Свържи се с нас

Крими

Двадесет и две години стигат

Published

on

След няколко дни ще настъпи 10 ноември. На пръв поглед – абсолютно обикновен ден, почивен, събота. Така е, но за някои хора това е датата, на която е дошла „свободата“, отхвърлянето на тоталитарното управление, началото на края на господстването на БКП в обществено- политическия живот на страната.

Неслучайно сложих думата свобода в кавички, тъй като в най- новата ни история има всичко на всичко три дати, на които е настъпвала свободата за България, както казват някои. Те не са трудни за запомняне- 3 март 1878 г. – освобождението от османско робство, 9 септември 1944 г. – освобождението от капитализма и монархо – фашистката диктатура, 10 ноември 1989 г. – освобождението от тоталитарната комунистическа диктатура. Докато първата дата е отбелязвана тържествено и почитана от всички, другите две имат навика да разделят българите, да ги разцепват на комунисти и антикомунисти, лагеристи и номенклатурчици, дисиденти, облагодетелствани от режими, милионери с куфарчета и т.н. И така вече повече от 20 години. Докога?

Мисля, че е повече от ясно, че въпросът каква дата всъщност е 10 ноември е дискусионен и не подлежи на еднозначни отговори. Защото в повечето случаи когато се попита „Какво ни донесе 10 ноември? Какво спечелихме и какво загубихме след тази дата? Какво се промени?“ отговорите се дават от политици или интелектуалци и експерти, пряко свързани със събитията около и след 10 ноември. Техните отговори винаги са пристрастни, те са обременени политически. Мнението им никога няма да бъде обективно. А възможно ли е въобще да има обективно мнение по тези въпроси? По- скоро и този въпрос е с повишена трудност.

А аз стоя и се чудя, дали няма някаква, макар и минимална възможност тази година 10 ноември да не ни разделя на такива и онакива. Да спрем да се караме за миналото, а да гледаме в настоящето и да чертаем бъдещето. Историята трудно ще се промени и не може да се забрави, но докато се вглеждаме в нея и се осланяме на изминали събития- няма да прогресираме. Колкото и да си говорим, каквото и да си кажем- все ще е малко. Защото проблемите ни са много, а желанието за намирането на решения- изчерпващо се. Двадесет и две години тъпчем на едно място, залъгвайки се какво изгубихме и какво спечелихме. Но не можем да отговорим на въпроса какво направихме, какво създадохме, колко се подобрихме и развихме. Но не спираме да говорим… а колко по- хубаво би било да можем да кажем- не спираме да работим, не спираме да прогресираме. Тежко е, трудно е.

Автор: Кирил Ганчев,
студент по политология в СУ „Св. Климент Охридски“

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Крими

Акция „избори“ в Габрово и село Душево

Published

on

Специализираната полицейска операция за противодействие укриването на обороти от продажби на стоки, разпространение на акцизни стоки, без наличие на български акцизен бандерол и организиране на контролиран вот, във връзка с насрочените парламентарни избори, на територията на област Габрово продължава.

Вчера, 29 септември, тя бе реализирана в Габрово и село Душево. В хода на провежданата акция са били проверени 9 търговски обекта – от тях две заложни къщи в Габрово и 7 магазина за продажба на хранителни стоки в село Душево.

В 1 от проверените обекти било установено, че не е отчетен оборотът от продажба за деня. В тази връзка служители на НАП – Велико Търново са съставили на собственика му акт за установено административно нарушение. В другите проверявани обекти не са били констатирани нарушения.

Служители на НАП са съставили и констативен протокол за установената фактическа обстановка. Не са били установени данни за подготвяни и/или извършени престъпления против политическата права на гражданите.

Ден преди акцията в Габрово и с.Душево, на територията на село Яворец е била проведена специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност, престъпления против политическите права на гражданите и организиране на контролиран вот във връзка с изборите.

Установени са били 8 нарушения, за които са наложени 4 глоби с фиш и са съставени 4 акта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Акция за изборна търговия в Дряново и село Шумата

Published

on

Вчера служители от Областната дирекция на МВР – Габрово, колегите им севлиевската полиция и служители на Териториална дирекция на НАП – Велико Търново взеха участие в специализирана полицейска операция за противодействие укриването на обороти от продажби на стоки, разпространение на акцизни стоки, без наличие на български акцизен бандерол и организиране на контролиран вот, във връзка с насрочените за неделя, 2 октомври, парламентарни избори.

В хода на провежданата операция са били проверени 4 магазина за продажба на хранителни стоки в село Шумата и 1 магазин за продажба на хранителни стоки в Дряново.

В проверения обект в града било установено, че не е отчетен оборотът от продажба за деня. В тази връзка служителите на НАП съставили на собственика му акт за установено административно нарушение. В другите проверявани обекти не са констатирани нарушения.

Данъчните съставили и 2 констативни протокола за установената фактическа обстановка. По време на акцията не са били установени данни за подготвяни и/или извършени престъпления против политическата права на гражданите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Разсеян шофьор блъсна младо момиче, пресичащо на пешеходна пътека

Published

on

22-годишно момиче пострада след като бе блъснато от кола, докато пресича на пешеходна пътека.

Инцидентът е станал вчера, 28 септември, около 11.45 часа в района на ул.“Брянска“.

Девойката е била ударена от лек автомобил „Фолксваген Поло“, управляван от 57-годишен мъж.

Той не я пропуснал, докато пресичала на пешеходната пътека и я ударил с предната дясна част на автомобила.

Пострадалата била откарана в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където е била установена луксация на опашни прешлени.

След прегледа младата жена е освободена за домашно лечение. Пробите за алкохол са отрицателни. Пътнотранспортното произшествие е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица