Свържи се с нас

Култура

Маратон на четенето в Габрово

Published

on

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

От 2 до 23 април Регионалната библиотека „Априлов-Палаузов” по традиция отбеляза националния Маратон на четенето с различни интересни инициативи.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

На международния ден на детската книга и детското четене – 2 април, библиотекари от Детски отдел и доброволци на РБ „Априлов-Палаузов” стартираха „Поход на книгите” в рамките на Маратона на четенето.

 „Походът на книгите” започна от ЦДГ „Мечо Пух”, където малките любители на детската литература с голям интерес изслушаха „Молбата на книгата“, предадена от библиотекарите.

Книжната щафета премина през ЦДГ „Явор“, където децата с интерес се запознаха с редица приказни герои, с мъдростта на народното творчество и поуките от басните на Езоп и Лафонтен.

В ОДЗ „Дъга” малчуганите изнесоха кратка музикална програма. С гордост беше представена библиотеката към детската градина.

Библиотекарите от Детски отдел Валя Косева, Павлина Велева и Виргиния Казакова запознаха бъдещите първокласници с ролята и значението на библиотеката и ползата от знанието.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Бъдещите ученици демонстрираха завидни познания, креативност, певчески и театрални умения.

Децата заедно със своите учители, с библиотекари и доброволци на библиотеката от Национална Априловска гимназия четоха откъси от обичани приказки, представяха известни приказни герои, танцуваха, решаваха ребуси и гатанки.

Съпричастен към партньорската инициатива на Регионалната библиотека и след специална покана, гост на децата в ЦДГ „Мики Маус” бе Григор Николов – един от най-успешните и надарени участници в националния тв-конкурс „Гласът на България”.

Той заедно с малчуганите, чете откъси от любими детски книжки.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Библиотеката обяви национален литературен конкурс „Пази, Боже, сляпо да прогледа”, посветен на 150-годишнината от рождението на Алеко Константинов. На 23 април – световният ден на книгата, четенето и авторското право бяха обявени отличените участници. Участие в конкурса взеха деца и юноши на възраст от 11 до 14 и от 15 до 19 години от различни краища на страната – от Варна, Пловдив, Панагюрище, Враца, Дряново, Шумен.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

По повод 120-годишнината от рождението на великолепната Елисавета Багряна ученици от Национална Априловска гимназия и доброволци на Регионална библиотека – Габрово с ръководител Снежанка Барболова  подготвиха и представиха поетичен рецитал по стихове на Багряна, който бе осъществен и в чест на празника 23 април – денят на книгата и словото. Художествено-поетичната изява бе предшествана от презентация „Сърце човешко”, изработена от Анелия Мутафчиева (библиотекар и координатор на Клуба на доброволците в Регионална библиотека – Габрово).

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Друга проява на Маратона на четенето бе уникалната инициатива на библиотечната колегия – в чест на 23 април и по идея на библиотекаря Пепа Пеева всички, работещи в библиотеката, да носят хумористични баджове, илюстриращи библиотечното житие-битие, например:  „24 часа библиотечен адреналин“; „Библиотеката – моята обетована земя“; „Експертна помощ, за да не умреш посредствен“; „Свидетел на „приключението – библиотека” и други.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Вълнуващ и ефектен край на тазгодишния Маратон на четенето сложи магичната „Нощ в библиотеката – книгата като сетивен лабиринт”, проект, разработен по програма „Култура” на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нови награди за изпълнители на ДФА „Габровче“

Published

on

Отново награди от престижни музикални конкурси завоюваха изпълнители от ДФА „Габровче“, с главен художествен ръководител Лъчезар Захариев. Седем певици от ансамбъла участваха в Единадесетото издание на Националния конкурс „Пиленце пее“ 2022, в който над 500 певци, танцьори, инструменталисти от страната си дадоха среща, за да покажат най – доброто от българския фолклор.

Жури, в състава на което влизат изтъкнати, популярни, доказали своите качества и уважавани личности, утвърдени специалисти във фолклорната музикална и танцова сфера, както в България, така и по света присъди Златен медал за народно пеене на Борислава Димитрова и Сребърен медал за Десислава Чакърова. Диплом за поощрение получи още един от габровските изпълнители – Деница Проданова.

Националният музикален и танцов конкурс ”Пиленце пее” 2022 се посвещава на 10 годишнината от създаването на Народно Читалище „Надка Караджова 2012”, гр. София и 85 годишнината от рождението на великата певица на България Надка Караджова.

Включено е в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата на Република България. Конкурсът има за цел да съхранява, опознава, обича и разпространява българския фолклор, да открива и популяризира деца и младежи – талантливи изпълнители в музикалното и танцово изкуство. Грамота Трета награда получи Калоян Минчев, който взе участие в Националния фолклорен конкурс за изпълнители на тамбура „Руско Стефанов“.

Над 50 изпълнители взеха участие в конкурса- индивидуални, камерни формации, камерни групи, тамбурашки оркестри, разпределени в категории и възрастови групи. Изпълненията им бяха оценявани от жури в състав: председател – професор доктор Костадин Бураджиев и членове: Цветан Радков- музикален педагог и Сава Тихолов – началник отдел „Култура” в община Балчик.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица