Свържи се с нас

Новини

Заваляха оставки вдясно

Бъдещият парламент без представителите на „старата“ десница, според тях той ще възпроизведе „статуквото“.

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

По-малко от 24 часа след края на предсрочния вот и три оставки вдясно са факт, съобщиха от Аргументи БГ. Иван Костов, Емил Кабаиванов и Меглена Кунева обявиха, че се оттеглят от председателските постове на оглавяваните от тях формации заради провала на парламентарните избори. ДСБ, СДС и Движение „България на гражданите” не успяха да прескочат 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание и т. нар. „стара” десница за пръв път няма да има свое представителство. По последни прогнози в бъдещия парламент влизат само 4 партии – ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака”.

“Мачът свърши, ДСБ е извън парламента.” С тези думи в социалната мрежа “Фейсбук” зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев заяви, че подава оставка. Той пише, че благодари от сърце на всички, които са му помагали. “Вие заслужавахте повече. Съжалявам, ако съм ви подвел. Не мога да обещая много – само, че няма да се уморя и няма да се откажа. Ще бъда с вас, докато ме търпите. По светло ще кажа повече за изборите, ще подам оставка като заместник-председател на ДСБ, ще споделя първите си мисли за бъдещето на десницата. Защото ние с вас имаме бъдеще”, подчертава Кънев.

Колегата му Петър Москов също обяви във “Фейсбук”, че подава оставка като член на националното ръководство на ДСБ. “Ще продължа да работя за реализацията на идеите, които предложих в хода на кампанията. Знам, че предстоят по-добри времена. Вярвам, че ще ги постигнем с разум и ще ги посрещнем заедно”, казва той.

В понеделник на брифинг пък лидерът Иван Костов обяви, че на 23 юни ДСБ ще избере нов лидер. Партията насрочва национално събрание на тази дата и тогава ръководството ще подаде оставка и ще избере нов лидер и ръководство на партията.

Костов заяви, че приема изборните резултати. “Съжаляваме за резултатите. Те са силно разочароващи”, каза той.
Иван Костов бе премиер от 1997 до 2001. Той бе лидер на СДС от 1994 до 2001 г., а от 2004 — на Демократи за силна България. Той бе депутат в 7-то Велико народно събрание и в 36-ото, 37-ото, 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-ото обикновено Народно събрание.

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов също обяви, че до три дни ще подаде оставка от лидерския пост и призова към същото цялото национално ръководство. Според него това е “морален” ангажимент. Той добави, че същото трябва да се случи и с лидерите на организацията по места.

Според Кабаиванов причината за провала на партията е, че голяма част от избирателите на СДС избрали да гласуват за ГЕРБ, за да не се разпилява гласът им.

“По-голямата част от нашите избиратели са предпочели да гласуват за ГЕРБ, за да не отиде гласът им нахалост. Призивът да се гласува само за големи партии, за да не отива гласът нахалост, доведе до патовата ситуация в парламента. По този начин се пренебрегва основното правило на демокрацията – да гласуваш по убеждение, а в случая са гласували за силния на деня”, твърди Кабаиванов.

Според него основният проблем е, че хората са избрали да възпроизведат статуквото, въпреки масовите протести от края на зимата.

“С тези резултати държавата се оказва в патова ситуация. Не съм оптимист, че ще се състави правителство. Решението са нови избори на есен. Защото положението няма да се успокои”, каза още Кабаиванов.

През изминалата година Кабаиванов нееднократно е обвиняван от бившия председател на СДС Мартин Димитров и от предишните коалиционни партньори от ДСБ в съглашателство с ГЕРБ.

“Трябва да обединим десницата. Аз, Костов, Кунева, всички трябва да се оттеглим, за да отворим път на новите лица”, заяви карловският кмет Емил Кабаиванов, нареждайки се до бившия премиер Иван Костов с 23 години стаж в политиката и до бившия еврокомисар и бивш министър на евроинтеграцията Меглена Кунева.

Самата Кунева в понеделник също подаде оставка като председател на ДБГ. На брифинг тя обяви още, че се оттегля и целият Национален съвет на партията.

„Изборите бяха проведени в трудна среда, нездравословна среда”, заяви Кунева и благодари на избирателите, гласували им доверие вчера. Тя посочи финансирането като пример за нечестността на изборите. Достъпът до финансиране е изключително сериозен въпрос, заяви Кунева и припомни, че “България на гражданите” не получава държавна субсидия.

Според Кунева днес „всички загубихме”. „Изгубихме възможността България да формира правителство с ясна управленска програма и политическа отговорност. За съжаление, тази конфигурация днес възпроизвежда статуквото”, посочи още тя.

„Загубихме изборите. Загубихме, защото не успяхме да убедим достатъчно брой хора, че си струва да излезем и да гласуваме и най-вече, че си струва да гласуваме без манипулации, спокойно, добронамерено, без страх. Не успяхме да убедим достатъчно хора, че моделът е сменен”, смята Кунева.

Нашият Национален съвет реши да подаде оставка и следващата седмица ще насрочим национално събрание, на който този въпрос ще се разгледа, съобщи Меглена Кунева.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

„АЗИЯ“ гостува в Габрово до края на януари

Published

on

Фоайето пред Ритуалната зала на Община Габрово се превърна в галерия, а в сряда вечер беше официално открита нейната първа експозиция – фотографската изложба „АЗИЯ“ на един от най – известните фотографи в страната ни – Минко Михайлов.

Изложбата е едно различното пътешествие, което той подарява на всички габровци и гости на града и ще може да бъде видяна до края на месец януари догодина. Показаните фотографии ни пренасят в един различен свят – красив, цветен, интересен, магичен, колоритен, какъвто е азиатския.

Фотографията е най – бързият начин да достигнеш до хората, да им въздействаш, да пресъздадеш усещане, да разкажеш цяла история и то само в един кадър, да разкриеш красотата, която се вижда само през обектива.

„Благодарим за възможността да се насладим на творбите на Минко Михайлов. Надяваме се и ще се радваме все повече наши забележителности да попадат в полезрението на света, защото има какво да покажем и да се гордеем с него“, заявиха от Община Габрово.

За да уважат автора на творбите и да обменят не само идеи, но и опит помежду си, дойдоха десетки фотографи от съседни наши градове. Община Габрово пожелава на всички тях вдъхновение и енергия в преследване на перфектния кадър и отправя едно творческо предизвикателство – следващата фотографска изложба да е с техни творби, които да показват красотата на нашия град – такъв, какъвто е – жив, зелен и вдъхновяващ.

Снимки от откриването на изложбата може да разгледате в галерията оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Силвия Кръстева поздрави Славейковото училище за Празника

Published

on

Днес едно от най-старите светски училища у нас – Славейковото в Трявна празнува своята 183-та годишнина. По този повод кметът на Община Трявна поздравява цялото училищното настоятелство, всички бивши и настоящи учители и възпитаници на образователното средище.

Честит празник!

Уважаема г-жо Ганчева,
Уважаеми преподаватели,
Скъпи ученици,

Щастлива съм да Ви приветствам с празника на едно от най-старите светски образователни средища в България – Славейковото училище, което днес навършва своята 183-та годишнина. За мен е огромна чест и удоволствие да Ви поздравя по този повод и да изразя своята заслужена гордост, че Трявна има един стабилен и успешен просветен образ, благодарение на Вас!

Десетки са учителите и деятелите, които през тези близо два века са развивали и продължават да развиват просветното дело в нашия прекрасен възрожденски град. Многобройни са славейковите възпитаници, учили и просперирали тук, които сетне са оставили забележима диря в историята и живота на страната ни.  Хиляди са човешките съдби на различни по дарования хора, които обединени от чувствата за дълг, обич и всеотдайност са прекрачвали прага на тревненската гимназия.

Уважаеми учители,
Драги ученици,

Днес предизвикателствата пред българското училище несъмнено са сериозни, а задачите му – нелеки.  Но аз съм сигурна, че всички ние носим своята отговорност и правим необходимото, за да оправдаем очакванията към нас.

На днешния празник Ви пожелавам да сте здрави, да се подкрепяте и насърчавате взаимно. Уверявам Ви, че общинското ръководство ще продължава да прави необходимото, за да се осъществява общия ни стремеж за достоен живот и просперитет на нашите деца и бъдещето на България!“

Честит празник!

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна

По повод днешния празник на училището ще бъде открита изложба с творби на възпитаници от часовете им по изобразително изкуство с ръководител г-жа Росица Скендерова. Кметът на Община Трявна ще уважи събраната творческа колекция на учениците от 5 до 12 клас и ще поздрави присъстващите.

Изложбата ще бъде открита в 17:00 ч. днес и ще остане в музей Старото школо до 22 декември 2022 год.

Зареди още

Новини

„ВАИКАР“ изкупува всякакви непотребни коли, бусове и камиони

Published

on

„ВАИКАР“ изкупува всякакви превозни средства от леки автомобили, микробуси и камиони.

Габровската фирма приоритетно купува микробуси от марката „Форд“, модел „Транзит“ от цялата страна. Бусовете могат да бъдат стари, ударени, бракувани, повредени, с неотстранима техническа неизправност или спрени от движение.

Не се колебайте, а позвънете веднага на телефон: +359 999 009 008 и вземете добра оферта за старото си и непотребно превозно средство.

Освен това „ВАИКАР“ купува:

  • Всякакви коли: нови и по-стари, за скрап и авточасти
  • За възстановяване всякакви стари западни и японски автомобили, произведени преди 1990 година

Фирмата разполага с:

  • Специализирани автомобили за репатриране на аварирали превозни средства до 10 тона
  • Денонощна пътна помощ до всяка една точка на страната
  • Собствен транспорт
  • Коли под наем
  • Собствен сервиз

„ВАИКАР“ е Вашият коректен и надежден партньор, който ще се отзове веднага, предлагайки ви качествено обслужване и ще ви помогне, ако сте изпаднали в трудна ситуация на пътя.

Компанията предлага цялостни адекватни решения, свързани с транспорта и превозните средства. Не се колебайте, а влезте веднага в контакт с „ВАИКАР“ на телефон: +359 999 009 008.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица