Свържи се с нас

Любопитно

„Ваканция на чардака” продължава

В Дечкова къща днес децата украсяват клонки със златна боя

Ваканция под чардака

Никола Андреев е на осем години. Момченцето е възпитаник на училище „Ран Босилек” и обича да рисува. Съсредоточен, Никола украсява предварително очертаните сокайни шевици в книжка на Регионален исторически музей–Габрово. Никола е едно от децата, които на 3 април взеха участие във „Ваканция на чардака”. Инициативата се провежда тази седмица в Дечкова къща.

Децата, които се включиха във „Ваканция на чардака” разбраха какво е сокай, как се изработват сокайни шевици и ги оцветиха в книжка. Въпреки че пред него е поставен каталог с шевици, Никола проявява творчество и рисува с цветовете, които сам преценява за подходящи.

Ваканция под чардака

Ивет и Теодора също са от Габрово и учат в училище „Св. св. Кирил и Методий”. Двете обичат да рисуват и очевидно се забавляват добре. Ивет обича математика, а да спортува е едно от другите й любими занимания. На Теодора физкултурата е любим предмет. Момиченцата споделят тези неща, докато украсяват книжката със сокайни шевици. Ивет е особено прецизна, мечтае да стане архитект.

Ваканция под чардака

Инициативата „Ваканция на чардака” е създадена специално за този период, когато децата са извън училище. Досега през Дечкова къща са минали 25 деца – 15 на 2 април и 10 на 3-ти.

Главният уредник в РИМ–Габрово Радост Балевска разказва, че през първия ден заниманието е свързано с възрожденската къща.

„Децата се запознаха с характеристиките на възрожденската архитектура и изработваха макет на възрожденска къща. През втория ден им разказахме за сокайното забраждане, а те имаха възможност да оцветят своя уникална сокайна шевица.”

Децата се записват предварително, но се оказва, че идват повече от предварително заявените. Тъй като ученето чрез забавление им харесва, някои решават да доведат свои приятели.

„Най-хубавото е, че тук създават приятелства. Запознават се, създават нещо заедно и се учат как да опазват културното наследство”, споделя удовлетворението си от резултатите Радост Балевска.

Днес, 4 април, в Дечкова къща темата е „Варакосани китки”, а в петък – „Ретро фото”.

Ваканция под чардака

Главният уредник на РИМ–Габрово Радост Балевска уточнява какво е варакосване.

„Идва от думата варак – позлатяване. Златото в българската традиция не присъства само като социално положение. Има защитна функция и служи за привличане на плодородие. Присъства през целия живот на човека. Още от люлката на детето се слага златна паричка или при кръщене–златно кръстче. При лазарството и коледарството присъстват тези варакосани китки.

И в лазарския венец, и в коледарския чемшир могат да бъдат видени елементи на позлата. Д-р Цончев го описва като габровски обичай – при сватба с варакосани китки се закичват сватбарите от момината и момковата страна. Символизира се плодородието. На 4 април в Дечкова къща заниманията са посветени на рисуването върху бръшлянови клончета със златна боя.“


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

„Предколедни джунджурии“ тази събота

Детското ателие „Предколедни джунджурии“ ще се проведе тази събота, 14 декември, в Дома на хумора и сатирата, като част от творческите екоателиета към детската образователна изложба „ГРАД ГРАДИНА“.

Знайно е, че предколедните дни настройват всички на весела вълна, затова Домът на хумора и сатирата очаква и участниците в работилничката да бъдат обзети от творческо нетърпение и добро настроение.

Присъстващите ще имат възможност да изработят от непотребни на пръв поглед материали забавна украса за коледното дърво. Ще научат интересни факти за Коледа и как тя се празнува в различните краища на света.

„Предколедни джунджурии“ – детско ателие на 14 декември в Музея на хумора и сатирата

В края на събитието всяко дете ще си тръгне със собственоръчно изработената коледна украса и със свое хумористично писмо до Дядо Коледа.

„Нали сме под покрива на Музея на хумора и сатирата! Може да наричаме ателието „детско”, но каним да се включат и цели семейства. Защото празниците стават още по-запомнящи се и богати, когато сме заедно“, споделят организаторите на „Предколедните джунджурии“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Благотворителната инициатива „Коледни внучета“ започна (снимки)

„Коледните внучета“ на Габрово започнаха своята обиколка по крайните квартали на града. Миналата седмица те посетиха кварталите Априлово, Шумели и Ябълка.

снимка: Община Габрово

Под шатрата на „Коледните внучета“ възрастните хора завъртяха Колелото на късмета, за да видят какво ги очаква през Новата година, получиха парче от традиционната празничната баница с късмети, както и коледни сладки, картички и сувенири изработени от младежите.

снимка: Община Габрово

Към тяхната инициатива за приготвяне на коледни сладки се включиха и ученици от СУ „Отец Паисий“, които само за един следобед успяха да изпекат и украсят близо 200 курабийки.

снимка: Община Габрово

Коледната работилничка за сладки бе домакинствана от Дневния център за стари хора в Габрово.

снимка: Община Габрово

Децата поздравиха с песни потребителите на центъра, а те се бяха погрижили за коледното им настроение с приготвена домашна баница.

снимка: Община Габрово

Следващата спирка на Коледните внучета ще бъде тази събота, 14 декември, в кв. Водици и с. Чарково.

снимка: Община Габрово

Инициативата „Коледни внучета“ в подкрепа на възрастните хора от нашия град се реализира за пета поредна година от доброволците на Младежкия съвет по наркотични вещества, със съдействието на Община Габрово и благодарение на средствата, събрани на благотворителния концерт „Ангелски сърца“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Кои са неработните дни през 2020?

Идва краят на 2019 и с това неминуемо започваме да гледаме календара за следващата година за дните, в които ще работим и почиваме.

2020 е високосна година и има 366 дни. От тях 250 са работни, 16 са официални празници и 100 се падат уикенд. Официалните празници са всъщност 12 дни, но 4 от тях съвпадат със събота или неделя, което означава, че по закон първият ден от работната седмица след тях е почивен.

През 2020 работните дни ще са 250 или 2000 работни часа при стандартните 40 часа на работна седмица. Най-натовареният месец е юли с 23 работни дни, а най-свободният е май само с 18.

Пълен списък с почивните дни в България за 2020:
● Нова година на 1 януари (сряда)
● Денят на Освобождението на България на 3 март (вторник)
● Великден между 17 до 20 април (петък до понеделник)
● Денят на труда на 1 май (петък)
● Денят на Българската армия (Гергьовден) на 6 май (сряда)
● Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост на 24 май (неделя)
● Съединението на България на 6 септември (неделя)
● Денят на независимостта на България на 22 септември (вторник)
● Коледа между 24 и 28 декември (четвъртък до понеделник, защото 26 декември се пада в събота)

Източник: БГ Почивни Дни

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица