Свържи се с нас

Любопитно

Ученици от НАГ доказаха теорията за създаване на миризма чрез звук

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Учениците от Национална Априловска гимназия Ева Топузова и Иво Тепавски, с преподавател Светла Колева, бяха отличени с грамоти на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България и Ученическия институт по математика и информатика, проведена от 2 до 5 април в Боровец, за техния екперимент, доказващ че може да се долови миризма чрез излъчване на високочестотен звук. Конференцията се организира всяка година и на нея се представят различни проекти. Специалните грамоти получават участници, които показват нещо иновативно.  Тази година бяха присъдени награди на четирима, сред които бяха и възпитаниците на габровското школо Ева и Иво.

Иновацията в техния проект е, че от тонколоните вече може да се усеща аромат. Експериментът почива на теорията на биофизика Лука Турин, който твърди, че мирисната молекула чрез своето трептене предизвиква събуждане на рецепторите и ние по този начин усещаме аромат. „Всеки един мирис, който усещаме всъщност е звук с много висока честота. За това ние решихме да изпробваме това дали наистина ще стане, но понеже не разполагахме с тонколони, които да са над 18 килохерца, а над 20 килохерца започва чистият ултразвук, мисирът се усеща изключително слабо“, обясни Ева Топузова.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

С помощта на интерференция, което е явление пресичане на две звукови вълни и създаване на по-висока честота на мястото, където те се пресичат, Ева и Ива са използвали това и чрез самия ъгъл образуван от поставени двете тонколони за усещане на аромати. „Един вид излъгваме тези рецептори чрез самата честота, която излъчва тонколоната и звуковата вълна“, допълни Иво Тепавски.  Двамата бяха категорични, че експерименти от такъв вид, които доказват, че миризма може да се създаде чрез излъчване на високочестотен звук може ще имат широко приложение в бъдеще. Модерната технология вече е приложена в различни сайтове на парфюмерийната индустрия във Франция, но за целта е необходимо специално оборудване, което да издържи на честотата на звука.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Хиляди се забавляваха на Карнавала в Габрово

Published

on

За пореден път Габрово доказа, че е столица на хумора и сатирата с грандиозно издание на емблематичния си карнавал този уикенд. Над 40 000 души от цялата страна се събраха в града, за да се насладят на пъстроцветно шествие, изпълнено с остроумни скечове, колоритни костюми и заразяваща енергия, впечатляващи концерти и много инициативи и забавления за децата.

Карнавалното шествието, което премина по централните улици на града в събота вечерта, се проведе под мотото „Make Карнавал, Not War“. В близо двучасовото шествие се включиха над 2 000 души, облечени в оригинални костюми и превъплътени в различни роли в 72-те така наречени „карнавални картини“ с послания за мир и единство.

С пъстрите си костюми и изящни движения особено внимание привличаха и участниците от китайската провинция Цюанджоу.

Конкурсната част на карнавала привлече ентусиасти от цялата страна, а авторитетно жури ще определи и победителите.

В тазгодишния карнавал присъстваха и 20 гигантски фигури на движещи се платформи, изработени с много майсторство и чувство за хумор, в които оживяваха емблематични сцени от актуалния политически живот.

Не липсваха и дръзки сатирични препратки към популярни личности и събития от изминалата година.

Музикалната програма включваше концерти на известни изпълнители като Васил Петров, RDMK, 100 Кила, FolkustiX и Dolapdere Big Gang, а култовата група Молец закри празненствата в неделната вечер.

С богатата си история и неповторима атмосфера, Габровският карнавал се е утвърдил като емблема на хумора и сатирата и платформа на свободния дух и творчество. Той е не просто забавление, а и остроумна форма на обществена критика, която ни кара да се замислим и да се посмеем на себе си.

*Всички снимки, уловени от фоторепортера на „Габрово Нюз“ можете да видите на страницата ни във фейсбук.

Зареди още

Любопитно

Вижте Карнавала през обектива на „Габрово Нюз“

Published

on

Зареди още

Любопитно

Програма за Деня на Карнавала в Габрово

Published

on

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица