Свържи се с нас

Новини

Предсрочните избори ще се проведат на 12 май

Вие вече променихте дневния ред и институциите се задвижиха в правилната посока, сега е време това да направят партиите, обърна се президентът към

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

На 12 май ще се проведат предсрочните парламентарни избори у нас, съобщиха от Аргументи БГ. Това съобщи президентът Росен Плевнелиев, който отправи обръщение към българите от трибуната на Народното събрание. Това ще стане, ако и ДПС утре върне последния проучвателен мандат, както се очаква да се случи. По думите на държавния глава, ако влезем в трайна нестабилност, ще се влоши още повече живота в страната, затова трябва да се предприемат конкретни мерки.

„Гражданите ни подадоха ръка, имаме шанс да върнем тяхното доверие. Не искам избори по Цветница и Великден. Затова, ако и третият мандат не успее, предсрочният вот ще бъде на 12 май. Гражданската енергия днес е много силна и тя е навсякъде. Нашите сънародници искат да ги управляват почтени хора, да не ги крадат, да не ги лъжат и да живеят добре”, каза Плевнелиев.

Той се обърна към протестиращите с думите: „Вие вече променихте дневния ред. Институциите се задвижиха в правилната посока, сега е време това да направят партиите. Всички трябва да подходят отговорно“.

„Проблемът на държавата не е причинен от улицата. Проблемът е от неизпълнените обещания на политиците. Проблемите няма да се решат днес и утре. Но всяко решение ще има свой краткосрочен и дългосрочен ефект”, заяви президентът.

“Един мъдър човек каза – преди да изгорим Конституцията, добре е да я прочетем. Основен дълг е да запазим гражданския мир и обществен ред. След внезапната оставка на правителство свиках незабавно консултации. Демокрацията ни дава решението – решението са избори. Някои очакваха парламентът да заседава до края на мандата си. Правилно е за България важните промени да бъдат направени от нов парламент”, каза още Росен Плевнелиев.

От самото начало на политическата криза държавният глава обяви, че ще спази конституционната процедура, за да се установи дали са изчерпани възможностите за съставяне на нов кабинет в рамките на този парламент. ГЕРБ и БСП вече върнаха проучвателните мандати за съставяне на правителство, очаква се в петък това да направят и от ДПС.

По закон, при трети отказ, президентът трябва да назначи служебен кабинет, да разпусне 41-то Народно събрание и да насрочи дата за избори.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

„Оцъклен“ от амфетамин камионаджия не видя пешеходец

Published

on

Дрогиран шофьор на камион блъсна и потроши пешеходец. За щастие инцидентът се размина по чудо без жертва.

Произшествието е станало на 23 септември в часовете около пладне в севлиевското село Идилево, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Десетина минути преди 14.00 часа в полицията постъпил сигнал за товарен автомобил „Мерцедес Атего“, блъснал и ранил мъж.

Пристигналият на мястото на пътния инцидент полицейски екип изяснил обстоятелствата около случая и установил, че 54-годишен мъж от Лясковец, извършвайки маневра назад с камиона ударил намиращия се зад превозното средство 59-годишен мъж.

Пострадалият веднага бил транспортиран и настанен за лечение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, с фрактура на кости на таза, без опасност за живота.

Водачът на камиона бил тестван за употреба на наркотици, като техническото средство, с което бил изпробван, отчело положителен резултат за наркотичното вещество амфетамин. Пробата му за алкохол се оказала отрицателна.

Причинилият инцидента водач е дал кръв за химически анализ, а по случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Продължават дейностите по изготвяне на областна аптечна карта

Published

on

Днес, на работна среща при областния управител на Габрово Кристина Сидорова представители на комисията, имаща за задача разработването на регионална аптечна карта, обсъди специфични въпроси, необходими за допълване на базата данни, ключови за рамковия документ.

Картата трябва да бъде готова до края на месец октомври и да се изпрати на Министерство на здравеопазването.

Целта на Областната аптечна карта е да проследи актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности и обезпечеността с работещи магистър-фармацевти и помощник-фармацевти.

Документът ще съдържа данни за географско-демографската характеристика на областта, здравно-демографската характеристика на населението в областта, структура и потребление на лекарствени продукти за домашно лечение от населението на територията на областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки на територията на областта и др.

Освен това към областната аптечна карта ще бъде приложено и становище, изготвено по разписаните от Министерството на здравеопазването ред и критерии, относно необходимия минимален брой аптеки на територията на областта, както и необходимия минимален брой на работещи магистър-фармацевти, пояснява експертът от Областна администрация с ресор „Здравеопазване и социални дейности“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Училище „Неофит Рилски“ отбелязва 95 години от създаването си

Published

on

Габровското Иновативно основно училище „Неофит Рилски“ празнува 95 години от своето създаване.

Юбилеят бе тържествено отбелязан снощи в Националния музей на образованието, където бе представена книгата „История и традиции“.

Изданието е дело на съвместния труд на главния учител и преподавател по история и цивилизации, география и икономика Анатолий Антов и клуб „Традиции и ценности“ към училището.

Празникът бе уважен от заместник-областния управител на Габрово Андрей Николов, кмета на Габрово Таня Христова, зам.-кмета Невена Минева, началника на Държавен архив – Габрово Цветомира Койчева, представители на Регионалното управление на образованието в Габрово, много настоящи и бивши ученици, преподаватели и родители на деца, гости.

Представянето на книгата бе предшествано от откриване на изложбата „Иновативни в традициите“, която се осъществява съвместно с НМО – Габрово, Държавен архив – Габрово и ИОУ „Неофит Рилски“. В нея са включени фотографии, документи, печати и предмети, свързани с 95-годишната история на училището, съхранявани във фондовете двете на Музея и Архива.

В откритата експозиция място намериха и творби на възпитаници на учебното заведение, а благодарствени грамоти, плакети и награди за заслуги към училището получиха изявени ученици, преподаватели, училищни деятели и гости на събитието.

По време на празника, тържествено бяха връчени грамоти и награди на победители от проведени ученически конкурси, посветени на годишнината.

В своето слово пред всички гости директорът на ИОУ „Неофит Рилски“ Мая Колева акцентира, че днес училището е богато не само с иновации и традиции, отбелязвайки, че учениците са най-голямата му ценност.

Ръководителят на учебното заведение връчи почетен плакет и благодарствен адрес на Таня Христова, която в своето приветствие говори за мира, който днес ни е нужен повече от всякога.

Кметът призова възпитаниците на училището, освен умни и иновативни, да бъдат и мъдри. „Бъдете здрави и все така амбицирани. Постигайте своите върхове и цели. Бъдете отговорни и честни пред тези, които стоят пред нас. За мен е чест, че съм част от един град, в който образованието продължава да бъде на висок пиедестал“, каза още в словото си кметът на Габрово.

Празникът на иновативното училище продължава тази вечер, 27 септември, в зала „Възраждане“ с тържествен концерт, посветен на юбилейните 95 години – ОУ „Неофит Рилски“ – средище на знания, мъдрост, любов и отдаденост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица