Свържи се с нас

Любопитно

„Ваканция на чардака” продължава

В Дечкова къща днес децата украсяват клонки със златна боя

Published

on

Ваканция под чардака

Никола Андреев е на осем години. Момченцето е възпитаник на училище „Ран Босилек” и обича да рисува. Съсредоточен, Никола украсява предварително очертаните сокайни шевици в книжка на Регионален исторически музей–Габрово. Никола е едно от децата, които на 3 април взеха участие във „Ваканция на чардака”. Инициативата се провежда тази седмица в Дечкова къща.

Децата, които се включиха във „Ваканция на чардака” разбраха какво е сокай, как се изработват сокайни шевици и ги оцветиха в книжка. Въпреки че пред него е поставен каталог с шевици, Никола проявява творчество и рисува с цветовете, които сам преценява за подходящи.

Ваканция под чардака

Ивет и Теодора също са от Габрово и учат в училище „Св. св. Кирил и Методий”. Двете обичат да рисуват и очевидно се забавляват добре. Ивет обича математика, а да спортува е едно от другите й любими занимания. На Теодора физкултурата е любим предмет. Момиченцата споделят тези неща, докато украсяват книжката със сокайни шевици. Ивет е особено прецизна, мечтае да стане архитект.

Ваканция под чардака

Инициативата „Ваканция на чардака” е създадена специално за този период, когато децата са извън училище. Досега през Дечкова къща са минали 25 деца – 15 на 2 април и 10 на 3-ти.

Главният уредник в РИМ–Габрово Радост Балевска разказва, че през първия ден заниманието е свързано с възрожденската къща.

„Децата се запознаха с характеристиките на възрожденската архитектура и изработваха макет на възрожденска къща. През втория ден им разказахме за сокайното забраждане, а те имаха възможност да оцветят своя уникална сокайна шевица.”

Децата се записват предварително, но се оказва, че идват повече от предварително заявените. Тъй като ученето чрез забавление им харесва, някои решават да доведат свои приятели.

„Най-хубавото е, че тук създават приятелства. Запознават се, създават нещо заедно и се учат как да опазват културното наследство”, споделя удовлетворението си от резултатите Радост Балевска.

Днес, 4 април, в Дечкова къща темата е „Варакосани китки”, а в петък – „Ретро фото”.

Ваканция под чардака

Главният уредник на РИМ–Габрово Радост Балевска уточнява какво е варакосване.

„Идва от думата варак – позлатяване. Златото в българската традиция не присъства само като социално положение. Има защитна функция и служи за привличане на плодородие. Присъства през целия живот на човека. Още от люлката на детето се слага златна паричка или при кръщене–златно кръстче. При лазарството и коледарството присъстват тези варакосани китки.

И в лазарския венец, и в коледарския чемшир могат да бъдат видени елементи на позлата. Д-р Цончев го описва като габровски обичай – при сватба с варакосани китки се закичват сватбарите от момината и момковата страна. Символизира се плодородието. На 4 април в Дечкова къща заниманията са посветени на рисуването върху бръшлянови клончета със златна боя.“


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Архивът показа къде габровци са намирали спасение от жегата (снимк)

Published

on

Държавният архив в Габрово публикува на профила си в социалната мрежа фейсбук как в миналото гражданите са се спасявали от жегата, намирайки прохлада във водите на някогашния градски басейн, разположен в близост до парк Маркотея.

Фотосите ни връщат близо три десетилетия в миналото, през далечната 1988 г., а коментарът на архивистите под публикацията гласи: „Навън е лято – юлско и горещо, а Габрово е далече и от Черно, и от Бяло море.

Най-предпочитаните места за отдих и разхлаждане в горещите дни тук си остават басейните.

В наши дни те са доста на брой, намиращи се както в рамките на града, така и в околностите му, приютени сред прохладата на Балкана.

В близкото минало, единственото място в Габрово, предлагащо водни емоции е бил градският басейн, разположен над парк Маркотея.

Да се върнем с 32 години назад, в лятото на 1988 г. и чрез снимките, съхранявани във ф. 817 на Държавен архив – Габрово да си спомним за него.“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габрово ще има скулптурна фигура на Керката

Published

on

„Изработване и експониране на паркова скулптурна фигура на Александър Керков /1901 – 1987/ – вечният музикант и чаровният зевзек“ е името на проекта, който ЖД „Майчина грижа“ спечели в първата сесия за съфинансиране на проекти по Програма Култура на Община Габрово.

Целта на проекта е изработване и експониране в градска среда на скулптурна фигура на Александър Керков, първият композитор на фанфарна музика в България и известен габровски музикант, музикален педагог и зевзек.

Фигурата на Керков, седнал на пейка, ще бъде изработена в естествен човешки ръст от габровския скулптор Георги Балабанов.

Композицията ще бъде поставена в градинката пред бившето кафене „Глинени гърнета“.

Откриването на скулптурата ще бъде допълнено от изложба, посветена на живота на Ал. Керков, изготвена и оргнизирана от Държавен архив – Габрово, и с изпълнение на живо на Оркестър „Габрово“ на музика по произведения на Ал. Керков в аранжимент на габровския музикант и композитор Илко Илиев.

Обща стойност на проекта – 26 200 лв. Средства, предоставени по програма „Култура“ – 15 000 лв.

*Снимки: Благотворително дружество „Майчина грижа“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Втори фермерски пазар тази събота в Габрово

Published

on

Вторият фермерски пазар в Габрово Ви очаква тази събота, 11 юли, от 09.00 до 15.00 ч. на площад „Възраждане“ пред Община Габрово. И този път ще вземат участие повече от 30 изложители – фермери, земеделци и производители не само от област Габрово, но и от други съседни области.

Еко храни, млечни продукти, плодове и зеленчуци, масло и брашно от бял трън очакват посетителите на Фермерски пазар „ОТ БГ“. Новите изложители във второто издание ще представят продукти от шафран, домашна еко лютеница, а в специално организирания базар към Фермерски пазар „ОТ БГ“ ще Ви предложат щанд с кожени изделия на майстор кожар.

И след като фермерският пазар е в Габрово, по габровски, организаторите на пазара ще предложат дегустация на вино от избата на земеделски производител от силистренския край, дегустация на млечни продукти от фермери от областта и на пестила – габровския шоколад.

Дърворезба, керамика и работилничка по ръкотворчество ще разнообразят пъстрия фермерски пазар.

Фермерски пазар „От БГ“ се организира от рекламна агенция „Елмазови“ ООД в партньорство с Община Габрово и Областна дирекция „Земеделие“ Габрово към Министерството на земеделието, храните и горите, с медийната подкрепа на „Габрово Нюз“. .

„Очакваме Ви на площад „Възраждане“ в Габрово на 11 юли от 9.00 до 15.00 ч., където всичко ще е здравословно, био, еко, пивко, вкусно и нашенско!“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица