Свържи се с нас

Новини

Пореден гаф на ръководителите от ГЕРБ на Община Габрово

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Разглеждайки афишите с културни мероприятия за седмицата, габровци няма как да не забележат, как по всички табла в града са разлепени натрапващи се черни афиши за културно събитие, свързано с различни видове младежка активност. За съжаление, едно по принцип благородно дело е опорочено с показна демонстрация на незачитане на българските родолюбиви традиции, дух и език.

Събитието с напълно преведимото заглавие „В центъра”, незайно защо е прекръстено с английското „In the center” и е изписано на латиница, а не на кирилица. Тук трябва да отбележим, че афишите и самото мероприятие не са частни, а се организират и финансират от Община Габрово с парите на габровските (българските) данъкоплатци.

Като представители на местните органи на власт ръководителите на Община Габрово би трябвало, а и са се заклели да спазват конституцията и законите на България. За съжаление с действията си те демонстрират характерното за управлението на ГЕРБ грубо потъпкване на конституционни принципи, а именно член 3, който гласи „Официалният език в републиката е българският.”

Габрово не е случаен град. Това е градът на Васил Априлов и Националната Априловска гимназията, която е първото училище в цялата страна, в което се е преподавало на новобългарски книжовен език. Няма как, като жител на този буден възрожденски град и възпитаник на емблематичното му училище, да не ме боли за видимата девалвация на национални ценности и самочувствие, показана от организаторите на събитието.

Съмнявам се гафът да е направен от чисто невежество – по скоро тук прозират зле прикрити частно-партийни интереси на ПП ГЕРБ, която използва невинните младежи, целия административен капацитет на Община Габрово и нашите пари, за да постигне користни цели – да организира собствената си предизборна кампания.

За съжаление намирам това за цинизъм. Във времена на протести, когато хората се обединяват около националната идея, ГЕРБ правят точно обратното, използвайки нашите пари и държавната власт. Те налагат чужд език и култура в отчаян опит да спасят стопяващия си електорат, привличайки социални маргинали, срамуващи се от българския си произход. Това за мен е съвременният прочит на „Криворазбраната цивилизация”.

Владо Пенчев, снимка: ПП „Движение България на гражданите”

Владо Пенчев, снимка: ПП „Движение България на гражданите”

Аз обаче вярвам, че сред младите хора в Габрово такива ренегати са единици. Аз вярвам, че младите хора в Габрово се гордеят със своята национална идентичност и с българския език. Аз вярвам, че Паисий и Вазов не са писали напразно своите слова.

Бих призовал всички млади хора да се включат масово в събитието, като зачеркнат срамното заглавие на английски език.

Надявам се, че провинилите се ръководители от ГЕРБ ще поднесат своите извинения на габровската общественост затова, че с нашите пари правят собствената си предизборна кампания и пропагандират език, който не ни е майчин.

Автор: Владо Пенчев, Председател на младежката структура на ПП „Движение България на гражданите”-общ. Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Зимното поддържане в Трявна работи с пълен капацитет

Published

on

Въпреки продължаващия снеговалеж в област Габрово и натрупванията, които на места достигат до 25 см, снегопочистването и поддържането на републиканската и общинската пътна мрежа в община Трявна продължава и към този час. За това информира главен специалист „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Община Трявна Михаил Минчев.

„Фирмите към ДЗЗД „Зимно поддържане – Трявна“ работят с пълен капацитет машини и поддържаме непрестанна връзка с тях относно почистването и опесъчаването на общинската пътна мрежа. В непрестанна връзка сме и с Областно пътно управление – Пътен кантон Трявна, които отговарят за поддържането на републиканската пътна мрежа. Всички входове/изходи на Община Трявна също са проходими при зимни условия“. информира кметът на община Трявна Силвия Кръстева.

Приоритетно продължава почистването и опесъчаването на Централната градска част и високите жилищни квартали в Трявна и Плачковци, както и в районите на училища, детски градини, болници, авто и ЖП гари и пр.

Междувременно се извършва и почистване на пътната мрежа в кметствата и малките населени места. Към момента няма постъпили сигнали за прекъсвания в електрозахранването и водоснабдяването на територията на населените места в Община Трявна.

Не се съобщава за бедстващи хора и животни. Всички сигнали, постъпили от граждани и фирми на тел. 112, се приемат и обработват при дежурния към Общински съвет за сигурност и се реагира незабавно.

Община Трявна призовава всички шофьори да се съобразяват със зимните метеорологични условия и да се движат с повишено внимание с цел избягване на пътно-транспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината ще се срещне с ръководството на „ТЕЦ“-а в търсене на отговори

Published

on

Системите нарушения на топлоподаването и оплакванията от замърсявания на въздуха в жилищните квартали в района на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД генерират справедливо социално недоволство сред жителите на аброво, от самото начало на настоящия отоплителен сезон.

По този повод Община Габрово отправи към ръководството на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД покана за участие в междуинституционална среща, по повод дейността и качеството на услугата, предоставяна от дружеството.

Неговото ръководство отказа среща в Община Габрово и покани нейното ръководството на място в топлоцентралата утре – 7 февруари. Ръководството на Община Габрово ще посети „Топлофикация – Габрово“ ЕАД.

Целта на Община Габрово е габровци да получат категоричен отговор кога „Топлофикация – Габрово“ ЕАД ще предоставя на своите абонати услуга с параметри, адекватни на зимния сезон без да се налага абонатите на дружеството да прибягват до алтернативно отопление и да търпят влошеното качество на въздуха и саждите в района на дружеството.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Уличиха малолетен, откраднал дамски дрехи от магазин ден преди 2 февруари

Published

on

Непълнолетно момче бе уличено в извършването на кражба. На 1 февруари в габровската полиция постъпил сигнал за кражба на дамски дрехи, на стойност 75 лева, от търговски обект.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършител на деянието 15-годишно момче от Габрово.

По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица