Свържи се с нас

Икономика

Бил Гейтс поръча на президента да се фокусираме върху информационните технологии

Published

on

Президентът Росен Плевнелиев обсъди с Бил Гейтс в Сиатъл нова фаза на проекта “Глобални библиотеки България”, предаде агенция “Фокус”. На среща във фондация “Бил и Мелинда Гейтс” държавният глава разговаря за възможността още 500 библиотеки да бъдат оборудвани с компютри и интернет. По програмата до този момент са обхванати 960 библиотеки в 895 малки и средни населени места. 71% от библиотеките са в села. Има данни, че компютърните системи в библиотеките в тези населени места се използват за попълване на документи за кандидатстване по европейските проекти или за търсене на работа.

“Този проект приключва до 2013 година, но това, което ние днес предложихме, дискутирахме и сме сигурни, че ще успеем, е да има следваща фаза на проекта за глобални библиотеки в България. Има още 500 библиотеки, които могат да бъдат част от този проект. Преди всичко визията на Бил Гейтс е: за нас е важно да отидем и в най-малките села, за нас е важно да бъдем там, където хората могат наистина да видят перспектива. Тези библиотеки не са просто едни места, в които има много книги, а там ние трябва да дадем възможност да има перфектен интернет достъп, глобален достъп до информация и преди всичко те са едни места, които са припознати от хората и за много други неща – традиции, обичаи, обучения, електронни услуги, които да се предоставят на гражданите”, посочи Росен Плевнелиев.

На срещата е обсъдена идеята да се направи интернет портал на всички библиотеки, които участват в програмата. “Със сигурност ще има втора фаза на проекта, г-н Бил Гейтс разпитваше много подробно, беше много ентусиазиран, проектът е изключително успешен в България, с много висока оценка и от централата на фондацията и от нас”, отбеляза президентът.

Според него БАН като един държавен център за изследователска дейност с над 6000 учени може да бъде полезен за глобалната дейност на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. На срещата във фондация “Бил и Мелинда Гейтс” е договорено нейни представители да посетят България и да се запознаят на място с опита, който страната ни има в разработването на ваксини и лекарства. “България е обучавала десетки хиляди студенти от държавите от Африка и Близкия Изток и България би могла да възстанови позиции не само като център на обучение, но и като център, който да предоставя услуги в глобалната дейност на фондацията в подкрепа на Африка и Близкия изток”, каза Плевнелиев.

На въпрос дали е поканил Бил Гейтс в България, държавният глава отговори, че не е, и се обоснова така: „Той беше толкова благоразположен и добронамерен, че не исках да преиграваме. Той е толкова добре запознат с проекта „Глобални библиотеки” в България, той е толкова добре запознат с перспективите пред европейските държави, че имайки добрата комуникация между нашите екипи и неговите, със сигурност ще намерим добрия начин той да дойде. Той е от тези глобални лидери, които ще дойдат, когато има смисъл да дойдат. Ако говорим за повишаване на България и нейната репутация, ето днес тук в тази среща, ние трябва да бъдем горди, защото една програма на глобална фондация като тази се изпълнява перфектно и със съдействието на много български институции. Чуха се много добри думи и за Министерството на културата, на образованието, както и за нашия посланик и за екипите, които работят на място в България”, каза още Росен Плевнелиев.

“Много беше важно да чуем съвета на Бил Гейтс, че наистина е добре България да се фокусира върху информационните технологии. Да се фокусира върху образованието, защото през 21-и век най-важен инструмент не е производството, не е машината, земята и фабриката, а човешкото знание”, каза още президентът след срещата си с Бил Гейтс. “Смисълът на тази среща беше много ясен – България ще направи през тази година програма 2020. Добре е, че тази програма ще се фокусира върху традиционни за България индустрии – земеделие, туризъм, ще строим инфраструктура, но също така е много важно да адресираме високите технологии, иновациите, индустриите с добавена стойност. Именно за това и днес бяхме тук на тази среща, за да коментираме с един световен визионер и с един световен бизнес лидер какви са трендовете, накъде върви светът, какви са индустриите на бъдещето. Той познава много добре света, познава много добре Европа, пътува често до Брюксел и какви съвети би могъл да ни даде от гледна точка на позиционирането на България по пътя на иновациите и на индустриите с висока добавена стойност”, обясни държавният глава.

На срещата с Бил Гейтс са обсъдени още възможностите на он-лайн образованието, подобряване квалификацията на учителите, навлизането на новите технологии в образователния процес.

По думите на Плевнелиев Бил Гейтс знае отлично колко интелигентни са българите. „Много е важно да бъде организиран този потенциал на България и да сме държава, която има какво да каже в индустриите, свързани с информационните и комуникационни технологии и човешкото знание в областта на новите източници на енергия, което също така коментирахме много подробно. Той е впечатлен, че България работи по своята дългосрочна стратегия – 2020, пожелава ни успех и е хубаво, че я правим по един публичен и прозрачен начин, и че наистина акцентираме върху иновациите и върху индустрията с добавена стойност”, каза още държавният глава.

Днес продължава седемдневното официално посещение на президента Росен Плевнелиев в САЩ. Във втория ден от визитата държавният глава ще проведе редица срещи с американския бизнес, ще участва в кръгла маса по информационни технологии и ще се запознае с американския опит в енергийната ефективност. В края деня се предвижда и среща с българската бизнес общност в Сиатъл.

Целта на срещите е да се обсъдят и темите за електронното правителство, информационно-технологичния клъстер и София тех парк.

Президентът обясни, че идеята е технологичният парк в София да се изгради на 4-ти километър, до Площада на авиацията. Изграждането му трябва да започне до края на годината, а инвестицията ще възлиза на 50 млн. лв. Част от финансирането трябва да е по Оперативна програма „Конкурентноспособност”. Идеята е София тех парк да обединява на едно място институт на името на Джон Атанасов, БАН и офисни площи. Притеснението на Плевнелиев е, че в България много хора се опитват да правят нещата бързо и без да ги изпълват със съдържание, т.е. само да се усвоят парите. Той иска този център да е изпълнен със съдържание като стане средище за развие на информационните и комуникационните технологии в България.

АргументиБГ

Икономика

Заключителна конференция: Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП

Published

on

ПОКАНА

Габровската търговско-промишлена палата кани представители на малки и средни предприятия, на общините и институциите от областта, представителите на медиите на заключителна конференция по проект: „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“.

Проектът се изпълнява в партньорство с норвежката фирма Prios Kompetanse AS и се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с извършените дейности по проекта, както и с добри практики от България (Клинтех България и Община Габрово) и Норвегия. Експерти от Техническия университет в Габрово ще насочат вниманието ни към мерките, които биха могли да се приложат за повишаване на енергийната ефективност и какъв ефект би могъл да се очаква.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат на 29 април 2029 г. от 13.30 часа в Конферентната зала на Библиотеката на Техническия университет Габрово – гр. Габрово, ул. „Хаджи Димитър“ 4 (Ректорат). След края на конференцията дискусиите ще продължат на чаша вино.

Моля, заявете участие на място на мейл: office@chamber-gabrovo.com.
Линк за включване в събитието: Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/8322874812?pwd=ZHhDd0M2ZVczYjgwQ2NDS2YxKzFrUT09 Meeting ID: 832 287 4812
Passcode: 123

Приложение: Предварителна програма
За допълнителна информация: тел. 066 80 31 42, e-mail: office@chamber-gabrovo.com Галина Михнева, Ганка Бакалова

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица