Свържи се с нас

Новини

Кабинет за превенция на психичното здраве вече в РЗИ

ОС по психично здраве прие програма за превенция на суицидния риск

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Областния съвет (ОС) по психично здраве в Габрово прие на свое заседание във вторник Програма за антикризисни интервенции и превенция на суицидното поведение и суицидния риск. В РЗИ – Габрово вече е разкрит планираният в програмата кабинет за превенция на психичното здраве.

В изпълнение на програмата ще се популяризират и възможностите за психологична подкрепа от специалистите в центровете за обществена подкрепа и центровете за социална рехабилитация и интеграция. Веднъж седмично в държавната психиатрична болница в Севлиево ще се организира Ден на отворените врати, където ще се провеждат консултации с клиничен психолог, а при нужда и с психиатър. Програмата предвижда още провеждане на различни семинари и обучения по темата за психичното здраве на специалисти от детските и учебни заведения, педагогически съветници, училищни психолози, млади хора.

При сигнали за непосредствени суицидни намерения се предвижда спешна координация между институциите – РЗИ, МВР, дирекциите за социално подпомагане и общините за спешна консултация и евентуална терапия. В програмата се предвижда също провеждането на работни срещи между медицински специалисти, психолози и социални работници за идентифициране на лица в риск от извършване на самоубийствен опит. По предложение на д-р Георги Шандурков Съветът за психично здраве ще се опита да идентифицира целевите рискови групи още по-обстойно и подробно в следващото си заседание, за да се знае от каква психологична помощ биха имали нужда съответните групи. В програмата е предвидено да се работи с лицата, настанени в различните институции и домове за стари и болни хора в областта. Освен това ще се наблюдават хора, трайно безработни или останали за първи път без работа.

По този повод беше поканен представител на дирекция „Бюро по труда“ и беше предложено неговото постоянно участие в Съвета за психично здраве. Според директора на ТД „Социално подпомагане“ Радостина Братованова една от най-рисковите групи са прекаралите продължително време в затвора. Те са в социална изолация и трудно се намират работодатели, които да ги наемат. Братованова постави отново един известен проблем за социалните служби – здравно неосигурените психично болни, на които не може да се осигури консултация и преглед, тъй като няма кой да ги плати.

Очаква се и в Габрово да се въведе примерът на Община Трявна. Там ОбС е гласувал сумата от 15 хил. лева годишно за прегледите и консултациите на здравно неосигурени хора в риск. Освен това се очаква се в Съвета по психично здраве да се включи и представител на църквата.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Андрей Николов е новият заместник – областен управител на Габрово

Published

on

Андрей Николов е новият заместник – областен управител на област Габрово, съобщиха от областната администрация.

Той беше представен пред екипа на администрацията от областния управител Кристина Сидорова.

Андрей Николов е назначен със Заповед на служебния министър – председателя от 12 август 2022 г. Той приема поста от Ивелин Стоянов, който благодари на екипа за професионализма и добрия синхрон в съвместната работата. На новия екип той пожела успех.

„Приех тази отговорна длъжност с нужния респект и готовност да продължим добрите практики в управлението“, заяви Андрей Николов и допълни, че начело с областния управител ще направят необходимото за добрата организация за прозрачното провеждане на изборите на 2 октомври.

Андрей Николов е магистър по финанси от Университета за национално и световно стопанство. Работил е в частния сектор в управлението на финансовите и нефинансовите междуфирмени отношения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

РЗИ – Габрово с проверки по спазването на противоепидемичните мерки

Published

on

Регионалната здравна инспекция в Габрово отново напомня на всички граждани на територията на област Габрово, че със заповед на министъра на здравеопазването за периода от 11 до 18 август са въведени временни противоепидемични мерки на територията на цялата страна.

В изпълнение на заповедта на министъра на здравеопазването, РЗИ – Габрово извършва засилени проверки по спазването на противоепидемичните мерки.

Във фокуса на извършвания контрол попадат: лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, в транспортни средства на градския транспорт: релсови превозни средства, тролейбуси и автобуси, и прилежащите им спирки и станции на закрито.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Жена пострада при челен сблъсък на пътя Габрово – Трявна

Published

on

Жена пострада при челен удар между кола и пътнически бус. За щастие животът на пострадалата е извън опасност. Тя е била транспортирана и настанена в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

Тежката катастрофа е станала снощи, 14 август, около 18.00 часа на пътя Габрово – Трявна, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

По данни на полицията пътният инцидент е причинен от 56-годишен водач, който управлявайки „Ситроен С3“, не съобразил скоростта си с пътните условия.

При движение в посока към Трявна, на мокра пътна настилка, той изгубил контрол над автомобила, навлязъл в лентата за насрещно движение и се ударил челно в движещия към Габрово бус „Мерцедес Спринтер“.

В резултат на натъспилото пътнотранспортно произшествие пострадала 67-годишната жена, която се возела в пътническия микробус.

Пострадалата била откарана в габровската болница, където била установена фрактура на дясното колянно капаче, за щастие без опасност за живота.

Пробите за алкохол на водачите са отрицателни. По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица