Свържи се с нас

Новини

173 нови камери ще дебнат по пътищата

Уредите трябва да бъдат монтирани до края на 2013 г.

Published

on

За година и половина МВР ще умножи по осем броя на стационарните камери за контрол на скоростта в страната, съобщават Аргументи БГ. Техниката ще бъде разположена на пътища и улици с концентрация на пътно-транспортни произшествия. Доказано е, че камерите действат безотказно за намаляване на скоростта.

По план всичките 173 уреда трябва да бъдат закупени и да заработят до края на 2013-та година. За да определят местата им, полицаите са обследвали участъците с концентрация на ПТП в последните 5 години.

МВР предостави данните след искане на bTV по Закона за достъп до обществена информация. В отговора си заместник-министър Веселин Вучков посочва, че списъкът не представлява държавна тайна или класифицирана информация.

Най-много нови камери ще бъдат поставени в Благоевградска област – цели 22. Едва по 2 места за новите уреди обаче са определени в областите Варна, Монтана и Силистра. Повечето камери ще са разположени в границите на населени места.

По автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Марица”, където разрешената скорост е 140 километра в час, планът предвижда да се разположат общо скромните 6 камери.

Изброените места все още са в процес на допълнително уточняване, допълват от „Пътна полиция”. Камерите имат нужда от захранване, достъп до интернет и охрана. Практиката сочи, че най-често ги монтират до бензиностанции. Там, където няма условия за стационарна камера, катаджиите ще бдят до преносими уреди, които също са предвидени за закупуване, научаваме от bTV.

Справка показва, че в момента у нас работят едва 22 стационарни камери за контрол на скоростта. При досегашните обществени поръчки един такъв уред е възлизал на около 50 000 лева. Камерите се „изплащат” за около 2-3 месеца от наложените санкции. Всички средства от електронните фишове се трупат в създадения миналата година Фонд за пътна безопасност. Именно от него ще се финансират и новите придобивки на катаджиите.

Вече тече търг на вътрешното министерство за 200 „преносими анализатори за алкохол в дъха”. Очаква се новите дрегери да струват близо 600 000 лева.

Катаджиите вече трябва да спират от движение колите на пияни шофьори. Според последните промени в Закона за движението по пътищата, ако шофьорът даде положителна проба за алкохол (над 0,5 промила), служителите на реда са длъжни още на място да отнемат малкия талон на автомобила. Полицаите чакат единствено заповед на министъра на вътрешните работи, с инструкции как точно да прилагат драстичната санкция.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово въведе по-ниски цени на картите за градския транспорт

Published

on

От днес – 1 февруари, до 31 декември 2023 г. в Габрово влизат в сила новите размери на намаленията на цените на пътуване по основни градски линии и междуселищния автомобилен транспорт, за ученици и пенсионери, както и безплатното пътуване на децата до 10 навършени години. Това беше обявено на брифинг от кмета на Габрово.

Според Постановление на Министерски съвет от 25 януари т.г., отпусканите средства от държавата за компенсиране на намаленията на абонаментните карти за учениците в дневна форма на обучение и студентите редовно обучение, включително докторантите в редовна форма на обучение, се увеличава от 30 % на 70%.

За пенсионерите компенсацията за намалено пътуване е увеличена от 20% на 40%. Както и се въвежда нова категория, според която деца до навършването им на 10 години ще пътуват безплатно.

Така в Габрово цените на абонаментната карта за пътуване по всички вътрешноградски линии стават: 14 лева вместо досегашните 26 лева за учащите; 27 лева, вместо 34 лева – за пенсионерите. Заедно с това във времето от 09.00 до 16.00 часа възрастните хора ще могат да пътуват в Габрово срещу 10 лева.

Най-голямо притеснение буди фактът, че предвидената мярка е до края на календарната година, което означава, че от 1 януари 2024 г. трябва да се въведат отново старите цени на абонаментните карти.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Българската литература nakratko“ на Иво Сиромахов гостува в Габрово

Published

on

Как може един учител да задържи вниманието на учениците в час по литература? С упорство и изобретателност – като буквално играе произведенията и биографиите на авторите!

Заповядайте да видите как се случва това и да се посмеете на премиерата на „Българската литература NAKRATKO“, на 21 февруари от 19.00 часа в зала „Възраждане“ в Габрово.

Авторът на постановката Иво Сиромахов разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф Ивелина Минева, а музикалното оформление е дело на D-Trax.

Премиерата в Габрово се случва благодарение на Продуцентска къща „Ажур Пико“.

На сцената на зала „Възраждане“ публиката ще види в ролята на трима изтерзани, но усърдни учители, Мария Игнатова – за която това е дебют на театрална сцена, Ненчо Илчев и Антоан Петров.

Изправени пред предизвикателството да преподадат българската литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици, те избират забавен подход. Всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“.

Постигат ли целта си? Заповядайте да разберете сами! Заповядайте да гледате премиерата, която ще разсмее всеки от сърце, улавяйки точно с горчива ирония моменти от битието на българското образование.

Билети за представлението Ви очакват във фото „Спринт“, на централната ул. „Радецка“ №24-26 в Габрово. За повече информация и резервации: тел. 0894 654 920 – Даниела Метева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица