Свържи се с нас

Крими

Средно по 1,5 катастрофи на ден стават в Габрово и областта

Published

on

Регистрираните пътнотранспортни произшествия през миналата година на територията на област са общо 538, спрямо 469 ПТП-та през 2021 г. Това бе съобщено по време на представянето на годишния отчет на дейността на Областната дирекция на МВР – Габрово, който бе уважен от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, заместниците му – Венцислав Катинов и Моника Димитрова-Бийчър. Присъстваха областният управител Кристина Сидерова, административните ръководители на Окръжна и Районна прокуратура, кметовете на четирите общини в областта.

При тежките произшествия със загинали, през 2022 година отчетен бе същият брой загинали – 7, както и през 2021 година. При ранените данните показват значително увеличение спрямо 2021 г. съответно 115 към 73.

Водещите фактори за настъпване на произшествията с пострадали пешеходци са нарушения на водачи на МПС, такива като отнемане предимство пешеходец, пресичащ по сигнализирана пешеходна пътека, неправилното движение на заден ход и водачите на МПС, които не съобразяват поведението си с уязвимите участници в движението, внезапно излизане на деца на пътното платно.

През последните няколко години се отчитат и случаи, при които родители, движещи се по тротоара, не указват контрол над малолетните си деца и те излизат внезапно на платното за движение.

Тежките ПТП с пешеходци са 27, загинал е 1, а ранените са 26. Велосипедистите са другите участници в движението, изложени на голям риск – през 2022 г. са регистрирани 8 тежки ПТП с велосипедисти, в които е загинал 1, а 7 са били ранени от тях 2 са деца. През същия период на миналата година произшествията са били 6 тежки ПТП със 7 ранени, като 3 от ранените са деца.

Във връзка с подобряване на пътнотранспортната обстановка и пътнотранспортния травматизъм, през изминалата година са предприети мерки за подобряване на безопасността на движение.

Активизирано бе полицейското присъствие по главните пътища и улици в населените места, където трафикът е най-натоварен и предпоставките за настъпване на ПТП са най-големи.

В изпълнение на набелязаните мерки беше активизирана контролната дейност по ЗДвП, като ежеседмично в отделните структури на ОДМВР – Габрово бяха планирани и се провеждаха специализирани полицейски операции (СПО) и с размяна на екипи, като за по-добра ефективност в СПО бяха включени и служители на „Териториална полиция“ към РУ.

По време на СПО, както и в ежедневната контролна дейност, се акцентира върху нарушенията, влияещи върху пътнотранспортния травматизъм. Засилен беше контролът над водачи, управляващи МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества, неправоспособни водачи, техническа изправност на МПС, наличие на задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите, използване на обезопасителни колани и каски от водачи и пътници в МПС, неправилно изпреварване, неспазване на предимство, неправилно спиране, престой и паркиране и други.

Освен към водачите на МПС при контрола на пътното движение беше обърнато сериозно внимание и на пешеходци, велосипедисти и водачи, управляващи пътни превозни средства с животинска тяга.

Във връзка с констатирани нарушения на ЗДвП, квалифицирани като престъпления в наказателния кодекс, през 2022 г. са образувани досъдебни производства и преписки, съответно 105 срещу водачи, управляващи МПС с над 1,2 промила алкохол в кръвта, 61 срещу водачи, управляващи МПС след употреба на наркотични или упойващи вещества, 20 срещу неправоспособни водачи, извършили нарушението повторно в едногодишен период, след като са били наказани по административен ред за същото деяние и 43 за управление на МПС, което не е регистрирано по надлежния ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Изборна търговия: Арести при спецакция на полицията в региона!

Published

on

На 27 март, на територията на област Габрово се проведе специализирана полицейска операция против престъпления, свързани с политическите права на гражданите, противодействие на битовата престъпност, опазване на обществения ред, осигуряване на полицейско присъствие в уязвимите райони и пътна безопасност.

В акцията участваха служители от Районните управления в Габрово, Севлиево, Дряново Трявна, секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР Габрово, Зонално жандармерийско управление Плевен, Регионална дирекция по горите, Българска агенция по безопасност на храните, НАП Габрово.

В хода на планираните мероприятия са били проверени общо 450 граждани, 381 автомобила, 27 лица с криминални прояви, 20 сборища на криминално проявени лица, 10 заложни къщи, 24 търговски обекта, 13 питейни заведения, 22 пункта за изкупуване на черни и цветни метали и 9 автоморги.

Съставени са били 98 акта за установяване на административни нарушения. Регистрираните по време на операция престъпления са 12, като образуваните досъдебни производства са 6. Три са задържаните лица.

Операцията е проведена по заповед на главния секретар на МВР, във връзка с разпореждането на министъра на вътрешните работи за активни действия по един от основните приоритети на МВР – повишаване на сигурността в населените места и по-ефективно противодействие на престъпността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Образуваха досъдебно производство за тежката катастрофа на бул.“Хемус“

Published

on

Под ръководството на Окръжната прокуратура в Габрово се води разследване за пътнотранспортното произшествие, възникнало в резултат на удар на лек автомобил в крайпътно дърво, при което в петък вечер настъпи смъртта на 19-годишен водач.

Досъдебното производство е започнало оглед на местопроизшествието и се води за престъпление по чл.343 ал.1  б. „в“ във вр. с чл.342 ал.1 от НК за това, че около 20.30 часа на бул. „Хемус“ в Габрово, при управление на лек автомобил „БМВ“, са нарушени правилата за движение по пътищата и предизвикано пътнотранспортно произшествие.

При него автомобилът се удари в крайпътно дърво, в резултат на което водачът на автомобила почина на място.           

Неотложните следствени действия са извършени от екип на Областната дирекция на МВР – Габрово. Предстои назначаването на съдебномедицинска експертиза и автотехническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътнотранспортно произшествие.             

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

По непотвърдена информация от източници на „Габрово Нюз“, километражът на „БМВ“-то е блокирал при скорост от около 130 км/ч, която е близо 3 пъти по-висока от разрешената в участъка и градски условия. Според опитни шофьори, неразумно високата скорост, в комбинация с особеностите на пътя, са довели до трагедията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Над 93 % осъдителни присъди и санкционни решения по дела в съда

Published

on

Прокуратурите от Габровски съдебен район отчетоха дейността си за 2022 година. На събранието, ръководено от окръжния прокурор Тихомир Петков, присъстваха Зорница Таскова – прокурор в отдел „Съдебен“ при Върховна касационна прокуратура, Йорданка Чанкова – прокурор в отдел „Административен“ при Върховна касационна прокуратура, Таня Недкова – апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Велико Търново, Антоанета Чакърова – прокурор в Апелативна прокуратура – В. Търново, административните ръководители на Окръжен съд – Габрово и Административен съд – Габрово, ръководителите на местните структури на МВР, ДАНС, С“БОП“, главният разследващ полицай, прокурорите и следователите от съдебния район.

Анализирани бяха резултатите от дейността на функциониращите две прокуратури на територията на съдебния район: Окръжна прокуратура – Габрово и Районна прокуратура – Габрово с териториалните ѝ отделения в Севлиево, Трявна и Дряново.

През 2022 г. прокуратурите от съдебния район са наблюдавали общо 2 721 досъдебни производства, от тях 64 % са били образувани през годината, което е положителен показател за срочността на разследването.

Приключени са били 1 189 досъдебни производства, всички в законовите срокове. Продължава да е висок делът на  досъдебните производства, разследвани и решени до 8 месеца, които са близо 72 % от общия брой на прекратените и внесени в съда досъдебни производства.

От провежданите досъдебни производства най-голяма част касаят престъпления по Глава V от НК „Престъпления против собствеността“ – 48 %, като от тях най-голям дял заемат кражбите – 81 % , и престъпленията по Глава XI от НК „Общоопасни престъпления“ – 41 %, сред които близо 25 % са деянията, свързани с наркотични вещества. Констатира се увеличение в броя на престъпленията против собствеността със 7,44 %, намаление в броя на престъпленията против личността и на общоопасните престъпления с около 8 %.

Налице е намаление с 40 % на престъпленията по транспорта с причинена смърт, извършени по непредпазливост и тревожно увеличение с 300 % на деянията по транспорта с причинени телесни увреждания по непредпазливост.

В резултат на екипната работа и взаимодействието на наблюдаващите прокурори и разследващите органи са отчетените най-високи резултати на средния процент разкриваемост сред прокуратурите от района на Апелативна прокуратура – В. Търново и най-висок за ОД МВР – Габрово сред дирекциите в страната.

През 2022 г е отчетен невисок брой на постановените оправдателни присъди и върнати от съда дела по внесените в съда прокурорски актове. Всички те са били обект на анализ с цел избягване на пропуски.

През отчетния период не са постановени оправдателни присъди по дела със значим обществен интерес. Съдилищата в Габровски съдебен район са постановили общо 408 осъдителни и санкционни решения. Отчетен е висок относителен дял /93.36%/ на влезлите в сила осъдителни и санкционни съдебни актове спрямо решените през 2022 г. дела, образувани по внесени прокурорски актове в съда.

Прокурор Таскова и прокурор Чанкова, както и апелативният прокурор г- жа Недкова отчетоха добрите резултати от дейността на прокуратурите в Габровски съдебен район през 2022 г. и им пожелаха да ги запазят и през 2023 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица