Свържи се с нас

Новини

Управниците на Габрово забравиха Деня на Освобождението му

Published

on

 135 години от Освобождението на Габрово се отбелязват днес. Този факт обаче е излязъл от полезрението на  местните управници. За разлика от други съседни общини, където годишнината  се  превърна в повече от празник, Габрово омаяно от юлските жеги  пропусна да отдаде своята почит и признателност към историята, към предците, към събитията, дали ни правото да се наричаме свободни.

Защо уважаеми управници забравихте една от най – светлите дати в  историята на Габрово?  Защо за пореден път неглижирахте нашата история?

А ето и фактите отпреди 135 години:

„На 10 юли 1877 (28 юни стар стил) Габрово посреща първите руски части – сотнята на поручик Иловайски от 30-ти Донски казашки полк. Руските войни са приветствани от директора на Габровската гимназия Райчо Каролев, руски възпитаник, с „Добре дошли”. Женското дружество „Майчина грижа” дарява бойците с 200 чифта бельо и други необходими вещи. За няколко дни в града пристигат още 36-ти Орловски полк, 55-ти Подолски полк, Брянския полк, 14-та пехотна дивизия, 9-а артилерийска бригада. Сформира се Габровският отряд под ръководството на ген. Валериан Ф. Дерожински със задача за овладяване на Шипченския проход. От Габрово излизат за поправка на пътя към Шипка 500 българи. Организира се печенето на 5000 хляба дневно от габровските хлебари. Осигуряват се товарни и впрегатни животни за прекарване на хляб, вода и бойни припаси в Балкана. Съставено е подробно описание на пътищата и подстъпите към Шипченския проход, осигурени са надеждни водачи сред местното население, започва възстановяването на телеграфната линия.”

Габровци, паметници на загинали за свободата на нашия град и България има много. Нека летните жеги не ви спрат да отидете и да положите по едно цвете, за да не забравяме, че днес празнуваме Свободата!

Честит празник, Габрово!

P.S. Фактите за влизането на руските войни са  взети от в-к „100 Вести“ – 03.03.2012г., автор Даниела Цонева

автор: Кристина Сидорова

Новини

Зимното поддържане в Трявна работи с пълен капацитет

Published

on

Въпреки продължаващия снеговалеж в област Габрово и натрупванията, които на места достигат до 25 см, снегопочистването и поддържането на републиканската и общинската пътна мрежа в община Трявна продължава и към този час. За това информира главен специалист „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Община Трявна Михаил Минчев.

„Фирмите към ДЗЗД „Зимно поддържане – Трявна“ работят с пълен капацитет машини и поддържаме непрестанна връзка с тях относно почистването и опесъчаването на общинската пътна мрежа. В непрестанна връзка сме и с Областно пътно управление – Пътен кантон Трявна, които отговарят за поддържането на републиканската пътна мрежа. Всички входове/изходи на Община Трявна също са проходими при зимни условия“. информира кметът на община Трявна Силвия Кръстева.

Приоритетно продължава почистването и опесъчаването на Централната градска част и високите жилищни квартали в Трявна и Плачковци, както и в районите на училища, детски градини, болници, авто и ЖП гари и пр.

Междувременно се извършва и почистване на пътната мрежа в кметствата и малките населени места. Към момента няма постъпили сигнали за прекъсвания в електрозахранването и водоснабдяването на територията на населените места в Община Трявна.

Не се съобщава за бедстващи хора и животни. Всички сигнали, постъпили от граждани и фирми на тел. 112, се приемат и обработват при дежурния към Общински съвет за сигурност и се реагира незабавно.

Община Трявна призовава всички шофьори да се съобразяват със зимните метеорологични условия и да се движат с повишено внимание с цел избягване на пътно-транспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината ще се срещне с ръководството на „ТЕЦ“-а в търсене на отговори

Published

on

Системите нарушения на топлоподаването и оплакванията от замърсявания на въздуха в жилищните квартали в района на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД генерират справедливо социално недоволство сред жителите на аброво, от самото начало на настоящия отоплителен сезон.

По този повод Община Габрово отправи към ръководството на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД покана за участие в междуинституционална среща, по повод дейността и качеството на услугата, предоставяна от дружеството.

Неговото ръководство отказа среща в Община Габрово и покани нейното ръководството на място в топлоцентралата утре – 7 февруари. Ръководството на Община Габрово ще посети „Топлофикация – Габрово“ ЕАД.

Целта на Община Габрово е габровци да получат категоричен отговор кога „Топлофикация – Габрово“ ЕАД ще предоставя на своите абонати услуга с параметри, адекватни на зимния сезон без да се налага абонатите на дружеството да прибягват до алтернативно отопление и да търпят влошеното качество на въздуха и саждите в района на дружеството.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Уличиха малолетен, откраднал дамски дрехи от магазин ден преди 2 февруари

Published

on

Непълнолетно момче бе уличено в извършването на кражба. На 1 февруари в габровската полиция постъпил сигнал за кражба на дамски дрехи, на стойност 75 лева, от търговски обект.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършител на деянието 15-годишно момче от Габрово.

По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица