Свържи се с нас

Култура

Възстановки на сватби в АЕК „Етър“

Фолклорен фестивал „СВАТБАТА – ЕДИНСТВО И МНОГООБРАЗИЕ“ в Етъра
25-26.08.2012г. (събота и неделя)

Published

on

снимка: АЕК „Етър“

С обявяването на 2008 година за Година на междукултурен диалог, специалистите от Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” – Габрово, решиха да реализират една своя отколешна идея – да представят етническото и етнографско многообразие в българските земи, чрез богатството на фолклора, с представяне на отделни моменти от сватбената обредност, изпълнени на фона на единствения музей под открито небе в България.

Досега сред естествения декор на АЕК „Етър” се представиха ритуали, характерни за етнографските групи балканджии, добруджанци, капанци, тракийци, хърцои и др. Гостите на музея се запознаха със специфичните особености в турски, гагаузки, гръцки, руски, каракачански, армънски и ромски  възстановки на сватбени обреди, на българите мюсюлмани от Чепинския край, на наследниците на банатските българи и др.

снимка: АЕК „Етър“

Тази година организаторите имат желание да надградят направеното дотук, като превърнат фестивала в събитие с международно участие, което предлага атрактивно пътешествие из сватбените традиции на балканските народи. Целта е да се открие магията на сватбената обредност като важна част от балканската културна идентичност и съществен елемент от световното културно многообразие. Фокусът на интереса ще бъде съсредоточен върху живия човек, носител на традиционни дейности и умения, този, който владеейки ги, предава познанията за тях на бъдещите поколения. А уважението към културата на „другия” дава възможност за сближаване и опознаване, защото няма по-голяма сила от диалога установен от традициите.

В рамките на фестивала, чрез различни нови събития ще се представят сватбените обичаи от България и Балканите. За първи път възстановки на сватбените обичаи ще представят фолклорна група „Зипка” от Хърватска.

Ново съпътстващо събитие е прожекцията на документални етноложки и антроположки филми, чрез които специалисти от Македония, Сърбия и България ще представят сватбени обичаи от България, българската диаспора и Балканите. В богатата филмова програма ще бъде отделено особено внимание на един все още недостатъчно популярен метод за документиране и изучаване на нематериалното културно наследство – визуалната антропология.

А в Изложбената зала на АЕК „Етър”,  за първи път Регионален исторически музей – Шумен представя своята нова изложбата – „…А да са сватиме, а да са сродиме…” – разкриваща сватбените традиции и обичаи на турци, арменци, евреи и роми в Шуменско.

Фестивал

“Сватбата – единство и многообразие”

25 и 26 август

събота и неделя

 Програма

– Възстановки на сватбените обичаи – начало 11.30 часа

  • Посрещане на сватове и забиране на булка – фолклорна група на àрмъните от гр. Велинград и с.Ракитово, община Велинград.
  • Сватбени обичаи от Хърватското Загорие – фолклорен състав „Зипка”, Кумровец, Хърватска
  • Меденик ; Бръснене на младоженеца – фолклорна група при НЧ „Просвета”

с. Соколица, община Карлово.

  • Пон’делник – група за автентичен фолклор при НЧ „Светлина 1942” , с. Белгун , община Каварна
  • Плетенки – група за изворен фолклор при  НЧ „ В. Левски” , с. Г. Росица, община Севлиево
  • Марама – група за изворен фолклор при НЧ „Напредък – 1915 г.”, с. Стефаново, община Радомир.
  • Следсватбен обичай – група за автентичен фолклор при НЧ „Светлина”, с. Жълтеш, община Габрово

– Филмова програма „Сватбени обичаи от България и Балканите” – Прожекциите на открито в събота и неделя. Начален час: 14.30 часа

Представяне на изложбата на Регионален исторически музей – Шумен „…А да са сватиме, а да са сродиме…” – разкриваща сватбените традиции и обичаи на турци, арменци, евреи и роми в Шуменско – Изложбена зала на АЕК „Етър”

Фестивалът се осъществява с партньорството на Община Велинград и със спомоществователството на фирми от Габрово и страната.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Росен Станоев гостува в „Арт Зоната“ на галерия „Видима“

Published

on

На 29-ти септември от 18.00 ч. в „Арт зоната“ на галерия „Видима“ ще се открие общата изложба „Against all odds II“ – кураторски проект на художника Росен Станоев.

„Against all odds“ или в превод „Въпреки всичко“ е сборна изложба, проект на варненския художник Росен Станоев, която събира в себе си цяло съзвездие от ярки български творци, обединени от идеята да покажат своето изкуство въпреки обстоятелствата. Идеята за тази изложба се появява в първите месеци на пандемията, а една от най-силно засегнатите сфери след близо две години ограничения е именно културната.

Изложбата е пътуваща, целта е да провокира хората по-често и въпреки всичко да насочват вниманието си към красивото, духовното, смело да пристъпват прага на културните институции.

Към момента в този формат вземат участие 25 автора, а общият брой на творбите в пътуващата изложба са над 100, като обхващат различни направления на живописта, графиката и скулптурата. Както казва самият Росен Станоев, това е проект в развитие, към всяко ново издание се присъединяват нови имена и нови произведения на изкуството.

Дебютното представяне на „Against all odds“ бе на 23-ти юни в ГХГ „Илия Бешков“, град Плевен. След спирката в Севлиево изложбата ще отпътува към други големи градове на страната, а в средата на следващата година се очаква и да напусне пределите на България.

Гостите на откриването ще могат да видят на едно място подбрани произведения на много от известните ни художници, сред които проф. Емил Попов, Цветан Казанджиев, доц. Димо Колибаров, Иван Обретенов, доц. Веселин Начев и много други. Различни и уникални като творци, и като личности, авторите събрани в този проект отлично се допълват благодарение на естетическото усещане на Росен Станоев.

Въпреки, че се представя скромно като художник, той е живописец, график, скулптор, дигитален артист, опитен галерист и колекционер. Затова и произведенията в изложбата имат общо съвременно и модерно звучене, подбрани са автори, които сякаш общуват помежду си чрез своите творби и въвличат зрителя в една споделена реалност.

Редом с участниците в проекта, изложбата показва и творби от колекцията на Росен Станоев, включително произведения чиито автори вече не са сред нас, но са оставили своето име и светла диря в света на българското изобразително изкуство.

Експозицията ще остане на разположение на севлиевци в продължение на един месец. Галерия „АРТ ЗОНА“ се намира на третия етаж на бившия РУМ. Централният вход на сградата ще бъде отворен за посетители от 17:30 ч. до 19:00 ч. на 29-ти септември. Официалното откриване започва в 18.00 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица