Свържи се с нас

Новини

Заваляха оставки вдясно

Бъдещият парламент без представителите на „старата“ десница, според тях той ще възпроизведе „статуквото“.

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

По-малко от 24 часа след края на предсрочния вот и три оставки вдясно са факт, съобщиха от Аргументи БГ. Иван Костов, Емил Кабаиванов и Меглена Кунева обявиха, че се оттеглят от председателските постове на оглавяваните от тях формации заради провала на парламентарните избори. ДСБ, СДС и Движение „България на гражданите” не успяха да прескочат 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание и т. нар. „стара” десница за пръв път няма да има свое представителство. По последни прогнози в бъдещия парламент влизат само 4 партии – ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака”.

“Мачът свърши, ДСБ е извън парламента.” С тези думи в социалната мрежа “Фейсбук” зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев заяви, че подава оставка. Той пише, че благодари от сърце на всички, които са му помагали. “Вие заслужавахте повече. Съжалявам, ако съм ви подвел. Не мога да обещая много – само, че няма да се уморя и няма да се откажа. Ще бъда с вас, докато ме търпите. По светло ще кажа повече за изборите, ще подам оставка като заместник-председател на ДСБ, ще споделя първите си мисли за бъдещето на десницата. Защото ние с вас имаме бъдеще”, подчертава Кънев.

Колегата му Петър Москов също обяви във “Фейсбук”, че подава оставка като член на националното ръководство на ДСБ. “Ще продължа да работя за реализацията на идеите, които предложих в хода на кампанията. Знам, че предстоят по-добри времена. Вярвам, че ще ги постигнем с разум и ще ги посрещнем заедно”, казва той.

В понеделник на брифинг пък лидерът Иван Костов обяви, че на 23 юни ДСБ ще избере нов лидер. Партията насрочва национално събрание на тази дата и тогава ръководството ще подаде оставка и ще избере нов лидер и ръководство на партията.

Костов заяви, че приема изборните резултати. “Съжаляваме за резултатите. Те са силно разочароващи”, каза той.
Иван Костов бе премиер от 1997 до 2001. Той бе лидер на СДС от 1994 до 2001 г., а от 2004 — на Демократи за силна България. Той бе депутат в 7-то Велико народно събрание и в 36-ото, 37-ото, 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-ото обикновено Народно събрание.

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов също обяви, че до три дни ще подаде оставка от лидерския пост и призова към същото цялото национално ръководство. Според него това е “морален” ангажимент. Той добави, че същото трябва да се случи и с лидерите на организацията по места.

Според Кабаиванов причината за провала на партията е, че голяма част от избирателите на СДС избрали да гласуват за ГЕРБ, за да не се разпилява гласът им.

“По-голямата част от нашите избиратели са предпочели да гласуват за ГЕРБ, за да не отиде гласът им нахалост. Призивът да се гласува само за големи партии, за да не отива гласът нахалост, доведе до патовата ситуация в парламента. По този начин се пренебрегва основното правило на демокрацията – да гласуваш по убеждение, а в случая са гласували за силния на деня”, твърди Кабаиванов.

Според него основният проблем е, че хората са избрали да възпроизведат статуквото, въпреки масовите протести от края на зимата.

“С тези резултати държавата се оказва в патова ситуация. Не съм оптимист, че ще се състави правителство. Решението са нови избори на есен. Защото положението няма да се успокои”, каза още Кабаиванов.

През изминалата година Кабаиванов нееднократно е обвиняван от бившия председател на СДС Мартин Димитров и от предишните коалиционни партньори от ДСБ в съглашателство с ГЕРБ.

“Трябва да обединим десницата. Аз, Костов, Кунева, всички трябва да се оттеглим, за да отворим път на новите лица”, заяви карловският кмет Емил Кабаиванов, нареждайки се до бившия премиер Иван Костов с 23 години стаж в политиката и до бившия еврокомисар и бивш министър на евроинтеграцията Меглена Кунева.

Самата Кунева в понеделник също подаде оставка като председател на ДБГ. На брифинг тя обяви още, че се оттегля и целият Национален съвет на партията.

„Изборите бяха проведени в трудна среда, нездравословна среда”, заяви Кунева и благодари на избирателите, гласували им доверие вчера. Тя посочи финансирането като пример за нечестността на изборите. Достъпът до финансиране е изключително сериозен въпрос, заяви Кунева и припомни, че “България на гражданите” не получава държавна субсидия.

Според Кунева днес „всички загубихме”. „Изгубихме възможността България да формира правителство с ясна управленска програма и политическа отговорност. За съжаление, тази конфигурация днес възпроизвежда статуквото”, посочи още тя.

„Загубихме изборите. Загубихме, защото не успяхме да убедим достатъчно брой хора, че си струва да излезем и да гласуваме и най-вече, че си струва да гласуваме без манипулации, спокойно, добронамерено, без страх. Не успяхме да убедим достатъчно хора, че моделът е сменен”, смята Кунева.

Нашият Национален съвет реши да подаде оставка и следващата седмица ще насрочим национално събрание, на който този въпрос ще се разгледа, съобщи Меглена Кунева.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица