Свържи се с нас

Новини

Около 16 000 български младежи са опитвали дрога

Published

on

87% от българските 16-годишни ученици са употребявали алкохол в живота си, а 39% са пушили тютюневи изделия. Това показват данните от Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици ESPAD 2011.

Данните за употребата на алкохол и цигари сред 16-годишните представи Анина Чилева, основен изследовател за България към Национален център по обществено здраве. Момчил Василев, директор на Националния фокусен център по наркотици и наркомании към Националния център по наркомании, представи данните за употреба на наркотични вещества сред учениците. Той поясни, че не става въпрос за наркомани, а за младежи, които по една или друга причина са употребявали наркотици.

26% или около 15 000-16 000 от анкетираните ученици са признали, че са ползвали наркотици или упойващи вещества, каза Василев. При нас процесът е точно обратен на това, което се случва в другите страни, където тенденцията върви към намаляване на употребата. Делът на учениците, които са употребявали наркотици, се е увеличил с 12 пункта спрямо първото такова проучване от 1999 г., допълни Василев.

Общото увеличение на броя на учениците, употребили наркотични вещества в живота си се дължи по равно на увеличението на употребата на амфетамини и канабис, заяви Василев.

Голяма част от употребата на наркотици е свързана с употреба на канабис, поясни той. 24% заявяват, че са употребявали този вид наркотик поне веднъж в живота си, през последните 30 дни – 10%. По този показател България е в челната десетка на класацията на ESPAD и попада във втората група по сериозност на засегнатите от употреба на канабис страни.

На 3-то място сме по отношение на използване на наркотици извън канабиса, продължи Василев. Има стремително увеличаване на употребата на амфетамини през периода 2003-2007г., както и леко покачване за периода 2007-2011г. По отношение на употреба на сънотворни и успокоителни страната ни е в края на класацията със 3% от анкетираните ученици, допълни Василев.

В България изследванията на ESPAD се провеждат от 1999г. насам. За целева група на изследването са 16-годишните, защото вече имат сравнителен опит с използването на психоактивни вещества, поясни Анина Чилева. Около 2 400 ученици участват в изследването във всяка от 36-те страни-участнички в проучването. Според Чилева, тези данни могат да послужат за основа на практики и политики за превенцията на употреба на алкохол и наркотици сред младежите.

АргументиБГ

Новини

Над 20 часа продължава снеговалежът над Габрово

Published

on

Близо 20 часа продължава снеговалежът на територията на Габрово. Снежната покривка в града е 15-17 см. по високите части на общината минава 30 см.

На Шипка вали слаб сняг, температурата на върха е – 10 градуса, настилката се обработва периодично, проходимо е при зимни условия.

Главните пътища от Републиканската пътна мрежа също се почистват и обработват, включително и към курортен комплекс Узана. Температурата в града е минус 6 градуса, приоритетно се почистват маршрутите на обществения транспорт, подходи към лечебни заведения, училища, детски градини и ясли.

Пътищата към населените места в общината също се почистват и обработват. Градските и извънградските линии на Общински пътнически транспорт се изпълняват, част от тях с известно закъснение. Няма населени места с нарушено електроподаване.

На дежурните телефони на Община Габрово няма получени тревожни сигнали. Въпреки че за област Габрово няма обявено предупреждение от НИМХ, температурите до утре сутрин ще бъдат около минус 8-10 градуса, на места и по-ниски.

Община Габрово призовава гражданите да бъдат изключително внимателни при придвижването си, както пеша, така и с автомобил.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Какво трябва да знаем, ако детето ни е под карантина?

На вниманието на родителите, чиито деца са под карантина.

Published

on

Родителите на деца, върнати от детско заведение (детска градина или ясла), вкл. и заради карантина, имат право на болничен лист. Това е посочено в Кодекса за социално осигуряване.

Родителите на ученици до 14 години, които не посещават училище поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ, в случай че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични.

За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата – 650 лв. За семейства с две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата или 975 лв.

Помощта се отпуска на семейства, в които средният доход на човек е по-нисък или равен на 150% от минималната заплата или 975 лв. Това означава, че за да има право на такава подкрепа от държавата, семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца – до 3900 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почти 1 000 заразени с КОВИД – 19 през миналата седмица, 22 са починалите

Published

on

Двадесет и двама души са загубили битката за живота си, а деветстотин шестдесет и четири са новите потвърдени случаи на КОВИД – 19 през миналата седмица на територията на област Габрово.

Данните, обхващащи периода от 17 до 23 януари, включително, стават ясни от информация на Регионалната здравна инспекция в Габрово относно разпространението на вирусната инфекция.

През миналата седмица общо 129 пациенти са били хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ, а останалите 835 провеждат домашно лечение.

По отношение на разпределението по новите 964 заразени с КОВИД – 19 в четирите общини на област Габрово, от информация на РЗИ става ясно още, че най-много са положителните проби в Габрово, общо 667.

Сто деветдесет и четири са тези в Севлиево, петдесет и две в Трявна, и петдесет и една в Дряново, са отчетените резултати през миналата седмица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица