Свържи се с нас

Новини

Съдът върна на работа изритания за дупките на „Априлов“ служител

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Неизвестността по отношение на това как се взимат решения в Община Габрово и може ли някой да се носи отговорност за тях, придобива нови измерения и продължава да витае в пространството.

Габровският районен съд върна на работа уволнения дисциплинарно старши – експерт на Община Габрово от Дирекция “Инфраструктура и екология”, изпълнил заповед на началника си за мерките за безопасност на пресичащите по пешеходната пътека на бул.”Априлов”, в района на стадион “Христо Ботев”, които провокираха недоволството на габровци през месец януари.

Съдът призна, че отстраняването на служителя от кмета на Община Габрово е незаконно и го отменя, като се произнесе още Общината да заплати направените от служителя разноски по делото и държавната такса върху уважените искове. Не беше уважен искът на старши – експерта, представляващ обезщетение за времето на оставане  без работа.

Решението за изпълняване на нарезите на пътното платно е било взето в  Община Габрово, на среща между зам.- кмета Климент Кунев и представители на ОД на МВР, след поредния инцидент с пешеходец на пешеходната пътека. Решението било да се изпълни спешна мярка – изработване на нарези с дълбочина 2 см. напречно на платното за движение – по един от двете страни на пешеходната пътека на разстояние 6 метра един от друг. Посочено е, че зам.-кметът е определил експерта за отговорен представител на Общината при изпълнение на нарезите. В докладната записка е посочено също, че старши – експертът не е присъствал на срещата, когато е взето решението за нарезите, но устно й било обяснено какво е предвидено да се извърши.

На следващия ден след изпълнението на нарезите  зам.- кметът  бил шокиран от резултата. Констатирал, че на място шахматно били изпълнени множество нарези със значителна дълбочина, което противоречало на първоначалната идея и създавало предпоставки за конфликти между водачите на МПС и недоволство на гражданите.

От мотивите на Съда става ясно, че на 16-ти януари от фирма “Пътни строежи” предоставили фреза за изрязване на асфалта, като чрез старши – експерта се опитали да се свържат със зам. – кмета Климент Кунев, който да отиде на място. Кунев обаче разпоредил вместо него на място да отиде служителят и да бъде извършено нарязването на асфалта.

За това разпореждане на зам. – кмета служителят уведомил и прекия си ръководител  М. Костадинова, която също разпоредила да започне изрязването, а експертът изпълнил заповедта и отишъл на място.

Когато работниците от “Пътни строежи” започнали нарязването се оказало, че предоставената за целта фреза има повреда, поради което дълбочината на нарезите се оказала по – голяма от предвидените  два сантиметра.

Тогава по предложение на експерта и със съгласието на представителите на КАТ и “Пътни строежи” се взело решение да се направят шахматни нарези, по посока надлъжно на пътното платно, като по този начин нарезът започва от “нула” и свършва на “нула”, с цел по – плавно преминаване. След няколко минути работа машината окончателно се повредила и работата била преустановена.

Старши – експертът се обадил на зам.-кмета Кунев за да го уведоми, а той по телефона й разпоредил да продължат работата с фугорез и ако трябва да дълбаят с “Канго”. Експертът твърди, че е успял да го убеди нещата да останат в това положение, а ако се наложи, в последствие пътното платно можело да бъде допълнително донарязано.

В явно нарушение на изискванията на посочената наредбата за начините за обезопасяване на движението, именно Община Габрово, която следва да контролира изпълнението на наредбата, в качеството си на собственик на пътя, чрез заместник – кмета си, е разпоредила пешеходната пътека да бъде обезопасена посредством разрушаване на пътното платно.  Община Габрово не представили никакви доказателства за това какви са техническите и технологични правила за изрязване на “обезопасителни” дупки на пътя, и това е логично, тъй като съществуването на подобни правила е абсурдно.

Нито едно от обстоятелствата обаче не е съобразено от работодателя при индивидуализиране на дисциплинарното наказание наложено на експерта. Такава индивидуализация на практика не е извършвана. Уволнението на служителя е обявено публично пред медиите, един месец преди да му бъдат поискани обяснения и преди да бъде изготвена Докладната записка на Климент Кунев, което ясно показва, че въпросът е бил решен, преди да бъдат изяснени обстоятелствата по случая и липсва всякаква обективност от страна на работодателя при преценката на вида на дисциплинарното наказание и дали въобще следва да бъде налагано такова.

Практически пред Кмета на Община Габрово не е имало друг избор – ако не беше уволнил служителя, щеше да е излъгал публично гражданите на Габрово.

По изложените съображения съдът намира, че заповедта за налагане на дисциплинарното наказание е незаконосъобразна, издадена в нарушение на чл. 189 от КТ без да бъде съобразена тежестта на извършеното нарушение, степента на вина на експерта и обстоятелството, че в крайна сметка тя е действала в изпълнение на служебна заповед, която сама по себе си е издадена в нарушение нормативните изисквания установени в НАРЕДБА № РД-02-20-10 от 5.07.2012г.

Решението на Габровския районен съд подлежи на въззивно обжалване пред Габровски окръжен съд в двуседмичен срок.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица