Свържи се с нас

Новини

Грижата за детето да бъде в центъра на вниманието ни

Published

on

снимка: Областен информационен център - Габрово

снимка: Областен информационен център – Габрово

„Сложната като изказ политика, свързана с деинституционализацията е всъщност нещо много просто. Това е детето и грижата за детето да бъде в центъра на нашето внимание и да подчинява всички наши действия, както и да отхвърля бездействието, за да може то да бъде един достоен гражданин, ангажиран с възможностите, които съдбата му е дала“ – с тези думи кметът на Община Габрово Таня Христова се обърна към участниците в среща, посветена на приемната грижа.

Тя бе проведена в средата на седмицата от Областен информационен център – Габрово в сътрудничество с Проект „Подкрепа“. Участие в нея взеха представители на Агенцията за социално подпомагане, Държавна агенция за закрила на детето, общински администрации, дирекции за „Социално подпомагане“, домовете за деца лишени от родителски грижи, центровете за обществена подкрепа, неправителствени организации, приемни родители и други пряко ангажирани с процеса на деинституционализация.

В емоционалното си изказване към участниците кметът на Габрово добави още: „Благородството, толерантността и качеството на една нация се проявява, когато имаме сили, смелост и искреност, за да помогнем на този, който има нужда от подкрепа. Защото целите, които се измерват с брой деца и брой затворени институции сигурно са важни, но още по-важно е те да бъдат постигнати не на всяка цена, а на тази цена, която е най-правилната. В този процес координацията между различните институции е изключително важна и не трябва да се прекъсва по никакъв начин“.

снимка: Областен информационен център - Габрово

снимка: Областен информационен център – Габрово

По време на срещата управителят на ОИЦ – Габрово Маринела Събева представи мрежата от 28 информационни центъра, както и планираните приоритети и цели, свързани със социалните услуги и социалната инфраструктура през новия програмен период 2014-2020 г.

Милен Гечовски, ръководител на проект „И аз имам семейство“ говори искрено и емоционално за напредъка и постиженията на проекта, чрез който услугата приемна грижа е децентрализирана и предоставена за изпълнение на общините. В област Габрово координацията и сътрудничеството на институциите са дали шанс на 18 деца да заживеят в семейна среда.

Представени бяха и Регионалния екип по деинституционализация и екипа по приемна грижа на Габрово. В продължилата близо 2 часа оживена дискусия бяха представени откровено проблемите на приемните родители, на екипите, които работят с тях и необходимостта от изготвянето на единен финансов стандарт на услугата „приемна грижа“, така че семействата, които са готови да се посветят на нелеката задача да дарят радост, топлина и любов на децата да не бъдат спъвани от финансови и административни процедури.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Мостът в с. Кръвеник ще бъде ремонтиран, осигурено е финансиране

Published

on

Мостът в с. Кръвеник ще бъде ремонтиран през тази година, уверение за това се получи в Областната администрация от инж. Деян Георгиев, директор на Областно пътно управление – Габрово.

Мостът е в изключително компрометирано състояние, има готов технически проект и осигурено финансиране в размер на близо 150 000 лв.

Освен този участък в област Габрово за настоящата година са предвидени за ремонт още няколко пътни отсечки от републиканската пътна мрежа с най – влошено технико – експлоатационно състояние.

Това стана ясно от проведената среща на министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов с представители на АПИ, „Автомагистрали“ ЕАД и министерството. По време на срещата от АПИ бяха представени конкретно по области участъци, които са определени за спешен ремонт през 2022 г. – това са път III 5006 – Габрово – Узана от км 5+682 до км 21+380; път III -609 Трявна – Дряново от км 47+432 до км 63+800; път III-403 Кормянско – Крамолин от км 14+000 до км 26+685; път III -401 – известен като стария път за Ловеч, път III-4403 Габрово- Кози рог от км.0+000 до км 18+088, както и път I-5 Габрово – връх Шипка от км 155+195 до км 170+000.

Предвидените отсечки обхващат участъци от всички общини на територията на област Габрово, а с реализирането на ремонтните дейности ще се подобри значително технико-експлоатационното състояние на пътищата, както и ще се повиши безопасността на движение.

След тази среща министърът отвори възможността граждани да могат да подават свои предложения за включване на други пътища в списъка, по които те пътуват и смятат, че са в тежко състояние.

Предложенията и сигналите, включително снимки и видеоматериали, могат да се изпращат на имейл адрес: signali@api.bg. Те ще бъдат разгледани и окончателните списъци с пътищата за ремонт ще бъдат публикувани на интернет страниците на МРРБ и АПИ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почитаме паметта на Свети Атанасий Велики

Published

on

Атанасовден е християнски празник, на който се почита паметта на Свети Атанасий Велики.

На този ден празнуват всички, които носят името Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка.

В народните вярвания Свети Атанасий Велики е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива.

Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: „Иди си, зимо, идвай, лято!“ Затова и празникът е известен като „Среди зима“.

В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, люлеят се, пеят, играят хора.

Поверието гласи, че на Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат няма да зарасне лесно.  Не варят боб и леща, за да не се разболеят децата и да разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

14 призови места за КСО „Узана“ на ДП по ски ориентиране

Published

on

Силно представяне направиха състезателите на габровския клуб „Узана“ в първите два старта от Държавното първенство по ски ориентиране, информира електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Те се проведоха в района на Чепеларе, където в края на тази седмица започва и Европейското първенство по ски ориентиране, съвместно със световно за младежи до 23 години, кръг от световната купа и световно за ветерани.

КСО „Узана“ успя да спечели общо 14 призови места от състезанието. Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица