Свържи се с нас

Новини

Грижата за детето да бъде в центъра на вниманието ни

Published

on

снимка: Областен информационен център - Габрово

снимка: Областен информационен център – Габрово

„Сложната като изказ политика, свързана с деинституционализацията е всъщност нещо много просто. Това е детето и грижата за детето да бъде в центъра на нашето внимание и да подчинява всички наши действия, както и да отхвърля бездействието, за да може то да бъде един достоен гражданин, ангажиран с възможностите, които съдбата му е дала“ – с тези думи кметът на Община Габрово Таня Христова се обърна към участниците в среща, посветена на приемната грижа.

Тя бе проведена в средата на седмицата от Областен информационен център – Габрово в сътрудничество с Проект „Подкрепа“. Участие в нея взеха представители на Агенцията за социално подпомагане, Държавна агенция за закрила на детето, общински администрации, дирекции за „Социално подпомагане“, домовете за деца лишени от родителски грижи, центровете за обществена подкрепа, неправителствени организации, приемни родители и други пряко ангажирани с процеса на деинституционализация.

В емоционалното си изказване към участниците кметът на Габрово добави още: „Благородството, толерантността и качеството на една нация се проявява, когато имаме сили, смелост и искреност, за да помогнем на този, който има нужда от подкрепа. Защото целите, които се измерват с брой деца и брой затворени институции сигурно са важни, но още по-важно е те да бъдат постигнати не на всяка цена, а на тази цена, която е най-правилната. В този процес координацията между различните институции е изключително важна и не трябва да се прекъсва по никакъв начин“.

снимка: Областен информационен център - Габрово

снимка: Областен информационен център – Габрово

По време на срещата управителят на ОИЦ – Габрово Маринела Събева представи мрежата от 28 информационни центъра, както и планираните приоритети и цели, свързани със социалните услуги и социалната инфраструктура през новия програмен период 2014-2020 г.

Милен Гечовски, ръководител на проект „И аз имам семейство“ говори искрено и емоционално за напредъка и постиженията на проекта, чрез който услугата приемна грижа е децентрализирана и предоставена за изпълнение на общините. В област Габрово координацията и сътрудничеството на институциите са дали шанс на 18 деца да заживеят в семейна среда.

Представени бяха и Регионалния екип по деинституционализация и екипа по приемна грижа на Габрово. В продължилата близо 2 часа оживена дискусия бяха представени откровено проблемите на приемните родители, на екипите, които работят с тях и необходимостта от изготвянето на единен финансов стандарт на услугата „приемна грижа“, така че семействата, които са готови да се посветят на нелеката задача да дарят радост, топлина и любов на децата да не бъдат спъвани от финансови и административни процедури.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

60 заразени с коронавирус за денонощието, един е починал

Published

on

60 са новите положителни проби за КОВИД – 19 през последните 24 часа в област Габрово. Починал е 76-годишен мъж от Севлиево. Данните съобщиха днес, 15 октомври, от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Според информацията на здравните власти през последното денонощие 4 пациенти са били хоспитализираните в лечебни заведения за болнична помощ, а останалите 56 души провеждат домашно лечение.

По отношение разпределението на новозаразените в четирите общини на област Габрово, за пореден път най-много заболели с коронавирус има в Габрово, общо четиридесет и един души. Тринадесет са положителните проби в Севлиево и шест в Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Над 70 рисунки в конкурса „Умножи доброто“, посветен на 100 години БМЧК

Published

on

С обща изложба и награждаване на участниците завърши конкурсът за детска рисунка „Умножи доброто“, иницииран от Български младежки Червен кръст – Габрово и Национален музей на образованието.

Инициативата е посветена на 100-годишнината от основаването на БМЧК, който и до днес е най-голямата неправителствена младежка организация, която активно участва в обучението и възпитанието на деца и младежи до 29 години.

С рисунките на всички участници – над 70, е подредена изложба в Националния музей на образованието, която беше открита точно в деня на вековния юбилей – 14 октомври.

Идеята за хуманност, за смисъла да помагаш и твориш добро е представена в исторически план от Националния музей на образованието в няколко витрини с експонати от фонда. Показаните медали, значки и почетни отличия на червенокръстката организация, връчвани на учители и ученици по време на Балканските, Първата и Втора световни войни, както и в мирно време; снимки от София, Елхово, Търново, Габрово; списъци на членове; касички за събиране на помощи говорят за съпричастността на българското училище към мисията на БЧК за милосърдие и благотворителност.

След откриването на общата изложба – от конкурса и на музея, бяха тържествено връчени наградите на отличените в отделните възрастови групи.

В категория от 4 до 6 години:
Първо място – Михаела Дончева, 5 г., школа „Елиза арт”;
Второ място – Емилиян Георгиев, 5 г., ДГ „Перуника” 1;
Трето място – Християна Митева, 4 г.

В категория от 7 до 12 години:
Първо място – Теодора Попминкова, 10 г., школа „Елиза арт”;
Второ място – Стефан Иванов, 8 г., НУ „Васил Левски”;
Трето място – Йорданка Захариева, 8 г., школа „Елиза арт”.

В категория от 13 до 16 години:
Първо място – Емили Цонева, 16 г., школа „Елиза арт”;
Второ място – Кристина Узунова, 13 г., ОУ „Христо Ботев”;
Трето място – Анелия Младенова, 13 г., ОУ „Христо Ботев”.
Специална награда на комисията: Еси Салим – 12 г.

За създаването на Български младежки Червен кръст:
Още през Сръбско-българската война от 1885 година българските ученици напускат училище и отиват на фронта да бранят освободеното отечество. По време на Балканските войни едни от най-възторжените и предани санитарни бойци са младежите доброволци. Активното участие на младежите в дейността на БЧК през двете Балкански войни – особено по време на втората, става причина ръководството му да започне да обмисля създаването на младежка организация, но дебатът за подобни структурни промени остават на заден план по време на започналата през 1914 г. Първа световна война.

През 1920 г. Лигата на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец решават да се създаде Младежка структура. Двадесет национални дружества, между които и БЧК, учредяват през 1921 г. своя Младежка организация, ръководена от Върховното управление на БМЧК, което се състои от представители на БЧК, на Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването.

В продължение на един век организацията подпомага милиони младежи и деца чрез обучения, промоция на хуманитарни ценности, здравна просвета и подготовка за реакция при бедствия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кметът на Трявна ще се срещне с граждани по въпроса за депото за твърди отпадъци

Published

on

Във връзка с входирана вчера, 14 октомври, подписка против изграждането на площадка за строителни и едрогабаритни отпадъци в землището на село Радевци от жителите на Кметство Плачковци, кметът на Община Трявна Силвия Кръстева ще се срещне и ще разговаря на място с граждани.

Ще бъде представена подробна информация и ще бъде отговорено на всички зададени въпроси, като изрично се уведомяват всички граждани и жители на общината, че това е уведомление и намерение, чието осъществяване би се случило след много дълги и тежки процедури, и разбира се след съгласие на гражданите.

Срещата ще се осъществи на 18 октомври от 17.00 часа в сградата на Кметство Плачковци при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени в страната, спазване на физическа дистанция от 1.5 м и носене на защитни маски за лице.

„Изрично подчертаваме, че решението за организиране на подобна среща не е обвързано със започналата предизборна кампания относно предстоящите избори за народни представители и президент и вицепрезидент в страната, а се прави единствено в интерес на гражданите и се взема предвид тяхното мнение“, заявяват от местната общинска администрация.

Инвестиционно предложение за “Обособяване на площадка за събиране и оползотворяване (третиране) на строителни и едрогабаритни отпадъци и за събиране на автомобилни гуми, хартия и пластмаса, генерирани от населението на Община Трявна” беше изпратено до РИОСВ – Велико Търново след среща с институцията в края на миналия месец.

Припомняме, че Община Трявна има намерение да изгради подобна площадка за строителни отпадъци в региона, тъй като проблемът с тяхното събиране и преработване стои с години нерешен и създава трудности, както на местната власт, така и на местния бизнес.

Неизграждането на такава площадка създава постоянно нерегламетирани сметища на територията на община Трявна, за които получава сигнали и това в никакъв случай не е по-добрият вариант за тяхното разрешаване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица