Свържи се с нас

Новини

Библиотеката с нов проект по „Глоб@лни библиотеки“

Published

on

снимка: РБ "Априлов - Палаузов"

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“, Архив

Директорът на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово Савина Цонева подписа споразумението за предоставяне на грантово финансиране (в размер на 5000 лева) от Програма „Глоб@лни библиотеки – България” по Грантова схема за финансиране на иновативни проекти между Министерството на културата, Програма на ООН за развитие и габровската библиотека.

Проектът „Нови възможности за достъп до информационни услуги и е-образование чрез сайта на РБ – Габрово и мобилната му версия“ е на обща стойност 6000 лева и предвижда редизайн на съществуващия сайт, мултимедийно съдържание, създаване на нови страници „За регион Габрово” – gabrovo.libgabrovo.com и „За децата” – kids.libgabrovo.com, както и улеснен достъп от мобилни устройства.

Проектното предложение е разработено с подкрепата на Община Габрово, Регионален инспекторат по образование – Габрово, Народно читалище „Априлов-Палаузов 1861“, Издателство „Екс-Прес“ – Габрово.

Проектът е насочен към широк кръг потребители и обезпечава информационните нужди и търсения не само на потребителите на библиотечни услуги, но и на всеки друг член на общността с достъп до Интернет, активен и ангажиран с бизнес, образование или самообразование. В рамките на реализацията на проекта ще се създадат условия за бърз и лесен достъп до поддържаната актуална и пълна информация на сайта, осигурена със съдействието на партньори, местни власти, организации, институции, НПО. Осъществяването на проекта ще предложи и качествено нови е-услуги – пълна информация за възможностите за образование на територията на областта и в национален мащаб.

Основната атрактивна част на проекта в технологично отношение – прилагане на най-новите информационни технологии в поддръжката на сайта и бъдещото му развитие, ще даде възможност за трайно привличане на нови потребители и ще провокира нагласи сред местните общности за ползата от библиотечните услуги и информационните възможности на институцията. Ще се подобри и усъвършенства съвременния имидж на библиотеката като модерен информационен, комуникационен, обучителен и обществен център.

Габровската библиотека е партньор и в проект “Дигитална библиотека на ценни информационни ресурси с местен характер за област Велико Търново и Габрово” (дигитализация на местната периодика до 1944 г.), съвместно с РНБ „П.Р. Славейков“ – Велико Търново, която е водеща организация.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Зимното поддържане в Трявна работи с пълен капацитет

Published

on

Въпреки продължаващия снеговалеж в област Габрово и натрупванията, които на места достигат до 25 см, снегопочистването и поддържането на републиканската и общинската пътна мрежа в община Трявна продължава и към този час. За това информира главен специалист „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Община Трявна Михаил Минчев.

„Фирмите към ДЗЗД „Зимно поддържане – Трявна“ работят с пълен капацитет машини и поддържаме непрестанна връзка с тях относно почистването и опесъчаването на общинската пътна мрежа. В непрестанна връзка сме и с Областно пътно управление – Пътен кантон Трявна, които отговарят за поддържането на републиканската пътна мрежа. Всички входове/изходи на Община Трявна също са проходими при зимни условия“. информира кметът на община Трявна Силвия Кръстева.

Приоритетно продължава почистването и опесъчаването на Централната градска част и високите жилищни квартали в Трявна и Плачковци, както и в районите на училища, детски градини, болници, авто и ЖП гари и пр.

Междувременно се извършва и почистване на пътната мрежа в кметствата и малките населени места. Към момента няма постъпили сигнали за прекъсвания в електрозахранването и водоснабдяването на територията на населените места в Община Трявна.

Не се съобщава за бедстващи хора и животни. Всички сигнали, постъпили от граждани и фирми на тел. 112, се приемат и обработват при дежурния към Общински съвет за сигурност и се реагира незабавно.

Община Трявна призовава всички шофьори да се съобразяват със зимните метеорологични условия и да се движат с повишено внимание с цел избягване на пътно-транспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината ще се срещне с ръководството на „ТЕЦ“-а в търсене на отговори

Published

on

Системите нарушения на топлоподаването и оплакванията от замърсявания на въздуха в жилищните квартали в района на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД генерират справедливо социално недоволство сред жителите на аброво, от самото начало на настоящия отоплителен сезон.

По този повод Община Габрово отправи към ръководството на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД покана за участие в междуинституционална среща, по повод дейността и качеството на услугата, предоставяна от дружеството.

Неговото ръководство отказа среща в Община Габрово и покани нейното ръководството на място в топлоцентралата утре – 7 февруари. Ръководството на Община Габрово ще посети „Топлофикация – Габрово“ ЕАД.

Целта на Община Габрово е габровци да получат категоричен отговор кога „Топлофикация – Габрово“ ЕАД ще предоставя на своите абонати услуга с параметри, адекватни на зимния сезон без да се налага абонатите на дружеството да прибягват до алтернативно отопление и да търпят влошеното качество на въздуха и саждите в района на дружеството.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Уличиха малолетен, откраднал дамски дрехи от магазин ден преди 2 февруари

Published

on

Непълнолетно момче бе уличено в извършването на кражба. На 1 февруари в габровската полиция постъпил сигнал за кражба на дамски дрехи, на стойност 75 лева, от търговски обект.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършител на деянието 15-годишно момче от Габрово.

По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица