Свържи се с нас

Новини

Мерки против неприятните миризми в северната част на Севлиево

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

В Община Севлиево се проведе среща с общинските съветници от ПК „Екология и рационално използване на природните ресурси“, управителя на фирма „Севко трейд“ ЕООД и граждани, инициирали подписка срещу неприятните миризми в северната част на града, информира Мирела Ганчева от местната общинска администрация. Един проблем, който тормози севлиевци от години.

За да се стигне до решение на проблема, в началото на срещата кметът на Севлиево Иван Иванов поясни действията на общинската администрация в тази насока. В досегашните си срещи, разговори и проверки, по тази тема бяха спрягани три, а не два източника на замърсяване. В началото на предходната година имаше действия, които формираха част от общественото мнение, че миризмите идват от градската пречиствателна станция, затова я цитирам като третия източник на замърсяване.

„Първоначално, като единствен източник се посочваше локалната пречиствателна станция, която се намира на територията на кожарското предприятие. След многократни проверки от експерти от община Севлиево, от експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите, две проверки с участие на експерти от МОСВ, едната инициирана по мой сигнал, сочеха в началото само този източник и това, че локалната пречиствателна станция не функционира като такава, а по-скоро се използва като резервоар за отпадни води, които постъпват в градската пречиствателна станция. За да бъде ясно за всички граждани ще внеса пояснение от къде започва проблема. Няма да коментирам как е прехвърлено съоръжението на общината, тогава основната теза е била, че това пречиствателно съоръжение е първо стъпало на градската пречиствателна станция, което всъщност не отговаря на истината. От там тръгва проблема, през 2004 г. общината го придобива от МОСВ, но той обслужва само и единствено кожарското предприятие. Знаете, в последствие се проектира по програма ИСПА градската пречиствателна станция. До настоящия момент, откакто тя е въведена в експлоатация, не постъпва нито милилитър от отпадните води, които са от градските колектори. Многократно сме водили разговори с МОСВ и експертите от Регионалната инспекция по околната среда и водите, и тяхното мнение, е че за да работи предприятието с такъв капацитет, е необходимо това пречиствателно съоръжение да бъде оборудвано, и да се въведе в необходимия режим на работа, за да отговаря на изисквания, водите му да бъда зауствани в градската пречиствателна станция. Това обаче многократно е показано, че не се случва. Парадоксът е, че общината притежава едно локално пречиствателно съоръжение, което обслужва само едно юридическо лице. Това юридическо лице няма интерес да инвестира в него, и така общината притежава един актив за 7 млн. лв., който не й върши никаква работа. Това е хронологията по отношение на пречиствателното съоръжение.

В началото на тази година, твърдението на експертите от регионалната инспекция по околна среда, е че вероятно голяма част от миризмите идват от градската канализация. На въпросът ми по какъв начин това бе установено, отговориха – с помощта на експерти, които се движеха из града и са казали кой на какво му мирише, и от къде му мирише. Това за мен е твърде несериозно твърдение.

За мен правилното решение е да се извърши едно обследване, базирано на точни анализи и показатели, както на атмосферния въздуха, така и на канализацията в този район. Експертите от община Севлиево вече изготвиха такова техническо задание. Намерили сме фирми, които правят замервания и очакваме оферти от тях“, коментира кметът Иванов.

По време на срещата, управителят на „Севко трейд“ г-н Райнов, заяви, че фирмата е заложила 120 хил. лв. в своя бизнес план, за подобряване условията на работа и изграждане на допълнителни съоръжения за пречистване на отпадните води. Той не отрече, че Севко мирише на кожи, но категорично заяви, че от водите на кожарското предприятие сероводород не се получава. Райнов изрази съгласие, че решение на проблема трябва да има и ще съдейства за установяване истинския източник не миризмите.

„Не е много приятно човек да се събуди в 3 часа сутринта и да установи, че трябва да затвори прозореца“, заявиха по време на срещата граждани, които споделиха, че такива миризми има от 50 години, но сега са на ударни дози и в голяма концентрация.

„Искаме от Вас мерки и срокове, това не се търпи“, заяви общинският съветник Светла Райкова.

В края на срещата, която продължи повече от час и половина, се взе решение да се направи измерване на замърсяването и да се определи източника на миризмите. Фирма „Севко трейд“ ЕООД пое ангажимент да монтира допълнителни съоръжения за пречистване на отпадните води от кожарското предприятие. В случай, че миризми продължават да се усещат, фирмата ща преустанови работа.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Прокурор Рачева и следовател Йорданов с открит урок пред единадесетокласници от НАГ

Published

on

Като участник в образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна година, Окръжна прокуратура – Габрово проведе поредна среща с ученици от ХІ-ти клас на Национална Априловска гимназия.

Срещата беше организирана в Актовата зала на учебното заведение. Прокурор Людмила Рачева от Окръжна прокуратура – Габрово запозна учениците с професията прокурор, сподели основните му функции, отговорността на професията към очакванията на обществото.

Атанас Йорданов, завеждащ Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово обясни на учениците практически детайли от работата на следователя непосредствено след извършване на престъпление и важността на неотложните следствени действия, с които той е пряко ангажиран, и трудностите, които могат да възникнат при разследването.

На учениците бяха представени казуси от практиката в Габровския съдебен окръг, които предизвикаха голям интерес.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителна кампания „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ в Габрово

Published

on

Благотворителна кампания в подкрепа на хора, изпаднали в нужда, се организира в Габрово в навечерието на Най-светлите празници. Инициатор на каузата е Иванка Маринова, която през миналата година бе удостоена с наградата „Доброволец на година“ на Община Габрово.

Кампанията „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ цели подпомагането на възрастни хора, болни, майки с деца и други уязвими групи в нашия град. Всеки, който желае и има възможност, може да я подкрепи като направи дарение. Могат да бъдат дарявани перални, дърва за огрев, хладилници, печки, нови дрехи, телевизори, обувки, храна, завивки, консерви и всичко, което е по възможностите му, както и парични средства.

Благотворителната кауза ще приключи на 12 декември. Кутиите за набиране на парични средства вече са поставени в трите магазина на „SCANDINAVIA standard & shopping“ в Габрово, на адрес: ул.“Шипка“ 9 Е, ул.“Николаевска“ 2 и ул.“Кожарска“1.

Желаещите да подкрепят хората в нужда могат да се свържат с Иванка Маринова чрез Фейсбук профила ѝ, или да пишат на: ivanka_marinova_ivanova@abv.bg . В ход е изготвянето на списък, с хора изпаднали в трудно положение, които дори не подозират, че ще бъдат зарадвани с нещо, от което се нуждаят и мечтаят да получат.

„Всяко едно от моите джуджета има важната задача, а именно да разбере кой от какво точно се нуждае най-много. Ако искате да се включите и да подкрепите Коледната ни магия, моля да свържете се с мен!“, споделя Иванка Маринова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Колективни трудови договори за образованието в Дряново и Трявна

Published

on

Тази седмица се подписаха Общински колективни трудови договори за предучилищното и училищно образование в Дряново и Трявна. Първо това се случи в понеделник, 5 декември в Дряново, където кметът Трифон Панчев, общинският съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ и Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в Република България сключиха ново двугодишно споразумение, което влиза в сила от началото на октомври и е второ за мандата на общинското ръководство.

В четвъртък, 8 декември в Трявна за първи път социалните партньори се договориха за системата на образованието на общинско ниво. Кметът Силвия Кръстева е първия кмет, който облича в документ ангажираността на местната управа към проблемите на учителската гилдия. Редом с Общината, страни по договора са Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Република България.

Колективните договорености за Дряново и Трявна предвиждат освен спазването на отрасловите параметри за системата на образованието и допълнителни придобивки на общинско ниво. Денят 25 май се определя като допълнителен платен годишен отпуск за всички образователни институции от двете общини. В Трявна се споразумяха за по-висок размер на заплащането за лекторските часове на педагозите магистри и бакалаври и пет дни платен отпуск за родителите с три и повече деца до 18 години.

Педагози от Дряново и Трявна ще получават награди в две направления. Първото отличие е за принос в развитието на образованието на общината и ще се присъжда на учители с педагогически стаж над 30 години на територията на съответната община и упражнено право на пенсия. Наградата ще се връчва по случай празниците на града или 24 май.

Педагози от училищата и детските градини ще бъдат отличавани и за издигане авторитета на общината при получени национални и международни награди – лични или на техни ученици от олимпиади, конкурси и състезания. Наградата ще се връчва по случай 24 май.

Инициативата за колективното договаряне в Дряново и Трявна бе на Синдиката на българските учители към КНСБ, а проектите на документи и преговорният процес се осъществиха с помощта на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица