Свържи се с нас

Новини

Обилният дъжд създаде проблеми в Габрово

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Заради обилния дъжд тази нощ е преляло коритото на Присовски дол, както и на вливащо се дере в района на улица „Бодрост”. Наводнени са приземните етажи и мазите на около 20 къщи. До късно тази нощ те са отводнявани от повече от 20 човека на Пожарна безопасност и защита на населението. На мястото тази нощ бяха и кметът на Община Габрово Таня Христова, както и заместник кметът инж. Добрин Савчев. Работата им продължава и сега на булевард „Трети март”. В момента 3 обекта се отводняват – фирмено помещение и две жилищни сгради, една на Гачевци е отводнена сутринта.

Освен наводнените жилища, от водата е отнесена и част от настилката на улица „Бодрост”. Причина за това е и неправилно паркиран автомобил върху самоделно изграден мост над Присовски дол. Той е създал своеобразен бент и е отклонил водата към близките къщи, 5 от които са наводнени.

Долът е бил почистен от растителност, а през 2006-та година е укрепен с бетонна стена, която е в добро състояние. След приключване на отводняването днес ще започне почистване на булевард „Трети март” от наноси. Ще бъде почистена и улица „Бодрост” от довлечените от водата клони, битови отпадъци и наноси.

Тази сутрин ВиК-Габрово предприе мерки за контролирано изпускане на водни маси през основния изпускател на язовир „Христо Смирненски”, след като обилните валежи през последните 2 денонощия качиха нивото на водата до кота 528,96. Мерките са съгласувани с Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Водните маси в никакъв случай няма да причинят драстично покачване нивото на река Паничарка и няма опасност за населението.

Характерното  за падналите валежи е т.н. петнист тип – дъжд с  голяма разлика в интензитета. От общинската МТО станция са измерени паднали количества от 28 л./кв.м в централна градска част, докато стойностите на станцията на язовир „Христо Смирненски” горе показа 63 л./кв.м.

Ръководството на Община Габрово изказва специална благодарност на Съби Георгиев Георгиев – багерист от ВиК, който снощи отново се включи в разчистването на запушени водостоци.

Сигнали за кризисни ситуации може да се подават на телефони 066/80 33 28, както и на 0700 144 10.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица