Свържи се с нас

Култура

„Пианистът“ или поезия в картини

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

„Тя е някъде, отвъд хоризонта, грее с червената си шапка. Той чака кораба… зъзне в червения си шал. Навярно тя ще се върне като морска птица в техните сънища.“

Това не е началото на есеистичен разказ, нито ескиз на модерен любовен роман, това е поетичното описание на историята на една приключила любов между пианиста, който не свири на пиано и жената, чието лице няма образ.

Темата на анимационната „лента” е вечната, неотменната, неизчерпващата се тема за любовта, истинската, оставяща дълбока следа, толкова дълбока, че се изгубваш в нея. Пред очите на зрителя се нарежда пъзела на душевната борба на един мъж, който се справя с раздялата като не я приема.

Десетминутният късометражен филм, разказващ тази история, е плод на съвместната работа на Ася Кованова и Андрей Кулев. Двамата творци работят в тандем за пръв път, но резултатът от труда им е с високо качество. Този факт доказват присъдените му награди – награда за художник-постановчик на анимационен филм на ХIX Фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон” 2012 г. и награда за анимация от Българската филмова академия за творчески постижения през същата година.

За настроението във филма допринася музиката на Петър Дундаков. Анимацията е направена от Апостол Стоянов, а декорите от Вера Иванова. 3D ефектите и композитинга са дело на Мартин Марчев. Саунд дизайнер на филма е Владислав Бояджиев.

„Пианистът” е лиричното начало на лятното кино на площад „Възраждане”, което започва в 20.30 часа на 20 юли. След него Ви очакват забавни моменти с черната комедия „Шоково състояние”.

*Публикуваната информация е актуализирана в 10.25 часа*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица