Свържи се с нас

Икономика

Понижава се общият показател за бизнесклимата

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Понижение на общия показател на бизнесклимата отчетоха от Националния статистически институт. С 3.3 пункта се понижава общият показател на бизнес климата през месец август спрямо нивото от месец юли. Данните съобщиха от НСИ, цитирани от Аргументи БГ.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” намалява с 2.8 пункта в сравнение с предходния месец, което се дължи на влошените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията.

Анкетата отчита и намаление на осигуреността на производството с поръчки от чужбина, което е съпроводено с понижени очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната продължават да са основните фактори, посочвани от промишлените предприемачи като пречка за развитието на бизнеса им.

Относно продажните цени очакванията са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

В сравнение с юли, съставният показател „бизнес климат в строителството” спада с 6.9 пункта главно поради увеличения песимизъм в очакванията на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, като и очакванията им относно строителната активност през следващите три месеца са по-неблагоприятни. По отношение на заетите в бранша прогнозите са също в посока на намаление.

Основните причини за понижение на показателя са несигурната икономическа среда и финансовите проблеми. Те затрудняват дейността на предприятията в отрасъла, като през август се засилва и отрицателното влияние на фактора „недостатъчно търсене”.

По отношение на продажните цени в бранша преобладаващите очаквания са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се понижава с 1.7 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на по-умерените оценки на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно обаче очакванията им за следващите шест месеца са по-благоприятни. Лек оптимизъм е регистриран и в прогнозите по отношение на поръчките към доставчиците и обема на продажбите за следващите три месеца.

Факторите, затрудняващи в най-голяма степен дейността на предприятията, продължават да бъдат несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.

По отношение на продажните цени мениджърите не очакват повишение през следващите три месеца.

Вече пета година има устойчив ръст на фирмените фалити, показват данните на Агенцията по вписванията. В кризата, за продан вече се предлагат цели предприятия и бизнес имоти. Продават се мандри, предприятия, имоти. Данъчните продават активи на закъсали фирми. Бизнесмени продават предприятия, закупени преди 2-3 години, за които не могат да открият пазар. Най-честите купувачи на такива предприятия са конкуренти, които искат да стъпят в нов регион на страната или дружества от друг бранш, които с минимум преустройства ще ползват новите сгради и складове за други нужди.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси работник

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица