Свържи се с нас

Култура

Завърши Националният конкурс „Най-синьото вълшебство”

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Националният литературен конкурс „Най-синьото вълшебство”, посветен на 50-годишнината от рождението на поетесата Петя Дубарова завърши. Той беше организиран от Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“. Организаторите бяха разделили участниците в две възрастови групи. Във възрастовата група от 10 до 14 години, първо място за стихотворение грабна Васил Цонев,  на12 години, от ОУ „Ран Босилек“. За разказ Първа награда бе присъдена на Доника Ивова, на 11 години, от ПМГ „Акад. Ив- Гюзелев“,  а второ място за Виктория Мирославова, на 13 години, от ОУ „ Ран Босилек“.

При възрастовата група от 15 до 19 години  първо място зае Селена Йорданова, на 18 години, ПМГ „Акад. Ив. Гюзелев“ и в двете категории на конкурса – за стихотворение и разказ.

За стихотворение  специалната награда за поезия  получи Диана Мъркова, на 16 години, СОУ „Иван Вазов“ – Пловдив , второто място беше заето от Николина Нян Хо , на 16 години, Националната Априловска гимназия, а трета награда взе Стефани Дошкова, на 16 години, също от НАГ. За разказ на второ място се класира Йорданка Делева, 16 години, СОУ „Хр. Проданов“ -Карлово, а трета стана Станимира Тодорова, 16 години, НАГ, гр. Габрово.

Своите самостоятелни творби изпратиха деца и юноши не само от  Габрово, но и от София, Пловдив, Шумен, Стара Загора, Карлово. Организаторите споделят, че са получили извън класирането и стихотворенията на две участнички от далечна Украйна: Диана Енина, на 14 години, с „Лист осеннего дня” и „Листопад”, и Юлия Качкарева, на 16 години, със стихотворението „Волшебство весны”.

Общият брой на изпратените творби е 49. Сред получените творби има и други заглавия, които заслужавали да бъдат отличени, затова по общо решение на комисията са били раздадени и 4 награди „За творчески дебют“ :

1.Кристин Димова, 16 години, НАГ, гр.Габрово
2.Галина Костова, 18 години, СОУ „ИванВазов“, гр. Стара Загора
3.Мирослав Начев, 16 години, НАГ, гр. Габрово
4.Виола Халачева, 16 години, НАГ, гр. Габрово

Наградите на отличените габровци бяха връчени на 25 април 2012 г., от 13.30 ч. в Актова зала на Националната Априловска Гимназия, след „Час, посветен на Петя Дубарова” – художествено-документален рецитал, подготвен от възпитаници на НАГ- Габрово от 10 клас с ръководител Снежанка Барболова. Наградените от други градове ще получат своите отличия по пощата.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Първа научна конференция „Епохи, личности, памет“

Published

on

През тази година Исторически музей – Дряново, Община Дряново и Исторически факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” организират първото издание на националната научна конференция “Епохи, личности, памет”, която ще се проведе в Дряново на 29 и 30 септември. Научен ръководител на конференцията е проф. д-р Петко Ст. Петков.

Конференцията се посвещава на 150 години от рождението на Никола Мушанов и 130 години от рождението на Стойчо Мошанов. Примерните тематични полета на научните разработки в широко поставената от организаторите историческа рамка на заглавието са: Дряново и неговите личности; Проблеми на българската модернизация; България в света; Памет и културно-историческо наследство.

Предвижда се и издаване на сборник с докладите от конференцията.

Към поставените условия за участие в научния форум интерес проявиха 40 учени: университетски преподаватели, научни работници в БАН, специалисти в структурите на Държавен архив, Регионални и общински музеи.

Националната научна конференция ще се проведе в два последователни дни като докладите са тематично разделени и хронологично подредени в две секции: „Епохи и личности” и „Памет”.

В културната програма на участниците, в края на първия работен ден, е включено и посещение на Икономовата къща, в която е разположена експозиция „Възрожденско църковно изкуство в Дряново”.

„Големият интерес към така поставената от организаторите тема на научната конференция, разнообразието от заглавия със заявка за нов съществен принос по историческата ни осведоменост и осветляване живота, делото на личности, институции и събития, ни карат да сме оптимисти за успеха на новото начинание и да работим в посока Националната конференция „Епохи, личности, памет” в Дряново да стане традиционна за научните среди в България“, заяви Иван Христов, директор на Историческия музей в Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица