Свържи се с нас

Новини

Цената на тока от АЕЦ Белене – равна на тази от АЕЦ Козлодуй

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Ползите от изграждането на нови атомни мощности и  отговор на въпроса „Защо ще гласувам с ДА на референдума” сподели пред габровци, експертът по ядрена енергетика и финансист Никита Христов. Малко преди срещата с габровската общественост представителят на Инициативния комитет, който събра подписите за референдума за АЕЦ Белене се срещна с местните медии и обясни какви са действителните суми, които ще се дават, кой ще ги дава и дали изобщо ще тежат на българския бюджет и данъкоплатец.

„Централа, плюс всички инфраструктурни обекти, като пътища, далекопроводи, детски градини, жилища и други, към датата на сключване на договор е около 10,6 млрд. лева. Към 2019 година, в следствие на ескалация и индексацията (инфлационни процеси), които е необходимо да се индексират, понеже парите се обезценяват с времето и няма да стигнат, ако не се индексират. Всеки знае, че ако не му индексират заплатата или пенсията с времето тя намалява. По същия начин се индексират тези суми и за това се налагат допълнителни средства, някакво привидно оскъпяване. Освен това се прибавят и лихвите към кредита. Това, което се достига при умерения вариант е около 15,2 млрд. лева. Тези пари приведени към днешна дата те струват някъде към 11 млрд. лева, т.е. на практика тя си струва толкова, колкото е била по самия договор – 8 млрд. самата централа и допълнително 2,6 млрд. лева за инфраструктура, включени към допълнителните съоръжения“, сподели Никита Христов.

„Тези 15 млрд. лева, откъде обаче ще се вземат? 51% са български, а 49% са на чуждестранен инвеститор. Освен това България е дала не малка част от своя дял и на практика остават някъде около 6 млрд. лева – това, което трябва да даде България, а не 23 милиарда, за които се говори непрекъснато“, допълни още Христов. От казаното стана ясно, че въпросните 6 милиарда няма да се вземат от републиканския бюджет, нито от българския данъкоплатец. Тези пари ще се вземат от кредит с 4% лихва. „А кога ще се изплаща този кредит? След като започне работа централата тя ще има чисти приходи  от над 2 млрд. лева годишно, което означава, че кредитът ще се изплати за 3 години, ако се изплаща приоритетно. Ако се изплаща заедно с останалата част от инвестицията ще се изплати за около 11 – 12 години. Така, че нито ще се вземат пари данъкоплатците и от Бюджета, нито ще се увеличи цената на тока. Централата, ако работи на пазарна цена тя ще печели 2 милиарда, които могат да се вложат за изплащане на този кредит. В никакъв случай няма да повлияе да се увеличи цената на тока“, каза още експертът по ядрена енергетика  и финансист Никита Христов.

По отношение цената на тока той добави, че неговата цена от АЕЦ Белене към днешна дата е 4 ст. на киловат/час. „АЕЦ Белене е напълно равностоен на АЕЦ Козлодуй като цена на тока. Не са верни твърденията, че цената на тока от Белене щяла да бъде 3 или 4 пъти по-скъпа от тока на Козлодуй. Споменава  се цена от 15 ст. на киловат/час. Наистина  в доклада на HSBC има такава цена, но тя означава осреднена бъдеща цена. Това е цената от началото на експлоатацията до нейния край. Тези 60 години все едно да не се променя цената, т.е. тя е теоритична цена и нейната цел е да сравнява бъдещи алтернативи, които биха работили по едно и също време. Но тази цена е бъдеща и не може да се сравнява със съвременни цени, тъй като стоят десетилетия между тези цени и междувременно върви инфлация най-малкото допълнителна ескалация, поради европейските изисквания за декарбонизация на енергетиката. Нормално е тези 4 стотинки след време да стана 15, но да имат същата равностойност“, каза в заключение експертът.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово осъмна със снежна покривка

Published

on

Габрово осъмна с тънка снежна покривка в последния вторник на месец ноември. Днес, 29 ноември, снегът натрупа до около 6-7 см в центъра на областния град, а по високите места на общината достигна 10-12 см.

Денят започна с температури около нулата. Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Пътната настилка се почиства и опесъчава. Шест са машините, ангажирани с почистването на старопланинския проход.

Пътищата в региона са мокри, на места заснежени. Екипи на ОП „Благоустрояване“ разчистват тротоарите и приоритетно автобусните спирки от градския транспорт.

Продължава да вали слаб сняг в района на Габрово. Според прогнозата за времето снеговалежът ще продължи през целия ден и цялата нощ, но температурата ще остане над нула градуса.

Няма данни за бедстващи хора или райони без електрозахранване в областния град. 17 населени места в община Габрово са с нарушено електроподаване поради авария, екипи работят по отстраняване на проблема. Без ток са селата в км. Кметовци, както и в посока Царева ливада. 

Потребители на фейсбук, алармираха, че тази сутрин автобус от обществения транспорт рано тази сутрин се завъртял заради непочистено пътно платно.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кметът на Трявна Силвия Кръстева прие ирландския посланик

Published

on

Кметът на община Трявна проведе официална среща с посланика на Република Ирландия в България Нейно Превъзходителство Мартина Фийни в края на изминалата седмица. Силвия Кръстева приветства гостите с „Добре дошли в китна Трявна!“, тъй като това е първото посещение във възрожденския ни град от страна на ирландското посолство.

Н. Пр. Мартина Фийни благодари на кмета на Трявна за осветяването на символа на Трявна – Часовниковата кула в зелен цвят по повод Деня на Св. Патрик и подчерта, че Трявна е един от първите градове, включили се в глобалната инициатива на Ирландия Global Greening.

„Радвам се, че може да Ви приветстваме в нашия прекрасен град Трявна и искам да Ви уверя, че сте винаги добре дошли тук! Надявам се успешното сътрудничество между нас да продължи и занапред и да останете наистина с едни добри впечатления от визитата си в нашия край!“ сподели кметът Силвия Кръстева и запозна посланика на Ирландия с живота в Трявна и малките населени места.

„Интересното при нас е, че сме малка община с близо 10 000 жители, която обаче обхваща общо 106 населени места. Разбира се, предизвикателство пред нас е поддържането на всички тях с капацитета от човешки ресурс, с който разполагаме, но правим всичко възможно да развиваме Трявна и региона. Разчитаме основно на туризма с богатото ни културно-историческо наследство, красивата ни и чиста природа, свежия въздух и не на последно място разчитаме на частните фирми и предприятия, които осигуряват прехраната на значителна част от местното население“, подчерта още г-жа Кръстева.

По време на срещата бяха обсъдени още начините за задържане на младите хора в малките населени места, както и работещите практики, прилагани във времето от двете страни.

Градоначалникът на Трявна сподели интересни факти, свързани с музейните обекти в града, както и легендата за построяването на емблематичната Часовникова кула. А на въпрос кои са най-големите предизвикателства, които стоят пред първата жена кмет на Трявна, Кръстева сподели: „Преминахме през не едно и две изпитания, откакто аз и моят екип встъпихме в длъжност през 2019 година. Сблъскахме се с пожари, наводнения, невиждана досега в съвременната ни история пандемия, една нестабилна политическа ситуация в България и за всички нас бе трудно, но аз се радвам, че преминаваме през всичко това и благодаря на хората, които са зад мен. Общината спечели не малко проекти, върху които продължава да работи, в момента, подготвяме коледно-новогодишните ни събития и наистина се стремим да развиваме Трявна и региона в една по-добра посока“.

В знак на уважение Силвия Кръстева подари на Н. Пр. Мартина Фийни красива пейзажна картина на възрожденска Трявна, с пожелание за здраве и много успехи. Посланикът на Ирландия в България искрено благодари и върна жеста като също уважи кмета с подготвен подарък.

Краят на официалната визита завърши с разходка из старинна Трявна като двете страни изразиха готовността си да продължат добрите контакти и занапред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица