Свържи се с нас

Култура

Общината финансира седем проекта в областта на културата

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Седем от подадените общо 14 проектни предложения в проектната сесия на Програма култура за 2012 г. ще бъдат финансирани от бюджета на Община Габрово с решение на кмета на общината.

В рамките на проектната сесия, Община Габрово обяви четири приоритета за кандидатстване – „Изкуство край реката”, „Иновативни културни събития” и „Изкуството – мост между поколенията” и „Културно-историческо наследство”.

Постъпилите 14 проектни предложения бяха оценявани от 9-членна експертна комисия, назначена със заповед на кмета и одобрена от Общинския съвет, съобщават от Община Габрово. В нея, освен представители на администрацията и общински съвет, бяха включени двама външни експерти.

Одобрени от експертната комисия са следните проекти:

По приоритет 1Изкуство край реката

1. Кандидатстваща организация: Сдружение „Артерия”
Име на проекта:
„Игри в светлинна инсталация”
2. Кандидатстваща организация:
Народно читалище „Габрово – 2002”
Име на проекта:
„Летен събор на бийтбоксерите в центъра на България”

По приоритет 2 – Иновативни културни събития:

1. Кандидатстваща организация: Народно читалище „Светлина 1927”, с. Жълтеш
Име на проекта:
„Заедно към извора…”
2. Кандидатстваща организация:
Сдружение „Фабриката”
Име на проекта:
„Книгата като сетивен лабиринт”
3. Кандидатстваща организация:
Сдружение „Артерия”
Име на проекта:
„Двоен стандарт”

По приоритет 3 –  Изкуството – мост между поколенията

1. Кандидатстваща организация: Народно читалище „Дядо Стойно 1927”, с. Поповци
Име на проекта:
„В нашето читалище детското лято е за всички”
2. Кандидатстваща организация:
Народно читалище „Априлов-Палаузов 1861”
Име на проекта:
„Мъниста за гердан”.

Подадените предложения по Приоритет 4 не успяха да съберат необходимият минимум от точки за класиране, поради това проекти в това направление няма да бъдат финансирани, допълват от общинската администрация. Съдържанието на одобрените идеи ще бъде поетапно представено пред обществеността. Периодът на тяхната реализация е до края на календарната година.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Библиотечните специалисти в област Габрово ще повишат квалификацията си

Published

on

Проектът „Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – център за повишаване на професионалната компетентност на библиотечните специалисти от Габровска област” е финансиран от Министерството на културата на обща стойност 10 000 лв.

Средствата се предоставят от Министерство на културата чрез проектна сесия за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на МК.

Планираните инициативи са насочени към повишаване квалификацията на библиотечните специалисти в област Габрово и придобиването от тях на нови знания, умения и компетентности.

Дейностите по проекта включват издаване на помагало „В помощ на читалищния библиотекар”, провеждане на обучителни семинари за повишаване на квалификацията, практикуми, пилотно обучение за работещите с деца в библиотеките от региона, обмяна на опит и добри практики в краеведската и методическата дейност, обогатяване на библиотековедския фонд, пътуващ семинар за споделяне на добри практики с колегията на РБ „Пейо Яворов” – Бургас.

В проекта е заложено и издаването на библиографски указател „Акад. Никола Михов”, съвместно с Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, посветен на 145-годишнината от рождението на първия български библиограф.

Зареди още

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица