Свържи се с нас

Новини

Кметът призна за проблем с ромските деца на сметището

Published

on

снимка: Община Габрово, Архив

снимка: Община Габрово, Архив

Едно от най-големите предизвикателства пред изграждането на Регионалната система за управление на битовите отпадъци на Габрово и Трявна е отстраняването на децата роми от тази територия. Това сподели кметът на община Габрово Таня Христова по време на редовния си брифинг пред местни журналисти.

„Нещо, с което се указва, че не можем никак лесно да се преборим много на брой институции.  Те живеят и работят там, нещо което не бива да крием като проблем, защото за мен е важно децата, които са в училищна възраст и тези, които задължително трябва да бъдат обхванати в предучилищна, да бъдат на мястото, където трябва да бъдат, а не да бъдат на сметището и в съответното училище да се окаже, че те нямат отсъствие. Нещо, което смятам, че е наш дълг всички да се борим. И някой, ако види дете по улицата, а денят е вторник, часът 10 – много моля подайте сигнал „, заяви Таня Христова.

По думите на кмета всички институции, имащи отношение към проблема, организират непрестанни срещи. Разработен е план от Община Габрово, където всички обществени органи в зависимост от конкретните си ангажименти трябва да работят координирано. „Агенция закрила на детето, Регионален инспекторат по образование, директорите на училищата, Община Габрово, строителите на регионалното дело, защото те май са най-ангажираните в момента, тъй като представете си ужаса, когато големите машини се движат и в гумите им се появяват 7 – 8-годишни деца. Всички сме ангажирани с този проблем и интеграцията не приключва със записването на детето в учебното заведение“, допълни още Христова.

Според нея точно в този проблем биха могли да помогнат неправителствените организации, които да работят за това да има отговорно отношение към децата и младежите. „Тук разбира се трябва и много работа с родителите, защото едно дете пребиваващо на сметище поставя пред мен много тежки въпроси: кой са родителите и колко качествено е родителската грижа, каква е семейната среда, каква е здравната култура и каква отговорното отношение на Община и държава за качеството на образованието и човешкия капитал“, каза още в заключение Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Новини

Андрей Николов е новият заместник – областен управител на Габрово

Published

on

Андрей Николов е новият заместник – областен управител на област Габрово, съобщиха от областната администрация.

Той беше представен пред екипа на администрацията от областния управител Кристина Сидорова.

Андрей Николов е назначен със Заповед на служебния министър – председателя от 12 август 2022 г. Той приема поста от Ивелин Стоянов, който благодари на екипа за професионализма и добрия синхрон в съвместната работата. На новия екип той пожела успех.

„Приех тази отговорна длъжност с нужния респект и готовност да продължим добрите практики в управлението“, заяви Андрей Николов и допълни, че начело с областния управител ще направят необходимото за добрата организация за прозрачното провеждане на изборите на 2 октомври.

Андрей Николов е магистър по финанси от Университета за национално и световно стопанство. Работил е в частния сектор в управлението на финансовите и нефинансовите междуфирмени отношения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

РЗИ – Габрово с проверки по спазването на противоепидемичните мерки

Published

on

Регионалната здравна инспекция в Габрово отново напомня на всички граждани на територията на област Габрово, че със заповед на министъра на здравеопазването за периода от 11 до 18 август са въведени временни противоепидемични мерки на територията на цялата страна.

В изпълнение на заповедта на министъра на здравеопазването, РЗИ – Габрово извършва засилени проверки по спазването на противоепидемичните мерки.

Във фокуса на извършвания контрол попадат: лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, в транспортни средства на градския транспорт: релсови превозни средства, тролейбуси и автобуси, и прилежащите им спирки и станции на закрито.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Жена пострада при челен сблъсък на пътя Габрово – Трявна

Published

on

Жена пострада при челен удар между кола и пътнически бус. За щастие животът на пострадалата е извън опасност. Тя е била транспортирана и настанена в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

Тежката катастрофа е станала снощи, 14 август, около 18.00 часа на пътя Габрово – Трявна, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

По данни на полицията пътният инцидент е причинен от 56-годишен водач, който управлявайки „Ситроен С3“, не съобразил скоростта си с пътните условия.

При движение в посока към Трявна, на мокра пътна настилка, той изгубил контрол над автомобила, навлязъл в лентата за насрещно движение и се ударил челно в движещия към Габрово бус „Мерцедес Спринтер“.

В резултат на натъспилото пътнотранспортно произшествие пострадала 67-годишната жена, която се возела в пътническия микробус.

Пострадалата била откарана в габровската болница, където била установена фрактура на дясното колянно капаче, за щастие без опасност за живота.

Пробите за алкохол на водачите са отрицателни. По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица