Свържи се с нас

Новини

Поредна седмица с висок брой спипани без светлини в Габровско

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Шейсет и шест са били спипани да шофират без включени къси светлини и през деня, при проверени общо 1 117 превозни средства от  Пътна полиция за периода от 29-ти до  4-ти ноември на територията на област Габрово.

Това показват данните изнесени от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово. Най-многобройните нарушения на пътя са за превишена скорост, като санкционираните са 129, което е с 88 по-малко спрямо предходната седмица.

Констатираните общо нарушения на Закона за движението по пътищата са 374, за които са съставени 96 акта и са наложени 254 глоби с по фиш. Неизползващите обезопасителни колани са 23  и седем са неправоспособните водачи заловени зад волана.

Наказаните за неправилно изпреварване са 26, а един е отнел предимството на пешеходец. Спипани да управляват МПС след употреба на алкохол през последната седмица са четирима. На територията на областта са обслужени 15 пътни инцидента. От движение са спрени осем автомобила.

От Областната дирекция на МВР – Габрово информираха още, че в петък в рамките на два часа – от 10.00 до 12.00 часа, полицейски служители в Севлиево са проверили 72 моторни превозни средства, при проведена специализирана операция, която е била реализирана по холандския метод на “широокобхватен контрол”, във връзка със стартиралата национална акция “Светлина”. За посоченото време са констатирани общо 12 нарушения, както следва: 1 нарушение по Кодекса за застраховането, техническа неизправност – 4, нередовни документи – 1 , и 6 други нарушения на ЗДвП. Съставени са 3 акта и са наложени 9 глоби по фиш.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Връчват дипломите на студентите от випуск 2022 на ТУ – Габрово

Published

on

На тържество, по случай 8-ми декември – Студентския празник, Технически университет – Габрово ще връчи дипломите на абсолвентите бакалаври и магистри на випуск 2022 година.

Тържествената церемония по дипломирането ще се състои на 10-ти декември, събота, в зала „Възраждане“ и е с начален час 10.30 часа, информираха от габровското висше училище.

На мероприятието ще бъдат връчени още медали и грамоти на студентите, дипломирали се през годината с отличие.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

През декември можем да сменим личния си лекар

Published

on

Това е регламентирано в Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с Постановление на Министерски съвет № 119 от 22.05.2006 г.

Здравноосигурените граждани, които са недоволни от своя общопрактикуващ лекар, преценили са, че местоположението на кабинета или графика не са им удобни или имат други причини да искат да променят избора си, могат да го направят до края на месец декември.

Следващият възможен период за промяна в избора на личен лекар ще бъде през месец юни 2023 г. Смяната се осъществява като се попълни и подпише регистрационна форма за постоянен избор, която се подава при новоизбрания общопрактикуващ лекар.

Ако здравноосигуреното лице има електронен подпис, може да попълни и подаде регистрационната форма онлайн през Персонализираната информационна система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на официалния портал на институцията www.nhif.bg.

На новоизбрания лекар се представя и здравноосигурителната книжка, но ако лицето няма такава, не е задължително да си извади предварително, за да може да осъществи смяната.

Изборът на личен лекар за деца до 18 години се осъществява от техните родители или настойници. Когато смяната е осъществена в тези регламентирани периоди – юни и декември, не е необходимо хората да посочват причина или да подават в Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) заявление.

Здравноосигурените лица, осъществили промяна в избора на лекар, стават пациенти на новоизбрания от датата, която е вписана в регистрационната форма за избор и от този момент той поема медицинските грижи за тях.  

През останалото време смяна на лекаря може да се осъществява само при промяна на местоживеенето от едно населено място в друго или ако бъде констатирана трайна невъзможност на лекаря да изпълнява задълженията си, както и при прекратяване на договора с НЗОК.

Ако хората променят местоживеенето си само временно, примерно за зимните месеци, не е необходимо да правят смяна, а могат да изберат временно личен лекар в населеното място, в което пребивават за период до пет месеца. Това става със специална регистрационна форма за временен избор.

След изтичането на посочения в нея срок, лицето автоматично се връща в пациентската листа на постоянно избрания лекар. Всеки може лесно да провери кой е неговият общопрактикуващ лекар, както и да види адрес и телефон на практиката чрез електронната услуга „проверка на личен лекар“, предоставяна от НЗОК на сайта на институцията www.nhif.bg .

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 0887555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица