Свържи се с нас

Новини

Общината благодари на помогналите на хората без дом

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Общината в Габрово изказа своята благодарност на организациите, фирмите и институциите, който помогнаха на хората без дом през тази зима. Община Габрово осигури подслон на хората, живеещи на територията на цялата общината, в периода на активния зимен сезон от месец декември 2012 г. до края на месец февруари 2013 г. За осигуряване на елементарните битови условия на лицата бяха предоставени топли завивки, спално бельо и тоалетни принадлежности. Също така през целия период на пребиваване, в обособеното за целта помещение, на подслонените хора беше предоставяна ежедневно топла храна, включваща супа, основно ядене и хляб.

Всичко това е факт благодарение на доброто партньорство и сътрудничество между местната Община и редица фирми и институции. В тази връзка се изразява огромната благодарност за оказаното съдействие на:  Клуб „Приятели на Белгия“, които финансово обезпечиха ежедневното предоставяне на храна и дари дрехи на лицата; на „Български червен кръст“ Габрово за предоставените топли завивки и спално бельо; „Лайънс клуб“ Габрово – предостави тоалетни принадлежности и хавлиени кърпи;  „Център за спешна медицинска помощ“ Габрово – осигури осъществяването на медицински прегледи на всички лица без дом; „ЛИЯ – РИО“ ЕООД Габрово и ЕТ „Кастел“ – ежедневно приготвяха храната за лицата без дом; Дружество „Bulgarienhilfe“ E.V – осигури за нуждите на лицата цветно спално бельо; както и на Дирекция „Социално подпомагане“ Габрово за активното сътрудничество с Клуб „Приятели на Белгия“ и Дружество „Bulgarienhilfe“ E.V.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Връчват дипломите на студентите от випуск 2022 на ТУ – Габрово

Published

on

На тържество, по случай 8-ми декември – Студентския празник, Технически университет – Габрово ще връчи дипломите на абсолвентите бакалаври и магистри на випуск 2022 година.

Тържествената церемония по дипломирането ще се състои на 10-ти декември, събота, в зала „Възраждане“ и е с начален час 10.30 часа, информираха от габровското висше училище.

На мероприятието ще бъдат връчени още медали и грамоти на студентите, дипломирали се през годината с отличие.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

През декември можем да сменим личния си лекар

Published

on

Това е регламентирано в Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с Постановление на Министерски съвет № 119 от 22.05.2006 г.

Здравноосигурените граждани, които са недоволни от своя общопрактикуващ лекар, преценили са, че местоположението на кабинета или графика не са им удобни или имат други причини да искат да променят избора си, могат да го направят до края на месец декември.

Следващият възможен период за промяна в избора на личен лекар ще бъде през месец юни 2023 г. Смяната се осъществява като се попълни и подпише регистрационна форма за постоянен избор, която се подава при новоизбрания общопрактикуващ лекар.

Ако здравноосигуреното лице има електронен подпис, може да попълни и подаде регистрационната форма онлайн през Персонализираната информационна система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на официалния портал на институцията www.nhif.bg.

На новоизбрания лекар се представя и здравноосигурителната книжка, но ако лицето няма такава, не е задължително да си извади предварително, за да може да осъществи смяната.

Изборът на личен лекар за деца до 18 години се осъществява от техните родители или настойници. Когато смяната е осъществена в тези регламентирани периоди – юни и декември, не е необходимо хората да посочват причина или да подават в Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) заявление.

Здравноосигурените лица, осъществили промяна в избора на лекар, стават пациенти на новоизбрания от датата, която е вписана в регистрационната форма за избор и от този момент той поема медицинските грижи за тях.  

През останалото време смяна на лекаря може да се осъществява само при промяна на местоживеенето от едно населено място в друго или ако бъде констатирана трайна невъзможност на лекаря да изпълнява задълженията си, както и при прекратяване на договора с НЗОК.

Ако хората променят местоживеенето си само временно, примерно за зимните месеци, не е необходимо да правят смяна, а могат да изберат временно личен лекар в населеното място, в което пребивават за период до пет месеца. Това става със специална регистрационна форма за временен избор.

След изтичането на посочения в нея срок, лицето автоматично се връща в пациентската листа на постоянно избрания лекар. Всеки може лесно да провери кой е неговият общопрактикуващ лекар, както и да види адрес и телефон на практиката чрез електронната услуга „проверка на личен лекар“, предоставяна от НЗОК на сайта на институцията www.nhif.bg .

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 0887555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица