Свържи се с нас

Икономика

България: най-дълго работно време и най-ниско заплащане

България е сред страните в ЕС с най-кратък платен отпуск

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

България е сред седемте страни в Европейския съюз (ЕС) с най-дълга работна седмица. Това показват данните за 2011 г. на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, която е към ЕС, пише в. „Труд”, цитиран от Аргументи БГ.

Оказва се, че работещите в България се трудят средно по 40,3 часа от понеделник до петък, т.е. с два часa и половина повече от финландците, за които работната седмица е най-кратка. Данните се отнасят само за заети на пълен ден на едно работно място и включват действително отработените часове. В тях не влизат обедните почивки, времето за пътуване до службата и обратно, отсъствията по лични причини, както и часовете за обучения.

Данните от това проучване показват, че в рамките на последните 3 години работната седмица у нас се е скъсила с около час и половина. През 2009 г. продължителността е била 41,7 часа.

Средно работната седмица в ЕС е 39,7 часа. „Най-работни” са румънците, които прекарват в службата средно по 41,3 часа. По-дългото стоене на работа у нас и северната ни съседка обаче не се отразява на заплащането. Напротив, възнагражденията в България и Румъния са най-ниските в ЕС.

Последните данни на Евростат показват, че българите са на опашката по доходи и на година печелят 9 пъти по-малко от най-кратко работещите финландци. През 2010 г. средната годишна заплата у нас е била 4396 евро, докато в скандинавската страна са печелили по 40 122 евро.

Една от причините за ниското заплащане у нас е слабата ефективност на труда, пише още „Труд”. Въпреки че през последните години този показател нараства, производителността на труда в България е едва 43,5% от средната за ЕС. За сравнение във Финландия показателят надхвърля 109%. Като цяло в страните от Западна Европа, където производителността е по-висока, работната седмица е по-кратка. Изключение правят Люксембург, Германия и Великобритания.

България е сред страните в ЕС с най-кратък платен отпуск. Законодателството у нас гарантира 20 дни почивка. Толкова е отпуската и в почти всички страни от Източна и Централна Европа. В по-старите членки на ЕС обаче тя е поне 25 дни. Най-дълго почиват в Германия, Франция и Дания – по 30 дни.

България обаче има повече официални празници в сравнение със средното за ЕС. През м.г. например 11 работни дни у нас са били обявени за почивни. Средният брой за ЕС е 8-9 дни. По тази линия най-малко са се облагодетелствали работниците в Румъния и Холандия, където са празнували само 6 дни. На обратния полюс са испанците, за които е имало 14 дни фиеста.

Европейската фондация включва и данни за работното време в браншове, в които действат колективни трудови договори. Според тях най-кратко се трудят в публичната администрация в Испания, Португалия и Франция – по 35 часа на седмица (по 7 часа на ден). В България и в повечето по-нови членки на ЕС в колективните споразумения е договорено работната седмица да е по 40 часа.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица