Свържи се с нас

Крими

ДДС престъпленията с най-висок дял за 2011г.

Published

on

снимка: ivenews.bg

През 2011 г. с най-висок дял са престъпленията по неправомерно усвояване на ДДС. Това сочат изнесените данни на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ за 2011 година. От общо регистрирани 250 000 фирми по ДДС, над 12% в различна степен са участвали в схеми за източване на данъка. В последните години се забелязва намаляване броя на лицата, участващи в ДДС измами, но от друга страна щетите от невнесен ДДС, причинени от един извършител са нараснали. Установените от ГДБОП щети, които са в размер на над 45 839 757 млн. лв. Неутрализирани са 11 ОПГ с 47 участници. Новоустановени са 17 ОПГ.

В сравнение с 2010, през 2011 г. се наблюдава все по-трудното интегриране на придобитите, чрез престъпна дейност финансови средства в стопанския оборот, поради намаляване на реалната производителност в национален мащаб. Изпирането на пари е част от престъпната дейност на всички ОПГ. Основен фактор, благоприятстващ развитието на този вид престъпност, е липсата на териториална ограниченост в действията на лицата. Те безпрепятствено регистрират голям брой дружества и банкови сметки в страни по цял свят. По този начин от една страна получават средствата на легално основание, от друга – се затруднява установяването на първоизточника на тези средства, което води до забавяне на извършваните проверки.

България продължава да се определя като транзитна за всички видове наркотици. Най-често трафикираният наркотик през страната е хероин, предназначен за страни от Централна и Западна Европа. Българските престъпни групи, участващи в хероиновия трафик, са подизпълнители в чужди наркоорганизации и тяхната роля се свежда до логистична поддръжка или куриерска дейност. Страната ни вече не се оценява като производител на амфетамин, а се приема като транзитна страна в неговия трафик.

През 2011 г. компютърните престъпления бележат ръст, който се обяснява с все по-голямата достъпност на компютърните технологии. ГДБОП отчита и нарастване на броя на престъпленията, свързани с незаконни разкопки и сделки с културни ценности.

През изминалата година се наблюдава увеличение на престъпленията по изготвяне и разпространение на неистински електронни разплащателни инструменти и официални документи и в по-малка степен – на фалшифицирането и разпространението на парични знаци.

Икономическата криза в страната и ЕС и стагнацията в активността на бизнеса, в условията на нарастване на конкуренцията, увеличи корупционният натиск върху държавните служители и мениджмънта чрез прилагане на механизми за корупционно елиминиране на конкуренцията. Нарасна и корупционният натиск върху длъжностните лица от съдебната и държавната власт от страна на престъпни структури, участници в “сивата” икономика и от отделни граждани.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Акция срещу изборната търговия в севлиевския квартал „Балабанца“

Published

on

Служители от Областната дирекция на МВР – Габрово, колегите им от севлиевската полиция, Зоналното жандармерийско управление в Плевен, Териториалната дирекция на НАП – Велико Търново и Областна дирекция безопасност на храните – Габрово влязоха в севлиевския квартал „Балабанца“.

Съвместната операция бе насочена срещу укриването на доходи от търговска дейност, съхранение и разпространение на хранителни стоки, които не отговарят на действащите стандарти, разпространение на акцизни стоки, без наличие на български акцизен бандерол, подготовка и организация на контролиран вот, във връзка с предстоящите избори на 2 октомври.

Акцията е била реализирана в петък, 23 септември, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово. В хода на операцията са били проверени 6 магазина за продажба на хранителни стоки и 9 лица.

В хода на извършените проверки не са установени нарушения на данъчното, здравно и изборно законодателство. От страна на ТД на НАП са били изготвени 2 констативни протокола.

В търговски обект, находящ се на ул. „Светлина“, са били открити спиртни напитки, които не са облепени с български акцизен бандерол. На управителя е съставен акт за установяване на административно нарушение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

13-годишен нападна и ограби малолетен в центъра на Габрово

Published

on

13-годишен нападна и ограби малолетен в центъра на Габрово. Престъплението е било извършено в деня на Независимостта, 22 септември.

Тогава в полицията постъпил сигнал, че в района на ул. „Еманул Манолов“ неизвестно лице, използвайки заплахи, отнело пари от малолетно лице.

В резултат на предприетите незабавни действия било установено, че извършител на деянието е 13-годишно момче, известно на МВР и с наложена възпитателна мярка.

След окомплектоване, материалите ще бъдат изпратени на Районна прокуратура Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Ученик е с мозъчно сътресение след бой в габровско училище

Published

on

15-годишен ученик бе приет с мозъчно сътресение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово след бой в габровско училище.

Случаят се разиграл в последния учебен за миналата седмица ден, около 11.05 часа, в една от местните професионални гимназии.

Тогава в полицията постъпил сигнал от медицински служител, който съобщил за пострадал ученик.

Пристигналият на място полицейски екип установил, че при възникнал конфликт между ученици били нанесени удари в главата на 15-годишно момче.

То било откарано в местната болница, с нанесена средна телесна повреда, изразяваща се в сътресение на мозъка.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършител на деянието е 17-годишно момче, ученик в същото училище, известно на МВР и с налагани възпитателни мерки.

По случая е образувана преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица