Свържи се с нас

Крими

Двадесет и две години стигат

Published

on

След няколко дни ще настъпи 10 ноември. На пръв поглед – абсолютно обикновен ден, почивен, събота. Така е, но за някои хора това е датата, на която е дошла „свободата“, отхвърлянето на тоталитарното управление, началото на края на господстването на БКП в обществено- политическия живот на страната.

Неслучайно сложих думата свобода в кавички, тъй като в най- новата ни история има всичко на всичко три дати, на които е настъпвала свободата за България, както казват някои. Те не са трудни за запомняне- 3 март 1878 г. – освобождението от османско робство, 9 септември 1944 г. – освобождението от капитализма и монархо – фашистката диктатура, 10 ноември 1989 г. – освобождението от тоталитарната комунистическа диктатура. Докато първата дата е отбелязвана тържествено и почитана от всички, другите две имат навика да разделят българите, да ги разцепват на комунисти и антикомунисти, лагеристи и номенклатурчици, дисиденти, облагодетелствани от режими, милионери с куфарчета и т.н. И така вече повече от 20 години. Докога?

Мисля, че е повече от ясно, че въпросът каква дата всъщност е 10 ноември е дискусионен и не подлежи на еднозначни отговори. Защото в повечето случаи когато се попита „Какво ни донесе 10 ноември? Какво спечелихме и какво загубихме след тази дата? Какво се промени?“ отговорите се дават от политици или интелектуалци и експерти, пряко свързани със събитията около и след 10 ноември. Техните отговори винаги са пристрастни, те са обременени политически. Мнението им никога няма да бъде обективно. А възможно ли е въобще да има обективно мнение по тези въпроси? По- скоро и този въпрос е с повишена трудност.

А аз стоя и се чудя, дали няма някаква, макар и минимална възможност тази година 10 ноември да не ни разделя на такива и онакива. Да спрем да се караме за миналото, а да гледаме в настоящето и да чертаем бъдещето. Историята трудно ще се промени и не може да се забрави, но докато се вглеждаме в нея и се осланяме на изминали събития- няма да прогресираме. Колкото и да си говорим, каквото и да си кажем- все ще е малко. Защото проблемите ни са много, а желанието за намирането на решения- изчерпващо се. Двадесет и две години тъпчем на едно място, залъгвайки се какво изгубихме и какво спечелихме. Но не можем да отговорим на въпроса какво направихме, какво създадохме, колко се подобрихме и развихме. Но не спираме да говорим… а колко по- хубаво би било да можем да кажем- не спираме да работим, не спираме да прогресираме. Тежко е, трудно е.

Автор: Кирил Ганчев,
студент по политология в СУ „Св. Климент Охридски“

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Крими

Превантивна беседа за противодействие на телефонните измами

Published

on

Превантивна беседа, свързана с телефонните измами, се проведе в Трявна, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Габрово. Възрастни хора от пенсионерските клубове в общината се събраха в зала „Дръзновение“, където старши инспектор Марин Маринов, началник група „Криминална полиция“ при РУ Трявна, разясни основните схеми на телефонните измамници.

Той разказа и случаи от своята практика. Ст.инсп. Маринов подчерта, че „ало“ измамниците се стараят да научат информация за близките на потенциалната жертва, която след това използват срещу нея, за да може да я убедят да предаде определена сума пари.

Той призова възрастните хора в никакъв случай да не разказват на непознати за своите деца, внуци, близки. Обясни на възрастните хора как да реагират, когато непознати се опитат да ги убедят, че техни близки са причинили пътен инцидент; че имат нужда от средства за лечение или при други подобни сценарии.

Ст.инспектор Маринов разясни и за така наречените „фишинг измами“. Той отправил апел в никакъв случай да не споделят лични данни, данни на дебитни или кредитни карти, да не отварят съмнителни имейли.

На срещата присъстваха Даниела Маринова, заместник-областен управител и инж.Жасмина Лазарова, заместник-кмет на Община Трявна.

Превантивната кампания е инициирана от Областна администрация- Габрово и ОДМВР-Габрово. Тя ще продължи и през следващите дни.

В Севлиево тя ще се проведе на 27 февруари от 15.00 часа в клуб на пенсионера в ж.к.“Митко Палаузов“, на 28 февруари от 10.00 часа в клуб на пенсионера на ул.“Любен Каравелов“ в Севлиево, на 6 март от 13:00 часа в клуб на пенсионера на ул.“Юрий Венелин“ в Габрово, и на 7 март от 10.00 часа в Община Дряново.

Зареди още

Крими

Полицията предупреждава: Зачестяват опитите за телефонни измами!

Oпити за телефонни измами! Бъдете бдителни! ОДМВР-Габрово призовава гражданите по никакъв повод да не дават пари на непознати.

Published

on

През изминалия ден – 19 февруари, в севлиевската полиция са постъпили няколко сигнала, касаещи опити за телефонни измами. Реализирана е и една измама, при която възрастна жена е предала пари на непознат мъж.

Сигнал за опит за телефонна измама е получен и през днешния ден. Жители на Севлиево са сигнализирали в районното управление, че непознати лица са се свързали с тях по стационарните им телефони като им съобщили, че техни близки са претърпели пътен инцидент и е необходима определена сума.

От полицията апелират гражданите за повишено внимание и проява на мнителност по отношение на лица, които чрез телефонно обаждане ги въвеждат заблуждение с цел получаване на пари.

Схемите на телефонните измамници са разнообразни.

От полицията отново припомнят:
В никакъв случай не изпълнявайте указания, в които ви искат пари по телефона, независимо кой и по какъв повод отправя искането!
Не предоставяйте лични данни на свои близки по телефона!
Не предприемайте даване на пари на непознати, представящи се за посредници или доверени лица, защото това е сигурен знак за измама!
Ако все пак имате съмнение, че се обажда близък човек, първо да опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането.

Предупредете вашите възрастни родители, близки или съседи да бъдат предпазливи и да не се доверяват на обаждания от страна на непознати. При подобни случаи и при възникване на каквито и да е съмнения, сигнализирайте на ЕЕН 112 или потърсете помощ в най-близкото районно управление.

Зареди още

Крими

Задържаният за стрелбата на „Лазурна“ гърмял и в предното стъкло на бус

Published

on

18-годишният габровец, унищожил дясното странично стъкло на автобус, бе уличен в още едно престъпление. Оказало се, че задържаният за деянието е стрелял същия ден, но часове по-рано, по микробус.

Деянието било извършено на 12 февруари, а сигналът бил получен в полицията два дни по-късно.

47-годишен мъж съобщил в районното управление, че на 12 февруари, около 16.00 часа, неизвестно лице унищожило предното панорамно стъкло на “Форд Транзит“, паркиран на ул.“Лазурна“.

На местопроизшествието бил извършен оглед, като в хода на работата било установено, че 18-годишният младеж произвел три изстрела с пневматичен пистолет с метални сачми по автомобила.

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 216 от Наказателния кодекс.

Работата по случая продължава под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица