Свържи се с нас

Крими

Феър плей по нашенски

Published

on

снимка: Новините.бг

В края на миналата седмица замириса на избори. В петъчния ден червената опозиция поиска от премиера Борисов да каже какво прави кабинетът, за да гарантира честни и свободни избори. Два дни по-късно отговорът дойде от Кюстендил. И заради съмненията по организацията и избирателните списъци, и заради шарения местен парламент. Дали ще станем свидетели на най-невъзможното мнозинство – БСП, ГЕРБ, РЗС и Лидер не е толкова интересно.
По-важното е, че загубата на управляващите – само 4 места от 37 общо в местния парламент, е предупреждение. Но не само към тях. То е към всички онези, които в петъчния ден премиерът и председател на ГЕРБ призова за феър плей.

Но какво значи този спортен термин в българската политическа действителност? Ще бъде наивно, ако приемем понятието в буквалния смисъл, т.е. като призив за честна игра и да няма ритане по кокалчетата. Феър плей по нашенски означава, че колкото и да критикува опозицията кроежите на управляващите, тя никога не оспорва тяхното изрично право да променят изборния закон. По причина, че всеки иска правото си ненакърнено, когато му дойде времето да се сдобие с властта. Куриозно е, но ако сега управляващите поискат да обърнат пропорционалната система на мажоритарна, могат да го направят без никакви проблеми. На теория и при долния праг за кворум в пленарната зала, такъв закон може да мине с малко над 60 депутатски гласа.
Какво значи това, всеки сам може да си отговори. Като знае, че става дума за закон, който е основополагащ за политическата ни система. При това в страна с еднокамерен парламент и неработеща съдебна система.

Докладът на Организацията сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за миналогодишните избори не стресна българските политици. Да се надяваме, че случилото се в Кюстендил ще го направи. Когато всяка управляваща партия може да променя изборния закон, решаваща става конюнктурата, а не политическата философия и правата на гражданите. Но това има своя предел. Предел и бъркотия, зад която вече надничат сума ти конюктурни партии. И на местно, и на национално равнище.

Що за самоубийствена игра водят днешните български политически партии, можем най-добре да разберем, ако се огледаме как го правят хората. В по-далечни или по-близки страни.
Така например, в актуалната напоследък Франция, изборният закон е органически, изискващ квалифицирано мнозинство и сложна процедура в двете палати на парламента. Никакъв шанс преди за Саркози, а сега и за Франсоа Оланд, да сторят онова, което без усилие и за броени дни прави всяка българска партия, която има мнозинство в парламента.  На север братята румънци не са цъфнали и вързали, но поне са си научили урока. И според тяхната Конституция изборните закони са органически. И съответно се гласуват от парламентаристите с мнозинство от две трети. По същия начин приемат изборните закони в Унгария и Словения. Така е в Чехия, където  процедурата в двете палати също е достатъчно сложна, при това с висок изискуем кворум в пленарните заседания.

Накъде сме тръгнали ние, е въпросът? Засега към промяна в Конституцията, която да предвиди квалифицирано мнозинство за промяна в бюджетните параметри. А какво ще се случи, когато един ден бюджетът влезе в един напазаруван шарен парламент, разтеглен от крайно ляво до крайно дясно? И дали няма до дойде момент, кога политическата стабилност ще е също толкова важна, колкото финансовата.

На този въпрос засега българските политически партии не дават отговор. Или по-скоро отговорът е в наскоро приетия Изборен кодекс, претърпял три промени още през първата година от неговото приемане.

Ето защо, според мен, в препоръките на ОССЕ са пропуснали нещо много важно: няма избирателен закон, който да респектира партии и избиратели, ако вместо основополагащ консенсус, в него е вградена единственото волята на управляващите.

В близкото минало, особено през 2009 година, промените в тогавашния изборен закон, изиграха лоша шега на днешната червена опозиция.

Изборите в Кюстендил сочат, че идната година потърпевшите може би ще са повече.

Автор: Виктор Киселов

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Закопчаха две жени заради пико, сред тях 42-годишна от Поповци

Published

on

В Габрово и Севлиево се проведе специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотични вещества. В хода на акцията бяха задържани две жени, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

На 21 март, около 23.10 часа, в Габрово, била спряна за полицейска проверка 42-годишна жителка на село Поповци. Жената придобила и държала в себе си жълто кристално вещество, реагирало при полевия наркотест на метамфетамин.

По случая било образувано бързо производство.

Ден след ареста ѝ, на 22 март, около 23.30 часа, в Севлиево за полицейска проверка бил отбил “Ситроен Ксантия“, управляван от 23-годишна местна дама. На място била извършена проверка за употреба на наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за метамфетамин.

Младата жена се съгласила с показателите на техническото средство и отказала кръвна проба.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Крими

Две коли се удариха край Габрово

Published

on

Две коли се сблъскаха в района на кръстовището, от което започва околовръстният път на Габрово, близо до село Донино, на което бяха въведени мерки за повишаване на безопасността му чрез гъвкави ограничители.

За щастие при инцидента няма жертви и пострадали, нанесени са единствено материални щети по автомобилите.

Катастрофата е станала в неделя, 24 март, в часовете около обед, информира до „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимка от мястото на произшествието.

Сблъскали два немски автомобила: „Опел“ и „Фолксваген“, и двата червени на цвят. За пътния инцидент за „Габрово Нюз“ потвърдиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

По данни на полицията пробите за алкохол на участниците в катастрофата са отрицателни.

„Опел“-ът, със старозагорска регистрация, е идвал от посока Севлиево и се е движел към село Донино, като в зоната на кръстовището се сблъскал с „Фолксваген“-а, каращ по главния път Габрово – Велико Търново.

Зареди още

Крими

77 нарушения на пътя през нощта само за този уикенд в региона

Published

on

77 нарушения на пътя през нощта констатираха органите на реда през отминалия уикенд при специализирана полицейска операция по безопасност на движението. Резултатите от акцията бяха обявени днес от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Засилените проверки за установяване на водачи, управляващи автомобили след употреба на алкохол, наркотици и установяване на неправоспособни водачи, се проведоха в периода от 15 до 17 март, за времето от 21.00 до 03.00 часа на територията на цялата област Габрово.

Целта на акция бе намаляване на пътнотранспортния травматизъм чрез превенция и контрол на нарушения, водещи до тежки пътнотранспортни произшествия.

В хода на операцията бяха извършени проверки за установяване на водачи, управляващи след употреба на алкохол, наркотици или техни аналози, установяване на неправоспособни водачи, използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците на МПС, ползване на обезопасителни системи за превоз на деца в МПС.

От петък до неделя бяха извършени проверки на общо 312 автомобила и 361 лица. Констатираните нарушения са 77, за които полицаите съставили 9 акта и наложили 68 глоби с фиш.

Установен е бил един водач, шофирал след употреба на алкохол, като дрегерът отчел 2.19 промила. Нарушенията за неизползване на обезопасителни колани са 3, а 1 бил санкциониран за превоз на дете без обезопасителна система.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица