Свържи се с нас

Новини

2 365 деца в област Габрово живеят в бедност

Регионална среща обсъди проблемите на децата в Габрово, Велико Търново, Разград, Русе и Силистра.

Published

on

Снимката е илюстративна

2 365 от малките жители на област Габрово през 2016 г. са живели под линията на бедността. Тревожните данни бяха оповестени на Регионална среща, която обсъди проблемите на децата в Габрово, Велико Търново, Разград, Русе и Силистра.

Броят на бедните деца във Във Велико Търново се е увеличил. За миналата година те са били 154, което е с 22 деца повече в сравнение с предходната година. Малчуганите в Силистра, изпитвали тежки материални лишения, са били 422, а в Разград – 662. Бедните деца в Русе през 2015 г. са 1 129, а през 2016 г. намаляват до 506.

Общо в Северен Централен регион на България в бедност живеят около 44% от децата, което с 0.5% по-високо от средното за страната.

Специалистите твърдят, че колкото по-дълго децата живеят в крайна нищета, толкова по сериозни са последствията за тях. По-вероятно е те да се сблъскат с трудности като социална изолация, проблеми с образованието и здравословни проблеми.

Данните и изводите са част от мащабен анализ за проблемите на децата от областите Велико Търново, Габрово, Русе, Разград и Силистра, който бе представен на регионална среща във Велико Търново на 7 и 8 април.

Целта на събитието бе да събере хора от различни професии, работещи на различни места и на различни позиции, но обединени от една кауза – решаване проблемите на децата.

Ирина Алексиева

„За мен проектът „Гласът на българските деца“, от който тази среща е част, е много специален. Този глас трябва да бъде чут не само от родителите на децата, а и на всички нива на власт“, заяви пред присъстващите представители на областите администрации, кметове и членове на неправителствени организации Ирина Алексиева, изп. директор на Българското училище за политика „Димитър Паница”, което е организатор на форума.

Образованието е другата сфера с открояващи се не малко проблеми, показва още анализът, изготвен от образователния експерт Ирина Алексиева.

За учебната 2016-2017 г. в Северен Централен регион от училище са отпаднали общо 308 деца, като най-много от тях са от област Русе – 133. Във Велико Търново напусналите училище са 70, в Силистра – 50, в Разград – 47, а в Габрово – 8.

Ирина Алексиева

Децата остават извън класните стаи заради социални и семейни причини, неразбиране на преподаваното или неумения да наваксат пропуснат учебен материал. Причини са още ниските доходи и липса на средства за осигуряване на нужните условия за обучение от страна на родителите, нуждата учениците да работят, за да подпомагат семейния бюджет, както и необходимостта да полагат грижи за по-малки братя или сестри. В малките населени места, където са закрити училища, често майките и бащите се безпокоят за безопасността на децата си, особено ако те са момичетата, и предпочитат да ги оставят вкъщи вместо да пътуват до училище.
Проблеми има и при образованието и грижите за децата с увреждания и специални нужди.

Най-голям е техният брой в областите В. Търново, Габрово и Русе. Към февруари 2017 г. В област Велико Търново са регистрирани 694 деца с увреждания. Сравнителният анализ показва, че броят на тази рискова група се е увеличил почти три пъти от 2010 г. насам.

Почти двойно е нараснал броят на децата с увреждания в област Габрово и към февруари 2017 г. те са 446 като повечето от тях са с физически увреждания. Според специалистите няма изграден капацитет, достатъчен да задоволи потребностите им, включително и по отношение на свързаните групи в риск – семействата на деца с увреждания.

Като друго основно предизвикателство докладът посочва липсата на реален възрастен, който се грижи за израстването на детето до зрялост. Поради миграцията на родителите, високата им заетост или неумението им да комуникират с децата, много малчугани се отглеждат от баби и дядовци или растат сами, което възпрепятства образователния им успех и развитие.

На фона на анализа участващите в регионалната среща в старата столица набелязаха мерки за справяне с проблемите на децата от областите Габрово, Велико Търново, Разград, Русе и Силистра. Сред предложените такива бяха създаване на мобилни училища, връщането на някогашните младежки домове в съвременна форма, развитието на мобилни консултативни екипи, обучение в предприемачество за семейства в затруднено материално положение, както и земеделски стопанства вместо помощи за такива семейства. Като мерки за справяне с проблемите на децата бяха отбелязани и евентуални законодателни промени, като премахване на порочната практика в образованието, където в момента едно дете е равно на определена парична сума.

Култура

Световноизвестният художник Николай Панайотов реставрира стенописа в НЧ „Развитие-1870”

Published

on

Световноизвестният български художник Николай Панайотов, който живее и работи от 30 години във Франция, реставрира стенописа в Народно читалище „Развитие-1870”. Произведението – негово дело, е една от първите му големи творби. Сред тях са и мозайките в Дома на културата „Мара Белчева”, както и стенописите на Общинската болница в Севлиево.

Николай Панайотов e роден през 1956 г. в София. Завършва стенопис в Художествената академия в българската столица и от 1983 до 1990 г. преподава същата специалност. След това се установява в Париж, където Френското министерство на културата му предоставя ателие. Прави поредица изложби живопис в галерии в Париж, Белгия и Люксембург, Германия, САЩ, Националната галерия и Галерията за чуждестранно изкуство в София.

През 2008 г. Панайотов създаде Център за модерно изкуство „Бялото училище” в севлиевското село Стоките и превърна изоставеното школо в огромна галерия на съвременното изкуство. Така, вече години наред, той твори и живее между ателието си в Париж и Бялото училище.

По време на тазгодишния престой на Панайотов в България, художникът се отзова на молбата на председателя на читалището Данаил Лалев да реставрира стенописа.

„Огромно благодаря за отзивчивостта на Николай Панайотов. Стенописът, който посреща стотици граждани и гости в читалище „Развитие”, нашия храм на култура и духовност в Севлиево, е признат шедьовър на изкуството. Радваме се, че авторът му отново беше при нас и отлично свърши работата по реставрацията”, изрази задоволство и признателност към художника Данаил Лалев.

В читалищната летописна книга, при визитата си, Николай Панайотов написа: „С вълнение се завръщам в читалище „Развитие”, където има една от първите ми стенописни творби, благодарение на предаността, високия културен дух на прекрасните хора от моя край – Севлиево, село Душево и село Сенник”, пожелавайки читалището да продължи да бъде духовният център на град Севлиево.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Тържествата от честването на Шипченската епопея започват от Габрово

Published

on

Тържествата за 145-годишнината от Шипченската епопея се откриват в Габрово на 15 август с изложбата „От оръжието към плуга“. Тя е предоставена от НПМ „Шипка – Бузлуджа“ с любезното домакинство на ХГ „Христо Цокев“ – Габрово, където ще остане до края на м. август.

Ще бъде открита от областния управител Кристина Сидорова и директора на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов. Изложбата е посветена на живота на опълченците след Освобождението.

Посетителите ще могат да видят богат снимков и документален материал за тези, които след като са извоювали свободата на Отечеството ни, са се завърнали по родните места, прибрали са опълченската униформа и медалите в раклите и са се заели с мирен труд в свободна България. Те са земеделци, занаятчии, шивачи, писари, дребни търговци, кираджии, стражари.

Експозицията разкрива малко познати факти за живота на 20 опълченци от Стара Загора, Шипка и Шейново след Освобождението, както и спомени за ветераните от техни преки наследници.

Официалното откриване на изложбата е на 15 август, понеделник, в 17.30 ч в ХГ „Христо Цокев“ – Габрово.

Събитията от програмата продължават на 19 август, когато ще се проведе традиционното състезание за ученици за изкачване стълбите към Паметника на свободата на връх Шипка, а веднага след него и открит урок по история с проф. Веселин Методиев.

От Върха програмата се пренася на централния площад в Габрово, където от 18.00 часа започва двучасов концерт на Гвардейски представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България.

Денят ще завърши с най – тържествената част – заря – проверка с участието на Националната гвардейска част. Цялата програма може да прочетете на официалната страница на събитието оттук.

Автор: Цветомира Иванова,
Връзки с обществеността Областна администрация – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Зам.-министър Христова: Програми за близо 600 млн. лв отварят за бизнеса до края на годината

Published

on

В Министерството на иновациите и растежа до края на годината ще се предоставят 600 млн. лв. безвъзмездни средства на микро, малки и средни предприятия от програмите за бизнеса по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това заяви заместник-министърът на иновациите и растежа Надя Христова.

„До момента сме първите, които са стартирали процедура по Плана – за технологична модернизация с общ бюджет от 260 млн. лв., а до края на годината ще работим активно да тръгнат още три нови програми”, добави Христова. Тя подчерта, че първата процедурата за модернизация е отворена за кандидатстване до 21.09.2022г., като до момента са подадени вече близо 20 проекто – предложения.

Заместник-министърът на иновациите посочи още, че по процедурата ще бъдат подкрепени предприятия от секторите преработваща промишленост, ВиК услуги, управление на отпадъци, творчески индустрии, медии, далекосъобщения, научни изследвания и др.

„Един от основните ни приоритети е с ускорени темпове тези средства да достигнат до бизнеса. Ще се фокусираме възможно най-улеснено и бързо българските фирми да кандидатстват по програмите от ПВУ“, каза тя и допълни, че това ще бъде глътка въздух за българските малки и средни компании, след множеството предизвикателства през последните  две години.

По думите ѝ фокусът в работата на новия екип в министерството ще бъде именно подкрепата за тези предприятия. „Министерството активно работи да подсигури средства за българския бизнес и в срокове да тръгнат процедурите по Плана за възстановяване и устойчивост, за да може българските фирми да достигнат до средствата по график“, допълни Христова.

Тя обяви, че останалите три процедури, които се предвижда да стартират до края на годината по Плана са за IT – решения и киберсигурност, с бюджет малко над 30 млн. лв., втората е за 200 милиона, за фотоволтаични решения и локално съхранение на електрическа енергия и последната, която ще бъде обявена до края на годината, е с бюджет близо 120 млн. лв. и е за развойна дейност и интелектуална собственост.

До дни ще бъде входирана за одобрение в ЕК и новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, каза Христова. Първата процедура по нея е за развойна дейност и е с бюджет 145 млн. лв. В нея за безвъзмездно финансиране ще могат да участват и големи предприятия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица