Свържи се с нас

Икономика

До 5 години ще сме по-богати от гърците, обеща Дянков

Финансовият министър и световната банка се разминаха във вижданията си за основните предизвикателства пред българската икономика

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Финансовият министър Симеон Дянков съкрати с година времето, за които българите ще станат по-богати от гърците.

„До четири-пет години средният българин ще е по-богат от средния грък”, каза министър Дянков по време на конференцията “Златният растеж на България”, организирана от Световната банка, съобщи Медияпул, цитирани от Аргументи БГ.

В началото на месеца финансовият министър заяви, че след пет-шест години българите ще са по-богати от гърците, защото южните ни съседи са живели близо 20 години извън възможностите си.

По време на днешната конференция Дянков бе категоричен, че до десет години ще достигнем 50% от стандарта на средния европеец. Причина за това са дълбоката рецесия в някои страни в ЕС и добрите темпове на българската икономика, мотивира се финансовият министър. Той каза, че България ще отчете ръст на БВП за третото тримесечие, докато в Гърция ще има спад от 7.3 на сто.

Световната банка и финансовият министър Симеон Дянков се разминаха във вижданията си за основните предизвикателства пред България и българската икономика.

По думите на Питър Харолд, регионален директор на Световната банка за Централна и Източна Европа и балтийските държави най-сериозното предизвикателство, пред което се изправя страната ни, са демографските проблеми.

Харолд посочи, че въпреки значителните постижения през последните 20 години, България се изправя пред още по-несигурна външна среда и трябва да се справи с влошаващата се бизнес среда, да повиши инвестициите в иновации, както и да развива “по-зелена” икономика и да подобри енергийната ефективност.

Докато работоспособната сила в по-богатите европейски държави и Северна Америка се увеличава, в България тя рязко намалява и се очаква след 50 години да се свие с 45%. Застаряващото население и намаляването на работната сила ще доведат до сериозен ръст на финансовите разходи на държавата – и социалните, и за здравеопазване, и за поддържане на пенсионната система, коментира Питър Харолд, цитиран от Dnes.bg.

Изчисленията на Световната банка показват, че за да се поддържат темповете на сближаване на България с останалите членки на Европейския съюз, ще е необходим средногодишен ръст на производителността на труда от порядъка на 5,5%.

Питър Харолд подчерта, че е необходимо да се провеждат политики за стимулиране на най-младите и по-възрастните хора активно да участват на пазара на труда, за да бъде постигната националната цел за 75% заетост към 2020 г.

Той припомни и резултатите от бизнес изследванията на Световната банка, според които в последните години се наблюдава влошаване на бизнес средата, и призова за осъществяването на ключови реформи за насърчаване на бизнеса и инвестициите.

Финансовият министър Симеон Дянков обаче постави ниските доходи като основен проблем. Демографските проблеми на страната, предизвикани от емиграцията и ниската раждаемост, той класира на второ място, а на трето – ниската енергийна ефективност и енергоемкостта на икономиката ни.

Дянков посочи, че в последните години очакванията на хората за подобряването на доходите са били прекалено големи, особено откакто страната ни влезе в Европейския съюз.

По думите на финансовия министър заради тези очаквания са взети и редица грешни политически решения, както и са отложени важни реформи.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси работник

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица