Свържи се с нас

Любопитно

Детски празник с конкурс „Игрите в миналото“

Published

on

играта на играчките

Тази събота, 20 юли, от 11 часа Регионалният исторически музей – Габрово, съвместно с търговския центъра на бул.“Априлов“ организират детски празник с конкурс, под надслов „Игрите от миналото” в градинката на комплекса. В тази връзка РИМ – Габрово обявява и конкурс за събиране на играчки – „Играчките на ХХ век”, информира Христинка Шепелева – уредник „Връзки с обществеността“ в Музея.

Целта е заедно с децата да бъдат събрани постепенно колекция от стари детски играчки. Събират се играчки и игри от изминалия ХХ век, които най-точно представят периода и са интересни и оригинални, например – кукли, настолни игри, кубчета и др. Това са играчките на техните родители, баби и дядовци, които ще бъдат включени във фондовете на Музея и ще бъдат подготвена изложба, която всички ще могат да разгледат. Всеки дарил играчка ще получи грамота за дарение.

Освен с приложните занимания, децата ще се забавляват и с игрите на баба и дядо: Броенка, Готин Гол, Едно, две, три – морето още спи!, Заек и лисица, Игра на бяла мечка, Игра на топчета, Игра на търсачи, Криеница, Кър (Ура, Шмайзер), Орел и квачка, Развален телефон, Рибари и рибки, Седмицата с топка, Сляпа баба, Стеничката, Стражари и апаши, Хлебарка, човек и великан. „Така ще научат правилата на стари и забавни игри, които са се предавали от поколение на поколение. Всички деца ще се откъснат от скучното ежедневие пред компютъра с игри на открито, сред зеленина и свежест“, споделят организаторите на мероприятието.

За да ви помогнем в избора на това – коя играчка да дарите, Ви предлагаме примерен списък с различни играчки от миналия век:

Списък на играчки от XX век:

Кукли: парцалени, порцеланови, дървени (марионетки, матрьошки), пластмасови (неваляшки), стъклени, от папие-маше и др.
Музикални играчки: дрънкалки, музикални кутии, пеещи (навиваеми).
Модели и макети от дърво: лодки и кораби, самолети и др.
Куклени къщи, бебешки колички, кубчета Рубик.
– Дървени фигури:
на колела, люлки, фигури на войници, човечета, животни, влакчета, кончета, дървени мебели за деца, пъзели кубчета, кубчета, дървени играчки с магнит.
– Гумени играчки, кегли, топки, карти за игра и колекциониране, обръчи, въже за скачане.
– Образователни играчки:
модели от тухлички, конструктори, за игра на семейство: шевни машини, машини с бутони, печки, сервизи; за игра на професии: доктор и др.
Музикални инструменти от дърво, глина, пластмаса, метал.
Меки играчки: мечета и др.
Метални играчки: колички, автобуси, камиони и др.
Настолни игри: Дама, Не се сърди човече, Домино, Шах, Табла, Монополи и др.
Електронни игри от 90-те години на XX век: Тетрис, Ну Погоди.
Компютърни игри: конзоли Nintendo, Sega, Atari и др.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

„Българската литература nakratko“ на Иво Сиромахов гостува в Габрово

Published

on

Как може един учител да задържи вниманието на учениците в час по литература? С упорство и изобретателност – като буквално играе произведенията и биографиите на авторите!

Заповядайте да видите как се случва това и да се посмеете на премиерата на „Българската литература NAKRATKO“, на 21 февруари от 19.00 часа в зала „Възраждане“ в Габрово.

Авторът на постановката Иво Сиромахов разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф Ивелина Минева, а музикалното оформление е дело на D-Trax.

Премиерата в Габрово се случва благодарение на Продуцентска къща „Ажур Пико“.

На сцената на зала „Възраждане“ публиката ще види в ролята на трима изтерзани, но усърдни учители, Мария Игнатова – за която това е дебют на театрална сцена, Ненчо Илчев и Антоан Петров.

Изправени пред предизвикателството да преподадат българската литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици, те избират забавен подход. Всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“.

Постигат ли целта си? Заповядайте да разберете сами! Заповядайте да гледате премиерата, която ще разсмее всеки от сърце, улавяйки точно с горчива ирония моменти от битието на българското образование.

Билети за представлението Ви очакват във фото „Спринт“, на централната ул. „Радецка“ №24-26 в Габрово. За повече информация и резервации: тел. 0894 654 920 – Даниела Метева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Държавният архив показа как се е празнувал Трифон Зарезан

Published

on

Днес, 1 февруари, празнуваме Трифон Зарезан. Държавен архив – Габрово показа как се е отбелязвал празникът в миналото, публикувайки снимки и припомняйки ни какво повелява обичаят.

Традицията повелява жените да омесят пресен хляб, да сготвят кокошка, пълнена с ориз или булгур. Извършва се ритуална резитба на лозята, с която се поставя началото на земеделската година.

Мъжете взимат в нова вълнена торба всичко приготвено, заедно с бъклица вино и отиват на лозето. Прекръстват се, отрязват по три пръчки, отново се прекръстват и извършват ритуала „зарязване“, т.е. поливат с виното, което са донесли.

Един от тях се избира за Цар на лозята, около когото всички се събират, окичват го с венци от отрязани лозови пръчки и играят хоро.

Представените снимки са от отбелязването на празника в с. Бериево, Севлиевско, през 1966 г. и се съхраняват в Държавен архив – Габрово, фонд № 817 „Окръжен център за фотопропаганда и фотооблсужване – Габрово”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Българинът предпочита родното вино

Published

on

В България продажбите на родни вина са в пъти повече от тези на вносните. Такава тенденция показват данните на известна голяма търговска верига у нас, представена и в Габрово, за консумацията и нагласите на клиентите.

От години ценителите в страната избират за трапезата и специалните си празници вино от български производители. Наблюдава се и районираност в търсенето – потребителите от традиционните винарски райони в страната избират местните сортове и производители. Типичният винолюбител от Мелник, вместо да закупи Тракийски Мавруд, е по-склонен да заложи на характерните за местния тероар Мелник 55 или Широка мелнишка лоза.

Много позитивна за родния пазар тенденция очертава ритейлърът – с възраждането на лозови масиви от традиционните български сортове като Мавруд, Тамянка, Мелник 55 и Рубин и др. се повишава и търсенето им от страна на потребителя. За налагане на местните сортове помага и популярната в последните години тенденция – във винопроизводството да се купажират местни с класически сортове.

От популярните сортове, предпочитани от българина, остават Мерло, Шардоне, Каберне Совиньон. А в последните години се наблюдава ръст при Совиньон Блан, Сира, както и Каберне Фран, който набира особена популярност последната година.

Бялото вино чувствително измества червеното от лидерската позиция по продажби. При него вече не се наблюдава сезонност на търсенето.

Розето и пенливите вина също растат за сметка на червеното, което остава предпочитано основно през студените месеци на годината. Причината за това е, че винолюбителите търсят свежи вина с плодов „нос“, по-нисък алкохолен градус, лесни за съчетание с храна и самостоятелна консумация. Винената култура на българина расте последните години. Това показва повишеният интерес от страна на потребителя към вина от висок ценови клас.

В коледно-новогодишния период компанията отчита ръст в търсенето на вино в бутилка пред вина в bag-in-box-разфасовка. Очакванията на ритейлъра са, че тази тенденция ще продължи и през 2023 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица