Свържи се с нас

Новини

Габрово получи ключовете на автомобила за доброволния отряд

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Габрово вече има свой специализиран автомобил, предназначен за нуждите на доброволния отряд, сформиран към местната Община. Това стана факт на церемония по предаване на превозно средство за аварийно – спасителни дейности, дарено от Пожарната служба в швейцарския град Тун на нашия град, състояла се на площад „Възраждане“. В присъствието на началника на Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Георги Русинов, ръководителят на Пожарната служба в Тун Юрг Излер официално връчи ключовете на кмета на Габрово Таня Христова, с което автомобилът премина в габровски ръце.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Кметът Таня Христова благодари за новата придобивка и сподели, че оборудването е крайно необходимо за защитата и спокойствието на жителите на общината. С новия специализиран автомобил ще има възможност да се реагира още по-адекватно при бедствени ситуации, осигуряване на превенция и спасяване на човешки животи, уточни Христова. Специализираното превозно средство е на 20 000 км. и остава в навия град благодарение на изпълнението на Програмата за съвместна работа Габрово – Тун 2013.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

От своя страна началникът на ОУ „ПБЗН“ – Габрово Георги Русенов определи новия актив на града като крачка напред. „Имаме техниката, сформираме формированието. Г-жа Христова поен ангажимент до края на годината то да е сформирано. Ние поемаме задачата тези доброволци да бъдат обучени и догодина тази цяла техника да почне да действа, така както трябва. Примерът – доброволци и пожарникари работи чудесно от дълги години в Тун“, заяви комисар Русинов. Той сподели още, че се надява партньорството доброволци – пожарникари да се реализира и в другите три общини в област Габрово.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

На площад „Възраждане“ спасителите демонстрираха възможностите на специализираната техника. Юрг Излер категорично заяви, че автомобилът във вида, в който е предаден, съвсем спокойно може да се експлоатира поне още 20 години. Преди да бъде доставен в Габрово е минал генерална проверка. Сменени са маслата и ако нещо е трябвало да се смени – то е сменено.  Превозното средство и дихателните апарати са проверени изцяло и спокойно могат да бъдат използвани.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Ръководителят на щаба Юрг Излер, заедно с ръководителя инфраструктура на Пожарна служба Тун Рудолф Мозер,  в продължение на два дни обучаваха своите колеги – пожарникари и 12 души от доброволческия отряд за работа с дарения автомобил и съответните устройства. Обучени са били и в привеждането в готовност, проверка, почистване и упражнения с дихателните предпазни средства INTERSPIRO, дарени на Пожарната в Габрово.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Идеята на доброволния отряд, сформиран към Община Габрово е да бъдат съсредоточени усилията на доброволци и пожарникари, като по този начин доброволците да бъдат в помощ на професионалистите. Целта е да се подготвят малко на брой хора, но добре обучени.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Годишна Коледна изложба на школата „Елиза Арт“

Published

on

Школата „Елиза Арт“ организира Коледна изложба „Пъстър свят“. Децата на габровската художничка Елиза Ковачева – Цокова ще представят своите произведения утре, 1 декември, от 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Специално участие в събитието ще вземат изпълнители от Музикална школа „Звезди с аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви, и сопраното Ивелина Рашкова, които ще се погрижат за доброто музикално оформление на Коледната изложба и добро настроение.

Входът за събитието е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейва на 5 декември

Published

on

Коледната елха и празничните градски светлини в Трявна грейват с тържество в понеделник, на 5 декември. По традиция, голямото дръвче е разположено на старинния площад „Капитан дядо Никола“ в града, където ще се проведе и подготвения по този повод коледен концерт. Събитието дава начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна за 2022 година и е едно от най-обичаните и дългоочаквани такива от малки и големи.

Празничната програма започва точно в 18:00 ч. с поздравление на кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която официално ще открие коледния концерт на площада. Веднага след това на сцената ще излязат и малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна. Вечерната забава ще продължи с Детски танцов ансамбъл при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които също ще приповдигнат настроението на присъстващите.

Непосредствено преди обратното преброяване до момента на запалване на празничните коледни светлини, жители и гости на Трявна ще могат да се насладят на музикалните изпълнения на дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна, както и на талантливата поп певица Стела Георгиева, по-известна като STELLAR.

Кулминация на празничната програма ще бъде грейването на Коледната елха с впечатляваща заря и извиването на кръшно хоро от Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“-гр. Трявна на старинния площад.

Община Трявна е подготвила и още една изненада за своите малки и големи гости на 5 декември – снимка за спомен край елхата с Дядо Коледа и Снежанка, които ще очакват всички желаещи там.

Поради непредвидени обстоятелства, участие в подготвената празнична програма няма да вземат децата от ДГ „Калина“ – гр. Трявна, както бе оповестено по-рано. Община Трявна благодари за отзивчивостта на малките сладури и тяхното ръководство и ги очаква в следващи събития.

Информираме всички граждани, че движението в района на площад „Капитан дядо Никола“ от кръстовището на ул. „Цар Калоян“ и ул. „Чучура“ до кръстовището на ул. „Проф. Пенчо Райков“ и ул. „Пенчо Славейков“ ще бъде ограничено за движение от 17:30 ч. до 19:30 ч.

Снимка: Пламен Ковачев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Консултации със специалисти в МБАЛ „Св. Иван Рилски” през декември

Published

on

Д-р Мария Георгиева – специалист-хематолог, ще консултира на 3 декември 2022 г.
Час за консултация с д-р Георгиева могат да си запишат всички пациенти, които са: с нисък или висок хемоглобин, ниски или високи левкоцити, ниски или високи тромбоцити, които опипват необясними формации по тялото си или имат известна кръвна болест и се нуждаят от проследяване и активно наблюдение, или са насочени за консултация от личния лекар.

На 11 декември са консултациите с д-р Илия Фидошев – специалист в областта на общата и онкологична хирургия. Д-р Фидошев извършва профилактика за: рак на гърдата, рак на горен и долен гастроинтестинален тракт, хемороидална болест, проктология /фисури и фистули/; както и лечение на трудно зарастващи рани. Работи конвенционални и мини инвазивни /безкръвни/ хирургични операции при: жлъчно-чернодробни болести, слабинни хернии, пъпни хернии, апендицит и дебелочревни тумори.

Д-р Диляна Атанасова – акушер-гинеколог, ще консултира пациенти на 17 декември 2022 г. Д- р Атанасова, д.м., е специалист с дългогодишна професионална практика в СБАЛАГ Майчин дом“ и в “МАРКОВС”, София. Учредител и член на Българската Асоциация по Ултразвук в Акушерството и Гинекологията, член е и на Международната асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията. Автор на над 70 научни труда в български и чуждестранни научни издания, с участие в повече от 80 конгреса, конференции, симпозиуми, семинари.

Д-р Владимир Лазаров – специалист УНГ болести, ще преглежда пациенти на 21 декември 2022 г. Д-р Лазаров извършва консултативно-диагностични прегледи и лечение на заболявания в ушите, носа и гърлото при деца и възрастни: затруднено носно дишане, синузит, гласови разстройства, хъркане, възпаления на външното и средното ухо, фарингит, аденоидни вегетации при малки деца. Извършва слухопротезиране с дигитални слухови апарати, както и изследвания като аудиометрия и тимпанометрия.

Консултациите с външни специалисти са срещу заплащане и се осъществяват след предварително записване на тел. 066/99 00 90. Подробна информация за дейностите, услугите и условията, които предлага МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово”, може да намерите на адрес: www.mbal-ivanrilski.com.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица