Свържи се с нас

Новини

През лятото се увеличават измамите с банкови карти

Published

on

През летния сезон се увеличава както разплащането с карти в търговските обекти и тегленето на пари от банкомат, така и увеличаването на измамите с банкомати и дебитни карти. Това коментира Венцислав Георгиев, старши мениджър “Картови разплащания” в търговска банка пред БТА.

Най-лесният начин да се предпазим от посегателства върху финансите си е закриването с ръка на екрана на банкомата, когато теглим пари, както и избирането на добре охранявани банкомати за теглене на средства, съветват специалистите.

През летния сезон, както и около Коледа и Нова година покупките, направени с картови разплащания, се увеличаватс около 30 процента; това лято тенденцията се запазва, заяви Георгиев. Картите масово се използват в търговските обекти, които предлагат хранителни стоки – в период на криза именно стоките от първа необходимост са най-купувани, посочи експертът.

В хранителните вериги броят на транзакциите е най-голям, макар и за по-малки суми, но пък обемите на разплащания непрекъснато се увеличават. Все повече с карти се пазарува и в магазините за черна и бяла техника, както и в големите вериги за дрехи и обувки. Въпреки, че използването на дебитни карти в търговските обекти се увеличава, все още тегленето на пари от банкомат превишава многократно директното разплащане с карта, посочи Георгиев. ПОС терминалите в търговските обекти са от 20 до 30 пъти повече от банкоматите в страната, но хората все още предпочитат да изтеглят и да разполагат с парите си кеш, добави той.

Важно е да се знае, че докато в търговските обекти при разплащане с дебитна карта не се удържа такса, то при теглене на пари от дебитна карта от ПОС терминал в банков клон таксата е по-висока, отколкото при теглене от банкомат, посочи Георгиев. Затова експертът не препоръчва този вид теглене на пари.
Банките са сключили договори с фирмите за картови разплащания и поддържат банкомати именно, за да избегнат струпването на хора в банковите офиси с цел теглене на пари, коментира специалистът. Добре е при теглене на пари от банкомат клиентът да търси машина, обслужвана от банката, защото редица банки или нямат такси при теглене на средства от клиенти с техни карти, или пък таксите са значително по-ниски, отколкото при теглене на пари от друг банкомат.

През това лято са зачестили случаите на измами с банкомати и банкомат карти, констатира Венцислав Георгиев. Докато предишни години обаче измамниците са се опитвали да проникнат в самия банкомат и да достигнат до парите в него, тази година се набляга на монтирането на скимиращи устройства, посочи експертът.

Аргументи БГ

Любопитно

Спектакъл от Милка Пурел, Иван Ковачев и Илко Илиев днес в зала „Възраждане“

Published

on

Днес, 4 февруари, от 16.00 часа в габровската зала „Възраждане“ ще бъде представен културният спектакъл, подготвен от Милка Пурел, Иван Ковачев и Илко Илиев. За първи път ще бъдат показани видео клипа „Песен за Габрово“ и музикални изпълнения на млади габровски таланти.

Милка Пурел ще представи своята най- нова книга, трета поред „Какво даде Габрово на България и света“. Накрая ще се състои предпремиерата на филма за майстор Илия Ковачев „Първомайсторът – Българският Леонардо да Винчи“.

Милка Пурел е един от най-изявените педагози и краеведи в наше време. Родена е на 23 октомври 1930 г. в с. Крамолин, но от детска възраст живее в Габрово. Завършва руска филология във Великотърновския университет и задочно следдипломна квалификация в Институт „А. С. Пушкин” – Москва. Дългогодишен учител в Първа прогимназия „Радион Умников” и ОУ „Ран Босилек”, осем години е хоноруван преподавател в Техническия университет. Автор е на редица публикации с педагогическа насоченост. Творчески върхове в нейната дейност са книгите й „Школска стряха” (летопис на ОУ „Ран Босилек”, изд. през 2000 г.), „Габровци на XX век” в три тома (2001, 2003, 2005 г.), „Габровци и стопанският подем” (2008 г.) и „Габровци на XX – XXI в. Габрово и неговите златни деца” (2009 г.) – високо оценени, както от габровската общественост, така и от специалисти в България като безспорен принос в историята и развитието на Габрово.

Г-жа Пурел е един от учредителите на Граждански комитет „Памет габровска”, дарител на Държавен архив – Габрово и на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов”. За дългогодишната си педагогическа дейност, за големия си принос в изследването на историята и развитието на града и във връзка с 90-годишнина г-жа Милка Иванова Пурел е предложена да бъде удостоена с Почетен знак на Община Габрово.

„След 17 години работа по филма „Пръвомайсторът – Българският Леонардо да Винчи“, който правих от сърце и душа, на 4 февруари той за първи път ще бъде показан пред публика – разказа потомственият ковач, синът на Илия Ковачев Иван Ковачев. Този филм е озвучен с музика, която композирахме съвместно с известния габровски композитор и музикант Илко Илиев.

Филмът е кратък, но наситен с информация, която написах буквално от раз . Като малък нямаше кой да ме бави и майка ми и баща ми ме вземаха със себе си на изложенията в Орешака. Там в изложбените зали все намирах с какво да си играя, но най- ми харесваха гълъбите наоколо. Много обичах да общувам и с художниците от цялата страна, които показваха своите произведение в Орешака. Още оттогава в главата ми са останали думите на Дечко Узунов.

А баща ми беше много скромен човек, но когато хората виждаха конструираните и измайсторени от него машини коментираха, че са толкова красиви, като че ги е изваял Леонардо да Винчи. Затова и нарекох посветения на него филм „Първомайсторът – българският Леонардо да Винчи“.

Толкова често го повтаряха посетителите на изложенията в Орешака, че това сравнение оттогава се е загнездило в главата ми“, сподели в аванс още малка част от своите спомени Иван Ковачев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Непочистена страна на прохода Шипка откъм Габрово създава трудности

Published

on

Габровската страна на прохода Шипка е непочистена и създава трудности на пътуващите. Това сигнализира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, на когото му се е наложило тази сутрин да мине през Балкана.

Човекът ни изпрати 2 снимки, с които илюстрира състоянието на пътя в разстояние на 200 метра от двете страни на Стара планина, отправяйки критики към поддържащите габровския участък.

По думите му едната снимка е от най-добре почистената габровска част на прохода, на която едва забележима е пътната настилка, докато при южната страна пътното платно е изчистено и обработено, дори в най-високата му точка.

„Коренна разлика! От габровската страна не се вижда пътят! Колите поднасят на места. При този слаб снеговалеж, който падна, цялата картинка е абсурдна и недопустима. Срамна работа направо! Един снегорин не срещнах по пътя си откъм северната страна на прохода. Откъм старозагорска обаче машините вървят, чистят и обработват. Дори застигнах снегорин“, възмущава се читателят.

Вашите новини от деня, сигнали, мнения, коментари и гледни точки можете да изпращате на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на фейсбук страницата или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост и аудитория на „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица