Свържи се с нас

Любопитно

Според жителите на Великденските острови „статуите ходят”

Published

on

снимка: www.nvisible.com

За много от 2000-те коренни жители на Великденския остров, рапануите, произхождащи от полинезийски заселници,  тайната на огромните каменни статуи е отдавна разгадана:  ”Ние знаем истината – казва 25-годишният туристически водач Сури Туки, – статуите ходят.” Новината предаде образователният портал Академика БГ.

Нова теория за произхода на колосите беше представена и добре обоснована в “Нешънъл джиографик”. Оказва се, че множеството огромни каменни артефакти са пренасяни на цели 18 километра от каменната кариера, където са издялани, без помощта на колела, кранове или едри животни.

В миналото учените са изпробвали много начини, включващи въжета, дървени ролки и плъзгачи. Сега двама археолози излязоха с нова хипотеза – статуите моаи са оформени така, че да могат да бъда движени чрез залюляване и придвижване напред на свободния край на основата им, а след поставянето му на земята същото се повтаря и с другия. Това се постига само с въжета и човешка сила.

Тери Хърт от Университета на Хаваи и Карл Лайпо от Калифорнийския щатски университет в Лонг Бийч работиха заедно с археолога Серджио Рапу, който принадлежи към местното население рапануи от тихоокеанския остров, за да развият идеята си. Те забелязали, че дебелите кореми на статуите разрешават лесно накланяне, а D-образните им основи разрешават на управляващите движението да ги завъртат на едната или другата им страна.

Хънт и Лайпо демонстрираха, че 18 души с 3 въжета и малко тренировки могат без проблеми да придвижат и относително лесно да направляват триметрова имитация на статуя моаи, тежка около 5 тона. Допълнителни приспособления не са били необходими.

В предишен опит да разреши мистерията, чешкият инженер Павел Павел, заедно с норвежкия изследовател Тур Хейердал и още 17 души опитали да задвижат 4-метрова 9-тонна моаи в право положение с въртеливи движения на основата. Екипът обаче трябвало да спре, защото увредил основата на статуята. Това е станало през 1986 година.

Година по-късно археологът Чарлз Лав и екип от 25 души изправиха модел на същата по размери статуя в дървена шейна и за две минути я придвижиха с 45 метра с помощта на дървени ролки отдолу.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Габрово засия празнично в коледни светлини (снимки + видео)

Published

on

Габрово грейна празнично! Централният площад „Възраждане“ засия приказно за предстоящите Коледно – новогодишни дни.

Светлините на коледната елха на Габрово включи кметът Таня Христова, която заедно с малко джудже донесоха до дървото грейналата звезда, която направи така, че градът да заблести.

Това се случи снощи, 6 декември. Въпреки ниските температури във вечерта на Никулден, десетки се събраха пред Общината, за да наблюдават събитието.

Жителите и гостите на града се насладиха на прекрасния момент, който донесе още повече добро настроение, а зрелищна заря украси небето в края на тържествения момент.

За да бъде още по-празнично на пл.“Възраждане“, три феи от Драматичния театър „Рачо Стоянов“ – Габрово орисаха събитието, което стана още по-вълшебно, а за музикалното оформление на празненството се погрижиха от Оркестър „Габрово“, с диригент Николай Венков и певицата Камелия Ноева.

Актьорите, със своята прекрасна игра, докоснаха многобройната публика, впечатлявайки малки и големи, предпочели да се насладят на градското тържество по включване на празничната украса.

На габровци кметът пожела светли и вълшебни празници. „Нека бъдем по-добри, да позволим доброто да достигне до всички наши сърца и да го раздаваме на всички, които са около нас. От сърце желая на всички вас да не спирате да преживявате тези прекрасни моменти, да не спирате вие, по-порасналите, да радвате децата и да ги усмихвате“, сподели Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази вечер ще светне коледната елха на Габрово

Published

on

Светлините на коледната елха на Габрово ще бъдат запалени днес, 6 декември, от 18.00 часа на площад „Възраждане“.

За доброто настроение и усмивките на всички ще се погрижат ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и Оркестър „Габрово“.

Нека се съберем заедно около коледното дръвче в нашия град и дадем началото на празничното настроението.

Какви събития включва коледната програма през декември може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица