Свържи се с нас

Новини

Избирането на Пеевски за шеф на ДАНС бе грешка, призна Стойков

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Избирането на Дилян Пеевски за председател на ДАНС отприщи прояви на несъгласие, недоволство и неодобрение от страна на гражданското общество. Оказа се, че хората, които предложиха кандидатурата на Пеевски и хората, които гласувахме в Народното събрание той да бъде председател на ДАНС, в това число и аз, допуснахме грешка, която има своята обективна основа.  Това заяви на пресконференция народният представител от левицата Йордан Стойков по отношение на политическата ситуация в страната.

По думите му в желанието бързо да бъде задвижена работата по ДАНС, да се активизира борбата с незаконния трафик на акцизни стоки, разпространението на наркотици и други заплахи за националната сигурност е било прибегнато към кандидатурата на човек, чиято решителност е несъмнена, но чиито качества се оказаха оспорвани и неприемливи за българското общество.

„Оттук насетне е необходимо по много бърз начин НС да прегласува своето решение за председател на ДАНС и по един съвсем различен, балансиран и обсъден начин да бъде определена приемлива и адекватна кандидатура за председател на службата. Държавните институции имат нужда от работа в условията на спокойствие. Гражданите имат право на предвидимост. Мисля, че реакциите на премиера Орешарски и лидера на БСП Станишев да се съобразят с исканията на протестиращите са стъпки в тази насока“, допълни Йордан Стойков.

Пред журналистите той сподели, че изборът на Дилян Пеевски е бил направен и защитен по предложение на Пламен Орешарски, като той е декларирал, че предварително е съгласувал предложението с партиите, подкрепящи правителството му.

Народният представител информира медиите, че той е гласувал „за“ Пеевски, тъй като по думите му премиерът трябва да бъде подкрепен и че не е редно на втората седмица след встъпването му той да бъде бламиран от групата, която го е излъчила за мандатоносител. „Не се съмнявам в добрите намерения на премиера Орешарски с това предложение. За съжаление то се указа неуместно.  Самото предложение ме смути, но се доверих на Орешарски“, каза още Стойков.

Депутатът изрази собственото си мнение по отношение на протестите, като подчерта, че една от причините за тях е преяждането на ДПС с власт и сподели още, че това не е полезно нито за държавата, нито за самата партия, тъй като по този начин се радикализира отношение на обществото към ДПС, създавайки предпоставки за недоверие към актовете на правителството.

На въпросите „как със своето гласуване „за“ избора на лицето и депутат от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС защити интересите на габровци, особено на тези, които гласуваха за него, и кое за него е по-важно: интересите на хората, които са гласували за него или заповедите, които получава от шефовете си и олигархията, която стои за тях„, които получихме от Светлана Дончева на фейсбук страницата ни и зададохме на депутата Йордан Стойков, той отговори:
„Не съм убеден, дали Светлана Дончева прави добра услуга на съпруга си, след като знаете как се коментира участието на Моника Йосифова във вземането на решения от страна на Сергей Станишев. Хубавите, добри, отговорни и умни жени са задължително условие за спокойствието и мъдростта на един политик, но те трябва да преценяват, дали не правят лоша услуга на хората, до които са.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица