Свържи се с нас

Новини

Сбирки на Анонимни алкохолици в Габрово

Аз алкохолик ли съм?

Published

on

Всяка събота от 13,00 часа в зала “Възраждане”, входът откъм ул. “Съзаклятие”, ет. 2 в Габрово се провеждат сбирки на Анонимни алкохолици. Ако вие или ваш близък имате проблеми с алкохола има отговор на вашия проблем и могат да бъдат намерени решения. Единственото условие за присъствие е желанието да се спре алкохолът. Телефон за повече информация: 0878 892 418.

Аз алкохолик ли съм? Ако пиете често и повече, отколкото искате или възнамерявате, ако алкохолът Ви създава проблеми, ако се появяват „бели петна” в съзнанието Ви по време на пиене, може би сте алкохолик. Само и единствено Вие може да решите това. Никой в Анонимни алкохолици  няма да Ви каже дали сте или не сте алкохолик.

Какво да направя, ако се безпокоя, че пиенето ми създава проблеми? Потърсете помощ. Анонимните алкохолици могат да Ви помогнат.

Какво представлява общността на Анонимните алкохолици? Ние сме общност от мъже и жени, които са загубили способността да контролират пиенето си и по тази причина са си създали много неприятности. Ние се стремим – и повечето от нас успяват – да си изградим един задоволителен начин на живот без алкохол. Затова считаме, че ни е необходима помощта и подкрепата на други алкохолици от АА.

Ако отида на сбирка на АА, това обвързва ли ме по някакъв начин? Не. АА не води никакъв отчет за присъствието на членовете си; няма и никаква документация. Не е необходимо да разказвате за себе си. Никой няма да Ви безпокои, ако не желаете да присъствате на следващите сбирки на АА.

Какво ще стане, ако срещна мои познати сред АА? И те ще бъдат там по същата причина, поради която и Вие сте отишли. Те не биха разкрили Вашата самоличност на външни хора. Сред хората от АА Вие напълно можете да запазите Вашата анонимност, ако желаете. Това е една от причините, поради която ние се наричаме Анонимни алкохолици.

Какво се прави на сбирките на АА? Сбирките на АА не протичат по един и същи начин; но там винаги ще срещнете хора, които дискутират върху това, какво им е причинил алкохолът, как е разрушил живота и личността им, и какви мерки са взели те, за да си помогнат. Ще разберете също и как живеят днес.

Как би могло да ми помогне това, за да преодолея проблема си с алкохола? Ние в АА най-добре знаем, какво означава да си пристрастен към алкохола и да не можеш да спазваш обещанията, дадени пред другите и себе си, че ще преустановиш пиенето. Ние не сме професионални психотерапевти. Единствената квалификация, която ни дава възможност да помагаме на други хора да се спасят от алкохолизма е това, че ние самите съумяхме да се откажем от пиенето. А тези, които идват ри нас и имат проблеми с алкохола се убеждават, че това е факт, защото имат пред очите си личния опит на хора, преминали и освободили се от преизподнята на алкохолизма.

Защо продължават да посещават сбирките на АА хора, които са се излекували вече от алкохолизма? Ние от АА вярваме, че не съществува лек срещу алкохолизма. Ние никога няма да можем да пием „нормално” и нашата способност да не се доближаваме до алкохола зависи пряко от нашето физическо, психическо и духовно здраве. Всичко това се постига само с редовни посещени на нашите сбирки и прилагане на практика на това, което сме научили там. Освен това смятаме, че практиката да помагаме на други алкохолици ни помага и на нас да бъдем винаги трезвени.

Как да стана член на АА? Вие ставате член на общността на АА, ако и когато Вие пожелаете това. Единственото изискване за членство в АА е желанието Ви да спрете да пиете. На много от нас също ни липсваше твърдост, когато правехме първите си стъпки в общността.

Какви са вноските за членство в АА? Не съществуват никакви такси и вноски за членуване в АА. Обикновено на сбирките събираме дарения, които да покрият разноските за наема, кафето и т.н., а тази лепта изцяло зависи от волята на присъстващите.

Религиозна организация ли е АА? Не. Нито пък има връзка с каквито и да било религиозни организации.

И все пак на сбирките на АА се говори много за Бога, нали? Ние, повечето от членовете на АА вярваме, че сме открили решението на проблема си с алкохола не чрез индивидуалната сила на волята си, а с помощта на по-висша от нас Сила. И все пак, всеки един от нас я определя по своему. Някои я наричат Бог, други смятат, че това е обединената сила на всички нас в АА, а трети изобщо не вярват в съществуването на такава сила. В АА има място за хора от всякаква вяра или въобще без вяра.

Мога ли да водя и семейството си на сбирките на АА? Членове на Вашето семейство, както и Ваши близки са добре дошли на откритите сбирки на АА. По-подробна информация по този въпрос може да получите от членовете на АА-групата, която посещавате.

Какви са вашите съвети към новите членове? Чрез нашия опит, хората, които наистина се възстановяват в АА са тези, които: а/отбягват първата напитка; б/редовно посещават сбирките на АА; в/издирват и говорят с членове на АА, които успешно устояват на алкохола вече известен период от време; г/опитват се да приложат на практика програмата на АА за възстановяване от алкохолизма.

Помнете, че алкохолизмът е прогресивно заболяване. Отнесете се сериозно към него, дори ако чувствате, че сте още в началаната фаза на болестта. Алкохолизмът убива хората. Ако все още не сте алкохолик, и ако продължавате да пиете, проблемът Ви с времето ще се задълбочава.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Ограничават движението в района на Севлиево на главния път София – Варна

Published

on

От утре – 6 октомври, се ограничава движението в посока Варна по път I-4 в района на Севлиево, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

За изпълнение на дейности по пътната настилка при укрепване на свлачището при 84-ти км на първокласния път и откоса от южната му страна трафикът от първокласния път ще се отклонява при п. в. „Севлиево“ по обходни маршрути за леките и тежкотоварните превозни средства.

Автомобилите до 3,5 т ще преминават през Севлиево – с. Богатово – път I-4, а преводните средства над 3,5 т ще се насочват по пътя Севлиево – Драгановци – Габрово – п.в. „Поповци“ – път III-5004 /Обход на Габрово/ – Киевци – Думници – Рязковци – път I-5 Габрово – Дряново – Велико Търново – път I-4.

Необходимо е шофьорите да карат внимателно и да спазват стриктно поставената пътна сигнализация.

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява за причиненото неудобство при пътуването, но укрепителните дейности са наложителни, за да се осигури безопасното преминаване по първокласния път.

С изпълнението на проекта ще се спре разрушителното действие на свлачищния процес, възникнал от дестабилизиране на откоса поради високото ниво на река Росица, както и от водонасищане на насипа от лошото отводняване на пътя.

До момента укрепителните дейности чрез изграждането на две силови укрепителни пилотни системи се изпълняваха без отбиване на движението. Сега предстои да се изпълнят дейностите по пътната настилка, като се очаква те да завършат до края на октомври 2022 г.

Отводняването ще се осъществява посредством надлъжния и напречния наклон на пътя, както и чрез нови окопи, подокопни дренажи и контролно-ревизионни шахти, които ще отвеждат повърхностните и дренираните от пътния насип води извън компрометирания участък. Ще бъде възстановена и настилката като се създадат необходимите условия за безопасно преминаване на моторните превозни средства.

Обектът се изпълнява по проект за превенция и противодействие на свлачищните процеси по републиканска пътна мрежа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Разпитаха 19 свидетели по делото за бащата, убил 2-годишната си дъщеря

Published

on

Окръжен съд – Габрово откри съдебното следствие по наказателно дело от общ характер, образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Габрово против Д.М. Севлиево.

Същият е предаден на съд с обвинение в това, че на 4 февруари 2021 год., в жилището си в Севлиево, умишлено умъртвил малолетната си рождена дъщеря, която се е намирала в безпомощно състояние.

В хода на заседанието, проведено на 3 и 4 октомври т.г., бяха разпитани 19 свидетели и 3 вещи лица. Като доказателства по делото бяха приети изискана от съда медицинска документация, както и заключенията на част от експертизите, изготвени на досъдебното производство.

Разглеждане на делото бе отложено за разпит на неявили се свидетели и вещи лица, и за събиране на още писмени доказателства. Следващото заседание е насрочено за края на месец октомври 2022 година.

Припомняме, че след деянието бащата опита да сложи край на живота си. Полицаи го откриха в неадекватно състояние, с порезни рани в областта на китките и глезените. След кървавото убийство извършителят бе транспортиран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, а след стабилизирането му, с прокурорско постановление бе принудително настанен в психиатричната болница в Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Обновеният мъжки отбор на БК „Зограф“ с демо тренировка в Трявна

Published

on

Обновеният отбор на баскетболния клуб „Зограф“ – Трявна, който на практика връща мъжете отново в първенството след дългогодишно прекъсване, бе представен през изминалата събота във възрожденския град. На срещата присъстваха кметът на община Трявна Силвия Кръстева, президентът на българската федерация по баскетбол и единствения българин, играл в НБА, Георги Глушков, президентът на БК „Зограф“ – Трявна Добринка Манева, треньори и състезатели.

Сключеният договор за сътрудничество между тревненския тим и габровския „Чардафон“ дойде тематично с отбелязването на 70-годишния юбилей на баскетбола в Трявна в средата на тази година, с което мъжкият отбор отново ще може да играе в „Б“ група Център на българската баскетболна лига.

„Идеята за този мъжки отбор беше, че цяло лято имахме разговори с клуба на Трявна ‘Зограф“, с нашия клуб „Чардафон“, с кмета и с общината, разговаряхме това нещо да се осъществи, т.е. да работим и двама клуба заедно, за което аз много се радвам като треньор, че успяхме това нещо да го създадем и идеята е всички да разберат, че ние се обединяваме с цел да може да привлечем повече деца и масовост в град Трявна, да има баскетбол и най-вече да има мъжки отбор в град Трявна“, коментира наставникът на БК „Чардафон“ – Габрово Антонио Станков.

Така, тематично пред символа на възрожденска Трявна – часовниковата кула бе направена и първата официална снимка на мъжкия отбор на БК „Зограф“ – Трявна с новите екипи на момчетата. Кметът на община Трявна пожела успех и попътен вятър на играчите, след което бе удостоена с почетна фланелка от треньора на БК „Чардафон“ Антонио Станков.

„В отбора са 15 състезатели. Има и деца, които са под 18 в този отбор, има и мъже, които са над 18, двама треньори – в мое лице и колегата Стефан Иванов, като той ще бъде старши треньор, защото аз съм старши треньор на „А“ група в „Чардафон“. Аз ще помагам и ще му бъда помощник, а той ще бъде старши треньор Стефан Иванов“, допълва още наставникът.

Представянето на отбора бе съчетано и с демонстративна тренировка в двора на СУ „Петко Р. Славейков“, на която момчетата впечатлиха официалните лица с добра физическа форма и подготовка преди началото на сезона.

„Тренировката премина добре, направихме няколко примерни упражнения да видят какво могат момчетата и след това направихме игра 5 на 5 и това беше. Накрая се поздравихме и си пожелахме успех! Глушков и кметът също пожелаха успех на момчетата, имаха разговори с тях, с мен и си пожелахме успех през новия сезон и всички да бъдем здрави!“, сподели Антонио Станков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица