Свържи се с нас

Култура

В Габрово на 1 март

Published

on

снимка: Община Габрово

Баба Марта още не е дошла, но характерът й вече започна да се проявява. След слънчевия и топъл уикенд, на който за съжаление снежната котка не можа да издържи, в Габрово вече вали сняг.

Синоптиците обаче обещават по-хубаво време за първи март, дори с известна доза слънце. Как да го оползотворим?

В 13.00 часа в Етъра ще е интересно за децата. Те ще могат да изработят собствена мартеница от вълна. В хотел „Странноприемница” започва изложбата „Мартенска обредност”, по време на която ще бъдат обявени и победителите от конкурса за мартеница.

В 17.00 часа на площад „Възраждане” ще започне заплитането на най-дългата жива мартеница – с помощта на оркестър Габрово и фолклорните състави на града.

В 18.00 часа празникът продължава в зала „Възраждане” със заключителен концерт-спектакъл по проекта „150 години по-късно”.

По същото време (18.00 часа) в зелената зала на Дом на културата ще започне класова продукция на музикалния отдел на ДФА „Габровче”.

Освен това, ако имате път към Узана, вече е традиция Посетителски информационен център „Узана” да организира работилница за мартеници за почиващите и гостите в местността. От 1 до 3 март, включително, всички желаещи могат сами да си направят мартеница, която да си вземат за спомен.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица