на Габрово ще бъдат запалени днес, 6 декември, от 18.00 часа на площад „Възраждане“.

За доброто настроение и усмивките на всички ще се погрижат ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и Оркестър „Габрово“.

Нека се съберем заедно около коледното дръвче в нашия град и дадем началото на празничното настроението.

Какви събития включва коледната програма през декември може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейна в пълния си блясък

Published

on

Коледната елха и празничните светлини в Централната градска част на Трявна грейнаха в пълния си блясък, снощи, с богата подготвена програма на площад „Капитан дядо Никола“ в Славейковия град.

По традиция светването на празничната премяна на 7-метровото коледно дръвче официално постави начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна и доказа, че е едно от най-дългоочакваните и обичани събития от жители и гости на града.

И тази година, разбира се, най-радостни бяха децата, които с нетърпение очакваха заветния момент до светването на елхата. Някои от тях даже успяха лично да предадат своите писма до Дядо Коледа, който заедно със Снежанка, изненада малчуганите в началото на вечерта.

Малки и големи не спираха да се снимат с Добрия старец и неговите помощници и да се хвалят колко много са слушали през тази година. Празничната програма започна точно в 18:00 ч. с камбанен звън на Часовниковата кула.

Поздравление към всички присъстващи отправи кметът на Трявна Силвия Кръстева, която пожела светли и топли Коледно-новогодишни празници. „Пожелавам Ви от сърце, на Вас и вашите семейства – мир и светлина в душата, доброта, здраве и само хубави емоции, както и една хубава и незабравима Коледа. Нека светлините на нашата елха да бъдат най-светлите ни пожелания. Вярвайте от сърце и доброто ще победи, бъдете здрави и весели празници,“ сподели още кметът.

Първи на сцената излязоха малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна, които зарадваха присъстващите с коледни песнички и подготвени стихчета. Дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна също поздравиха гостите с тематични фолклорни изпълнения. Веднага след тях на сцената излезе талантливата поп певица Стела Георгиева – STELLAR, която приповдигна настроението на малки и големи с весели коледни песни.

Кулминация на вечерта бе тържественото запалване на празничните светлини на коледната елха в Трявна, което и тази година бе обратно отброено от кметът на Община Трявна с помощта на нетърпеливите дечица.

Блясъкът на коледната премяна бе допълнен от впечатляваща заря, която озари небето над Трявна. Празникът продължи с Детски танцов ансамбъл и Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които заедно с присъстващите извиха кръшни хора на площад „Капитан дядо Никола“ в града.

Община Трявна благодари на всички за участието тази вечер, както и на ръководството и децата на ДГ „Калина“ – гр. Трявна, които по непредвидени обстоятелства не успяха да вземат участие в празничната програма.

Всички снимки от събитието на фотографа Димитър Сотиров можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица