Свържи се с нас

Новини

Пореден гаф на ръководителите от ГЕРБ на Община Габрово

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Разглеждайки афишите с културни мероприятия за седмицата, габровци няма как да не забележат, как по всички табла в града са разлепени натрапващи се черни афиши за културно събитие, свързано с различни видове младежка активност. За съжаление, едно по принцип благородно дело е опорочено с показна демонстрация на незачитане на българските родолюбиви традиции, дух и език.

Събитието с напълно преведимото заглавие „В центъра”, незайно защо е прекръстено с английското „In the center” и е изписано на латиница, а не на кирилица. Тук трябва да отбележим, че афишите и самото мероприятие не са частни, а се организират и финансират от Община Габрово с парите на габровските (българските) данъкоплатци.

Като представители на местните органи на власт ръководителите на Община Габрово би трябвало, а и са се заклели да спазват конституцията и законите на България. За съжаление с действията си те демонстрират характерното за управлението на ГЕРБ грубо потъпкване на конституционни принципи, а именно член 3, който гласи „Официалният език в републиката е българският.”

Габрово не е случаен град. Това е градът на Васил Априлов и Националната Априловска гимназията, която е първото училище в цялата страна, в което се е преподавало на новобългарски книжовен език. Няма как, като жител на този буден възрожденски град и възпитаник на емблематичното му училище, да не ме боли за видимата девалвация на национални ценности и самочувствие, показана от организаторите на събитието.

Съмнявам се гафът да е направен от чисто невежество – по скоро тук прозират зле прикрити частно-партийни интереси на ПП ГЕРБ, която използва невинните младежи, целия административен капацитет на Община Габрово и нашите пари, за да постигне користни цели – да организира собствената си предизборна кампания.

За съжаление намирам това за цинизъм. Във времена на протести, когато хората се обединяват около националната идея, ГЕРБ правят точно обратното, използвайки нашите пари и държавната власт. Те налагат чужд език и култура в отчаян опит да спасят стопяващия си електорат, привличайки социални маргинали, срамуващи се от българския си произход. Това за мен е съвременният прочит на „Криворазбраната цивилизация”.

Владо Пенчев, снимка: ПП „Движение България на гражданите”

Владо Пенчев, снимка: ПП „Движение България на гражданите”

Аз обаче вярвам, че сред младите хора в Габрово такива ренегати са единици. Аз вярвам, че младите хора в Габрово се гордеят със своята национална идентичност и с българския език. Аз вярвам, че Паисий и Вазов не са писали напразно своите слова.

Бих призовал всички млади хора да се включат масово в събитието, като зачеркнат срамното заглавие на английски език.

Надявам се, че провинилите се ръководители от ГЕРБ ще поднесат своите извинения на габровската общественост затова, че с нашите пари правят собствената си предизборна кампания и пропагандират език, който не ни е майчин.

Автор: Владо Пенчев, Председател на младежката структура на ПП „Движение България на гражданите”-общ. Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Вижте Карнавала през обектива на „Габрово Нюз“

Published

on

Зареди още

Любопитно

Програма за Деня на Карнавала в Габрово

Published

on

Зареди още

Новини

Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града (снимки)

Published

on

Кметът Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града. Днес, 17 май, нашият град навършва 164 години.

Точно в 10.00 часа, на площад „Възраждане“, под музикалния съпровод на Оркестър „Габрово“ и пред строя на Ученическия гвардейски отряд към ПТГ „Д-р Никола Василиади“, на пилоните пред сградата на Общината габровският кмет тържествено издигна знамето на града.

Ритуалът бе уважен от председателя на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, областния управител на Габрово Мария Башева и заместника ѝ Иван Любомиров, зам.-кметовете на Габрово инж. Николай Меразчиев, Невена Минева и Мария Йозова, общински съветници, секретаря на Общината Полина Тихова, ръководители на културни институции, учебни заведения и граждани.

По традиция инициативите по случай Деня на Габрово продължават през целия ден. Празничната програма за Деня на Габрово започна в 9.30 ч. в Храма Успение на Св. Богородица”, където архиерейският наместник Руслан и габровски свещеници отслужиха Молебен за здраве и благополучие.

Церемонията по издигане знамето на града на площад „Възраждане“ бе последвана от инициативата  „Нарисувай Габрово“, в която се включиха ученици от габровските училища.

През целия ден в изложбената зала на Старо школо в МАИР Боженци ще се проведе изложба и ателие „Боженци – сградите разказват“, където посетителите ще могат да пишат с паче перо и мастило, а в Музея на хумора и сатирата се провеждат ателиета за изработване на карнавални маски на всеки кръгъл час.

Художествена галерия „Христо Цокев“ ще организира детско арт ателие на тема „Моят карнавал“, а в Детския отдел на РБ „Априлов-Палаузов“ се организира ателие за изработване на карнавални маски.

През деня, в 11.00, 14.00 и 18.00 часа, ще се проведат специализирани обиколки на театър ДТ „Рачо Стоянов“. Публиката ще има възможност да разгледа театъра, да се запознае с актьорите и да се качи на сцената.

И още, в близост до църквата „Успение Богородично“, ще се проведе традиционен благотворителен кулинарен базар, организиран от Женско благотворително дружество „Майчина грижа“, като събраните от него средства ще се използват за връчване на еднократна парична награда на зрелостници с отличен успех и в затруднено финансово положение.

В обедните часове градинката на Глинени гърнета ще бъде домакин на концерт от популярна и джазова музика, с участието на „ОРКЕСТЪР ГАБРОВО“.

Празничният за Габрово 17 май, ще продължи с церемонията „Дарования и постижения“, която ще се проведе в 16.00 часа в зала „Възраждане“.

След това, в 17.00 часа, Регионален исторически музей – Габрово и НЧ „Христо Ботев 1929 г.” – с. Донино ще организират Празник на щирника в Дечкова къща.

В 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще се открие изложба „Живопис, графика, скулптура“, посветена на празника на Габрово.

Празничната вечер ще продължи с концерт „The best of Vassil Petrov“, който ще започне в 19.00 часа на пл. „Възраждане“. В програмата ще участват Васил Петров (вокалист), Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас), и Димитър Семов (барабани).

В 19:30 часа Ротари клуб – Габрово ще организира благотворителен маскен бал в ресторанта на хотел „Мак“. Събраните средства ще подпомогнат детски културни и спортни дейности в града. По традиция карнавалните костюми са задължителни, като немаскираните плащат двойно, а маскираните – едва 100 лв.

Празничният ден ще завърши с концерт на група RDMK в 20.30 часа на пл. „Възраждане“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица