Свържи се с нас

Икономика

С 2% се е увеличила бедността само за година

Published

on

2% се е увеличила бедността в България само за година – от февруари 2010 до февруари 2011 г.. Това показват данните от изследване на Световната банка и институт “Отворено общество”. Изследването е обхванало 2400 домакинства в страната.

Около 21 процента от населението е било бедно през февруари 2010 г. и нараства до 23 процента година по-късно. Профилът на бедността през 2011 г. е бил сходен с този от предкризисния период, обобщават експертите.

Глобалната икономическа криза от 2009 – 2010 г. е ударила българските домакинства главно чрез пазара на труда, увеличената безработица и намаленото работно време. Обеднява градското население, което е по-силно засегнато.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е отбелязал спад от 5.5 на сто през 2009 г. и ръст от 0.2 процента през 2010 г. Потреблението на домакинствата е спаднало със 7.2 на сто през 2009 г. и с 1.3 на сто през 2010 г. Въпреки колебанията в производството домакинствата през 2009-2010 г. са задържали доходите си на нивото от 2008 г.

В доклада се посочва, че кризата не е променила съществено профила на бедност.
Домакинствата с най-голям риск от бедност са тези, в които главата на домакинството е безработен, тези в които няма образование, както и самотните майки и многодетните семейства. Според проучването в периода февруари 2010 г. – 2011 г. общият дял на безработните е около 13.8 – 13.9 процента, като се забелязва нарастване на дела на уязвимите групи – младежи, роми, хора с ниско образование.

Данните сочат, че хората са усетили влиянието на кризата основно чрез заетостта и доходите. Същевременно семействата са затегнали коланите като са ограничили битовите си разходи, разходите за храна, както и инвестиции за превантивни грижи, грижи и образование.

Около 40 на сто от домакинствата са намалили разходите си за комунални услуги. Най-бедните най-често намаляват разходите си за храна, в сравнение с богатите.
Около 20% от домакинствата са престанали да купуват редовно предписваните им лекарства. През 2010 г. 62 на сто от ромите и 41 от турските домакинства са престанали да купуват редовно лекарства. 33 на сто ромите и 18 на сто турското население са пропуснали профилактични прегледи.

Българите са възприели стратегията да компенсират намалените доходи с повече работа, но да го направят са успели само високообразованите. България остава последна в Европейския съюз (ЕС) по размер на минималната работна заплата и през януари, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Със 138 евро минимално възнаграждение страната ни остава последна в Еврообщността. Преди нас е Румъния със 162 евро.

42% от българските граждани са заплашени от бедност или социално изключване, като по този показател страната ни е на първо място в ЕС, показа друго изследване на Евростат.

АргументиБГ

Икономика

Привличането на световни технологични производства променят икономиката ни!

Published

on

Привличането на международни технологични лидери и производства, с висока добавена стойност, променя икономическата среда в България. Това заяви президентът Румен Радев по време на церемонията по разширяване на производствения капацитет на завода за модерно оборудване за високо напрежение в Севлиево.

С официалното откриване днес се отбелязват и 60 години от създаването на производствения завод, който днес е един от най-големите по рода си в Източна Европа.

В приветствието си държавният глава посочи, че е важно в България да има компании, които са се доказали като символ на технологичен прогрес с високи стандарти за качество и зелени политики. „Това допринася за достойното ни място в европейското семейство и за бъдещето ни като модерна държава“, заяви Румен Радев.

Президентът посочи, че с технологичните си решения компанията стимулира развитието на българската икономика в редица важни сектори като индустрия, транспорт, инфраструктура чрез изграждането на интелигентни зелени мрежи за гъвкаво и устойчиво генериране и пренос на електрическа енергия.

„Инвестицията е не само в модерни технологии, но и в човешки капитал, като основна ценност са хората, на които се дава възможност за развитие и обучение“, заяви Румен Радев.

Президентът приветства амбициите на световния технологичен лидер да ускори темпото за постигане на въглеродна неутралност чрез нови технологии и цифрова трансформация.

Президентът посети базата за производство на модерно оборудване за високо напрежение в Севлиево по покана на българското представителство на компанията и Германо-Българската индустриално-търговска камара.

В рамките на посещението си президентът разгледа производствения процес и се срещна с млади специалисти, работещи в компанията.

В церемонията днес участваха представители на местната и изпълнителната власт, дипломати, представители на ръководството на компанията.

Международната технологична компания оперира в България повече от 40 години и в момента в нея работят над 800 служители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

„Подем“ отпразнува 60 години!

Published

on

Габровската компания „Подемкран“ отпразнува 60 години от създаването на „Подем“. Годишнината, която през 2021 година бе отложена, поради усложнената епидемична обстановка тогава, свързана с КОВИД-19, бе отбелязана на 16 септември в парка „Маркотея“, със звездно представление и много добро настроение.

„От самото си създаване до наши дни „Подемкран“ не спира да се развива, като през годините успява да се утвърди като водещ производител на подемни съоръжения в Европа. Този успех се дължи на непрекъснатия стремеж към иновации. Ние се вслушваме в нуждите на клиентите и предлагаме най-оптимални решения за увеличаване тяхната производителност“, каза изпълнителният директор на „Подемкран“ АД Георги Стоименов.

В своето слово пред служителите той благодари на всички тях, както и на работниците в миналото, допринесли със своя труд за доброто име и имидж на фирмата днес. В обръщението си Стоименов отбеляза, че 60-годишнината на фирмата е празник на Габрово, тъй като предприятието е дало бит и препитание на немалък брой хора.

„От своето създаване до наши дни дружеството е преживяло нелеки времена. С много вяра в това, което сме правили и страшно много труд, успяхме да ги преодолеем“, добави още той.

Изпълнителният директор на фирмата цитира думите на големия български индустриалец Пенчо Семов: „Любов, труд и постоянство“, които той разкри, че това са ценностите, в които компанията вярва и са водещи при управлението в годините от нейното създаване. Георги Стоименов пожела на целия екип на „Подемкран“ да обича това, което прави.

По време на събитието беше награден дългогодишният служител на дружеството Рафаил Иванов. Празникът беше уважен и от бившия директор на предприятието г-н Стефан Станчев.

Водещ на фирменото тържество беше телевизионният водещ, модел и актриса Мария Силвестър, а за доброто настроение на присъстващите се погрижиха актьорът Бойко Кръстанов и Танцова формация „Габровче“, които вдигнаха на крак гостите на празненството.

След тях на сцената се качи българският актьор, композитор, музикант, певец и филмов режисьор Стефан Вълдобрев. Тържеството завърши с красиви фойерверки, които озариха небето над Габрово.

„Подемкран“ АД е сред водещите в света доставчици на кранови компоненти, предназначени за кранопроизводители и крайни клиенти. Наследник е на електротелферния завод Подем (ЕТЗ Подем, град Габрово).

В наши дни компанията е структороопределяща за развитието на Габрово и е един от предпочитаните работодатели в региона. Във фирмата сега работа намират приблизително 260 служители, в които тя не спира да инвестира и стимулира.

Средната работна заплата възлиза на близо 2 000 лева. От 1 октомври т.г. „Подемкран“ ще вложи допълни 400 000 лева, за да подпомогне работниците с допълнителни придобивки.

Зареди още

Икономика

Президентът ще участва в церемония по разширяване на завод в Севлиево

Published

on

На 20 септември, вторник, президентът Румен Радев ще посети Севлиево, където ще участва в церемонията по разширяване на производствения капацитет на завод за модерно оборудване за високо напрежение.

Официалното откриване започва в 11.00 часа. С церемонията се отбелязват и 60 години от създаването на производствения завод.

В рамките на посещението президентът ще разгледа производствения процес и ще се срещне с млади специалисти, работещи в компанията.

Международната технологична компания оперира в България повече от 40 години и в момента в нея работят над 800 служители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица