Свържи се с нас

Култура

Генчо Витанов е новият Почетен гражданин на Дряново

Published

on

Общински съвет Дряново прие предложението на председателя на Постоянната комисия „Образование, култура, младежки дейности, спорт и туризъм” Мариана Маринова за удостояването на Генчо Витанов със званието „Почетен“ гражданин на Дряново, информираха от местната общинска администрация. Решението беше мотивирано с изключителните заслуги, приноса и постиженията на писателя към развитието и обогатяването на културния живот и културно-историческото наследство на Дряново и общината, както и по повод неговата 70-годишнина.

Предложението за удостояването на Генчо Витанов със званието е инициатива на Настоятелството на НЧ „Дряновска пробуда – 2008”.

снимка: www.literaturensviat.com

снимка: www.literaturensviat.com

Генчо Витанов е роден на 28 октомври 1942 година в с. Денчевци, Дряновска община, Габровска област. През 1960 година завършва Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, специалност – българска филология. Работи като учител по български език и литература в дряновската гимназия „Маским Райкович”, където сам учи. Пише стихотворения и есета от ученик и студент. Първите му публикации са в литературните страници на местните издания в. „Балканско знаме” и „Дряновска искра”, а после и в централните „Учителско дело”, „Литературен форум”, сп. „Пламък”, „Септември”, в. „АБВ”, сп. „Български език и литература”, сп. „Читалище” и др. Участва в сборници със стихотворения: “Лирично ято” (1975), “Мак” (1982), “Поезия” (1981, 1984, 1985, 2002, 2003, 2005 и др.).

Член е на Съюза на българските писатели, член на УС на Дружеството на писателите в град Габрово, на Националния хайку-клуб, на Дружеството на учителите писатели, бил е председател е на Дружеството за приятелство и културни връзки с Беларус. Дългогодишен ръководител на литературния кръжок към читалище “Развитие – 1869” в Дряново, после Литературен клуб и Литературно ателие “Книголюбие”.

Генчо Витанов е превеждал поезия от руски, сърбохърватски и унгарски език. Печелил е награди на в. “Литературен форум” за превод на стихотворения на Шандор Петьофи. Получавал е литературни награди и отличия за педагогическа дейност. Има научни и методически публикации. Носител е на І клас-квалификация и на орден “Кирил и Методий” – ІІ степен. Има престижни награди на в. “Учителско дело” – за поезия, Първа награда от национален конкурс 1998 г., Първа награда от националните конкурси “Поезия и песен на Балкана” – 2000 г. Носител на Априловска награда за цялостно литературно творчество, Габрово /2008г/.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица