Свържи се с нас

Новини

Съдът върна на работа изритания за дупките на „Априлов“ служител

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Неизвестността по отношение на това как се взимат решения в Община Габрово и може ли някой да се носи отговорност за тях, придобива нови измерения и продължава да витае в пространството.

Габровският районен съд върна на работа уволнения дисциплинарно старши – експерт на Община Габрово от Дирекция “Инфраструктура и екология”, изпълнил заповед на началника си за мерките за безопасност на пресичащите по пешеходната пътека на бул.”Априлов”, в района на стадион “Христо Ботев”, които провокираха недоволството на габровци през месец януари.

Съдът призна, че отстраняването на служителя от кмета на Община Габрово е незаконно и го отменя, като се произнесе още Общината да заплати направените от служителя разноски по делото и държавната такса върху уважените искове. Не беше уважен искът на старши – експерта, представляващ обезщетение за времето на оставане  без работа.

Решението за изпълняване на нарезите на пътното платно е било взето в  Община Габрово, на среща между зам.- кмета Климент Кунев и представители на ОД на МВР, след поредния инцидент с пешеходец на пешеходната пътека. Решението било да се изпълни спешна мярка – изработване на нарези с дълбочина 2 см. напречно на платното за движение – по един от двете страни на пешеходната пътека на разстояние 6 метра един от друг. Посочено е, че зам.-кметът е определил експерта за отговорен представител на Общината при изпълнение на нарезите. В докладната записка е посочено също, че старши – експертът не е присъствал на срещата, когато е взето решението за нарезите, но устно й било обяснено какво е предвидено да се извърши.

На следващия ден след изпълнението на нарезите  зам.- кметът  бил шокиран от резултата. Констатирал, че на място шахматно били изпълнени множество нарези със значителна дълбочина, което противоречало на първоначалната идея и създавало предпоставки за конфликти между водачите на МПС и недоволство на гражданите.

От мотивите на Съда става ясно, че на 16-ти януари от фирма “Пътни строежи” предоставили фреза за изрязване на асфалта, като чрез старши – експерта се опитали да се свържат със зам. – кмета Климент Кунев, който да отиде на място. Кунев обаче разпоредил вместо него на място да отиде служителят и да бъде извършено нарязването на асфалта.

За това разпореждане на зам. – кмета служителят уведомил и прекия си ръководител  М. Костадинова, която също разпоредила да започне изрязването, а експертът изпълнил заповедта и отишъл на място.

Когато работниците от “Пътни строежи” започнали нарязването се оказало, че предоставената за целта фреза има повреда, поради което дълбочината на нарезите се оказала по – голяма от предвидените  два сантиметра.

Тогава по предложение на експерта и със съгласието на представителите на КАТ и “Пътни строежи” се взело решение да се направят шахматни нарези, по посока надлъжно на пътното платно, като по този начин нарезът започва от “нула” и свършва на “нула”, с цел по – плавно преминаване. След няколко минути работа машината окончателно се повредила и работата била преустановена.

Старши – експертът се обадил на зам.-кмета Кунев за да го уведоми, а той по телефона й разпоредил да продължат работата с фугорез и ако трябва да дълбаят с “Канго”. Експертът твърди, че е успял да го убеди нещата да останат в това положение, а ако се наложи, в последствие пътното платно можело да бъде допълнително донарязано.

В явно нарушение на изискванията на посочената наредбата за начините за обезопасяване на движението, именно Община Габрово, която следва да контролира изпълнението на наредбата, в качеството си на собственик на пътя, чрез заместник – кмета си, е разпоредила пешеходната пътека да бъде обезопасена посредством разрушаване на пътното платно.  Община Габрово не представили никакви доказателства за това какви са техническите и технологични правила за изрязване на “обезопасителни” дупки на пътя, и това е логично, тъй като съществуването на подобни правила е абсурдно.

Нито едно от обстоятелствата обаче не е съобразено от работодателя при индивидуализиране на дисциплинарното наказание наложено на експерта. Такава индивидуализация на практика не е извършвана. Уволнението на служителя е обявено публично пред медиите, един месец преди да му бъдат поискани обяснения и преди да бъде изготвена Докладната записка на Климент Кунев, което ясно показва, че въпросът е бил решен, преди да бъдат изяснени обстоятелствата по случая и липсва всякаква обективност от страна на работодателя при преценката на вида на дисциплинарното наказание и дали въобще следва да бъде налагано такова.

Практически пред Кмета на Община Габрово не е имало друг избор – ако не беше уволнил служителя, щеше да е излъгал публично гражданите на Габрово.

По изложените съображения съдът намира, че заповедта за налагане на дисциплинарното наказание е незаконосъобразна, издадена в нарушение на чл. 189 от КТ без да бъде съобразена тежестта на извършеното нарушение, степента на вина на експерта и обстоятелството, че в крайна сметка тя е действала в изпълнение на служебна заповед, която сама по себе си е издадена в нарушение нормативните изисквания установени в НАРЕДБА № РД-02-20-10 от 5.07.2012г.

Решението на Габровския районен съд подлежи на въззивно обжалване пред Габровски окръжен съд в двуседмичен срок.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Ново изследване открои колко е работната сила в региона

Published

on

Заетите лица, на възраст от 15 до 64 навършени години в област Габрово, са 39 хиляди. Това сочат резултатите от проведено наблюдение на Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“ по отношение на работната сила през миналата година.

Коефициентът на заетост на населението, в същата възрастова група, е 70.5процентни пункта. 65.4% от тях са мъжете, а 75.7% жените. В сравнение с 2022 г. коефициентът намалява с 0.7%, отчитат още от Статистиката.

През 2023 г. икономически активните лица на възраст между 15 и 64 навършени години в област Габрово са 43.0 хиляди или 77.6% от населението на същата възраст. В сравнение с 2022 година коефициентът на икономическа активност се увеличава с 0.5 процентни пункта.

Общият брой на заетите лица е 40.1 хил., от които 19.1 хил. или 47.6% са мъже, а 21.0 хил. или 52.4% са жени. Коефициентът на заетост на населението на възраст 15 и повече навършени години в областта е 47.8% (48.5% за мъжете и 47.2% за жените).

Наблюдението на работната сила във всички държави – членки на ЕС, включително и в България, се провежда в съответствие с изискванията на Регламент (EС) 2019/1700 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки, и свързаните с него прилагащи регламенти на Европейската комисия в областта на статистиката на работната сила.

Зареди още

Култура

Фотографска изложба показва Габровския карнавал от последните 10 години

Published

on

В деня на шегата, 1 април, от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита фотографска изложба, посветена на Карнавала в Габрово. Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски – закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива. Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал – и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града – десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата “10% Карнавал”.

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам: 2014 – „О, времена! О, нрави!“, 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“, 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“, 2017 – „Да изкукуригаме от смях“, 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“, 2019 – „Маски горе!“, 2020 – „Между изтока и запада“, 2021 – „Следвай котката“, 2022 – „Кот доди, гад доди!”, 2023 – „Има – няма 100 години” … и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. Фотографската изложба се реализира по идея на Пламен Иларионов.

Зареди още

Любопитно

27 български дизайнерски продукта гостуват на Габрово

Published

on

Изложбата „Съвременен български продуктов дизайн“ ще може да се разгледа в зала 7А в Музея на хумора и сатирата в Габрово от днес, 26 март до 8 април. Тя се организира от MD – списанието за дизайн, интериор и архитектура в сътрудничество с Музея на хумора и сатирата и с подкрепата на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово.

В изложбата ще бъдат показани 27 продукта на съвременни български дизайнери, шест от които са отличени с най-престижната международна награда за дизайн Red Dot. Нейни носители са сгъваемата бутилка на DiFOLD Origami Bottle, настолната лампа Infinity, създадена от дизайнера Лъчезар Цветанов, иновативния полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike и снегоходките Small Foot на Петър Димитров и Иван Колев.

Другите два продукта с Red Dot, включени в изложбата, са дело на успешния български дизайнер Илиан Милинов – детския стол-клатушка LUMI и тестът за бременност Twip, направен от биоразградим материал по поръчка на Unicoms AG, Швейцария.

Изложбата е част от поредица от събития, свързани с популяризирането на българския дизайн и успехите на българските дизайнери. Продуктите са част от книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ на издателство Бисмар, която излезе през юни 2023 г.

Общо 50 български дизайнери и студиа с разработените от тях над 350 продукта участват в книгата – представително двуезично издание, подготвено от екип от утвърдени професионалисти.

На повече от 400 страници са представени мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други продукти, дело на българските топ дизайнери. Голяма част от тях са носители на престижни международни награди за дизайн.

На 4 април от 13.30 часа в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово издателят инж. диз. Бистра Шишкова ще представи книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ и ще се проведе дискусия, на тема „Бъдещето на гората и вторият живот на дървесината“.

В дискусията ще участват председателят на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) проф. д-р Васил Живков, доц. д-р Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и председател на УС на Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП), инж. Иван Недков, директор на СЦДП – Габрово и инж. Петър Дишков, представител на „Кроношпан България“ ЕООД – дружество, което оползотворява отпадъчна дървесина.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица